Hz. Muhammed'in siyasi kişiliği
The political personality of Prophet Muhammad
  1. Tez No: 1008212
  2. Yazar: HABİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Liderlik, Sosyal Reform, Medine Sözleşmesi, Kabile Asabiyeti, Tarihsel Analiz, Political Leadership, Social Reform, Constitution of Medina, Tribal Solidarity, Historical Analysis. 2026, 92 Pages
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hz. Muhammed'in hayatını Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi perspektifiyle ele alarak, onun dini liderliğinin yanı sıra siyasi figür, askeri stratejist ve toplumsal reformist kimliğini analiz etmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden tarihsel analiz ve doküman incelemesi modellerinin kullanıldığı araştırmanın birinci bölümünde, din, kimlik ve kişilik kavramları teorik çerçevede ele alınmış; ikinci bölümde, Hz. Muhammed'in kişilik oluşumunda çevresel etkenlerin rolü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise Hz. Muhammed'in peygamberlik öncesi dönemi, askeri dehası ve Medine Sözleşmesi gibi kurucu belgeler üzerinden kabile asabiyetinden devlet modeline geçiş süreci incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Hz. Muhammed'in yönetim, hukuk ve ekonomi alanlarında gerçekleştirdiği köklü reformların toplumsal adaleti tesis ederek kabile temelli yapıdan kurumsal bir siyasi birliğe dönüşümü sağladığı ve evrensel bir yönetim mirası oluşturduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the life of Prophet Muhammad through the perspective of Political Science and Public Administration, analyzing his roles as a skillful political figure, military strategist, and social reformist alongside his religious leadership. Utilizing historical analysis and document review models from qualitative research methods, the first chapter discusses the concepts of religion, identity, and personality within a theoretical framework; the second chapter focuses on the role of environmental factors in the formation of Prophet Muhammad's personality. In the third chapter, the pre-prophethood period, military genius, and the transition from tribal asabiyyah to a state model through foundational documents such as the Constitution of Medina are examined. As a result of the research, it has been determined that the radical reforms carried out by Prophet Muhammad in the fields of administration, law, and economy established social justice, enabling the transformation from a tribe-based structure to a functional political union and creating a universal administrative legacy.