Pemfigusta remisyona ulaşma süresi ve relaps riskini etkileyen faktörler: Üçüncü basamak üniversite hastanesinde retrospektif kohort çalışması
Factors affecting time to remission and risk of relapse in pemphigus: A retrospective cohort study at a tertiary care university hospital
- Tez No: 1008211
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: intravenöz immünglobulin, pemfigus, relaps, remisyon, rituksimab, Pemfigus vulgaris, intravenous immunoglobulin, pemphigus, relapse, remission, rituximab, Pemfigus vulgaris
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde izlenen pemfigus hastalarında minimal tedavi altında tam remisyona ve tedavi kesimi sonrası tam remisyona ulaşma sürelerini etkileyen klinik ve tedaviye ilişkin faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010–Ağustos 2025 tarihleri arasında histopatolojik olarak doğrulanmış 70 pemfigus hastası retrospektif olarak incelendi. Tedavi maruziyeti prednizolon (PDZ) monoterapisi, PDZ+rituksimab (RTX), PDZ+intravenöz immünglobulin (IVIG) ve PDZ+RTX+IVIG olarak sınıflandırıldı. Birincil sonlanımlar, PDZ başlangıcından minimal tedavi altında tam remisyona ulaşma süresi ile landmark analizi kullanılarak hesaplanan tedavi kesimi sonrası tam remisyona ulaşma süresi idi. Kaplan–Meier ve çok değişkenli Cox regresyon analizleri uygulandı. Ciddi klinik sonlanım (yoğun bakım gereksinimi ve/veya mortalite) lojistik regresyon ile değerlendirildi. Bulgular: Ortalama yaş 55,2±15,6 yıl olup hastaların %60,0'ı şiddetli hastalık grubundaydı. IVIG içeren tedavi alan hastalarda ilk yatışta hastanede kalış süresi daha uzun (p=0,001), şiddetli hastalık oranı daha yüksek (p=0,006) ve yoğun bakım gereksinimi daha fazlaydı (p=0,009). Çok değişkenli analizde PDZ+RTX (HR=3,48; p=0,001) ve PDZ+RTX+IVIG (HR=2,10; p=0,014), PDZ monoterapisine kıyasla minimal tedavi altında tam remisyona daha kısa sürede ulaşma ile ilişkili bulundu; başlangıç PDZ dozunun ≥60 mg olması da bağımsız olarak ilişkiliydi (HR=1,96; p=0,021). Landmark analizinde PDZ+RTX+IVIG, PDZ+RTX'ye kıyasla tedavi kesimi sonrası tam remisyona daha kısa sürede ulaşma ile ilişkili bulundu (HR=9,05; p<0,001). Relaps zamanlaması ile tedavi maruziyeti arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Rituksimab içeren rejimler minimal tedavi altında tam remisyona ulaşma süresinin kısalması ile ilişkili bulundu. Rituksimab ve IVIG kombinasyonu, tedavi kesimi sonrası tam remisyona ulaşma süresi açısından da rituksimab içeren diğer rejime kıyasla üstün göründü. IVIG içeren rejimlerin daha ağır klinik yük ile kümelenmesi endikasyon yanlılığı olasılığını düşündürdü; relaps zamanlaması tedavi stratejisinden bağımsız seyretti. Bulgular, tedavi seçiminde hastalık şiddetinin belirleyici rol oynadığını ve gözlemsel tasarımın kısıtları gözetilerek daha geniş örneklemli çalışmalarla doğrulanması gereken ön bulgu niteliğinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate clinical and treatment-related factors associated with time to complete remission on minimal therapy and time to complete remission after treatment withdrawal in pemphigus patients followed at a tertiary-care university hospital. Materials and Methods: Seventy histopathologically confirmed pemphigus patients followed between January 2010 and August 2025 were retrospectively analyzed. Treatment exposure was categorized as prednisolone (PDZ) monotherapy, PDZ+rituximab (RTX), PDZ+intravenous immunoglobulin (IVIG), and PDZ+RTX+IVIG. Primary outcomes were time from PDZ initiation to complete remission on minimal therapy and time to complete remission after treatment withdrawal, assessed using a landmark analysis. Kaplan–Meier and multivariable Cox regression analyses were performed. Serious clinical outcome (ICU requirement and/or mortality) was evaluated using logistic regression. Results: Mean age was 55.2±15.6 years and 60.0% of patients had severe disease. Patients receiving IVIG-containing regimens had longer hospital stay during first admission (p=0.001), higher rate of severe disease (p=0.006), and more frequent ICU requirement (p=0.009). In multivariable analysis, PDZ+RTX (HR=3.48; p=0.001) and PDZ+RTX+IVIG (HR=2.10; p=0.014) were associated with shorter time to complete remission on minimal therapy compared with PDZ monotherapy; baseline PDZ dose ≥60 mg was also independently associated (HR=1.96; p=0.021). In the landmark analysis, PDZ+RTX+IVIG was associated with shorter time to complete remission after treatment withdrawal compared with PDZ+RTX (HR=9.05; p<0.001). No significant association was observed between treatment exposure and relapse timing. Conclusion: Rituximab-containing regimens were associated with shorter time to complete remission on minimal therapy. The rituximab–IVIG combination also appeared superior regarding time to complete remission after treatment withdrawal compared with rituximab alone. Clustering of IVIG-containing regimens with higher clinical burden suggested confounding by indication; relapse timing appeared independent of treatment strategy. These findings indicate that disease severity is a major determinant of treatment selection, and should be regarded as preliminary observations requiring confirmation in larger, prospective studies.