Engeli olan çocukların ebeveynlerinde okupasyonel performans, uyku ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of occupational performance, sleep and quality oflife in parents of children with disabilities
  1. Tez No: 1008214
  2. Yazar: SEDANUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Engeli olan çocuk, Okupasyonel performans, Uyku kalitesi, Yaşam kalitesi, Children with disabilities, Parents, Occupational performance, Sleep quality, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, engeli olan çocuk ebeveynlerinde okupasyonel performans, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya, engeli olan çocuğa sahip ebeveynlerden oluşan çalışma grubu ile engeli olmayan çocukların ebeveynlerinden oluşan kontrol grubu dâhil edilmiştir. Veriler, Kasım 2024 – Şubat 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri kaydedilmiş; okupasyonel performans Kanada Aktivite Performans Ölçümü (KAPÖ), uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve yaşam kalitesi SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular, engeli olan çocuk ebeveynlerinin okupasyonel performans düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğunu göstermiştir (p<0,05). Aynı grubun uyku kalitesinin daha kötü olduğu (p<0,001) ve yaşam kalitesinin fiziksel, sosyal ve emosyonel alanlarında anlamlı düzeyde azalma bulunduğu belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca, uyku kalitesi ile yaşam kalitesinin bazı alt boyutları arasında negatif yönde güçlü ilişkiler saptanmıştır (p<0,001). Okupasyonel performans ile uyku ve yaşam kalitesi arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak, engeli olan çocuk ebeveynlerinde günlük yaşam aktivitelerini sürdürme kapasitesinin azaldığı, uyku düzeninin bozulduğu ve yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiği görülmektedir. Bu bulgular, ebeveynlere yönelik bütüncül ve okupasyon temelli ergoterapi yaklaşımlarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Occupational performance refers to an individual's capacity to effectively carry out daily activities and fulfill their roles. Sleep quality reflects the ability to wake up rested and maintain daytime functioning, while quality of life encompasses overall well- being across physical, psychological, social, and environmental domains. These areas are interrelated and may be adversely affected in parents of children with disabilities. This study aimed to examine the relationships among occupational performance, sleep quality, and quality of life in parents of children with disabilities, and to determine the effects of these variables on each other. Accordingly, a study group of parents of children with disabilities and a control group of parents of typically developing children were included. The research was conducted at Suda Kids Occupational Therapy and Counseling Center. Participants were recruited between November 2024 and February 2025 with parental consent. Sociodemographic characteristics were recorded, and occupational performance was assessed using the Canadian Occupational Performance Measure (COPM), sleep quality with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and quality of life with the SF-36 Health Survey. Parents of children with disabilities demonstrated significantly lower occupational performance compared to the control group (P < 0.05). Sleep quality was also significantly poorer than that of the control group (P < 0.001). Additionally, quality of life was significantly reduced in the physical, social, and emotional domains (P < 0.05). Strong negative correlations were observed between total sleep quality scores and the emotional role, mental health, and social function subscales of quality of life (P < 0.001). Furthermore, significant relationships were found between occupational performance, sleep quality, and quality of life (P < 0.05). In conclusion, parents of children with disabilities show decreased capacity to maintain daily occupations, disrupted sleep patterns, and reduced quality of life. These findings underscore the importance of comprehensive support programs for parents, particularly occupation-based and occupational therapy approaches.