Gerçek zamanlı mobil ses dönüşümü uygulaması ve internet tabanlı ses iletimi için yapay zekâ yaklaşımı
A real-time mobile voice conversion application and an AI-based approach for internet-based voice transmission
  1. Tez No: 1008217
  2. Yazar: TALHA YUNUS ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY UÇAR YÜZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Android, Mobil uygulama, Ses işleme, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Android, Mobile application, Speech processing, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapay Zeka Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, mobil cihazlarda gerçek zamanlı ses dönüşümü ve internet üzerinden düşük gecikmeli iletim için yapay zekâ tabanlı bir yaklaşım sunmaktadır. Mobil ortamlarda gerçek zamanlı ses dönüşümü, kısıtlı hesaplama kaynakları ve düşük gecikme gereksinimleri nedeniyle önemli bir teknik zorluk oluşturmaktadır. Mevcut çalışmalar ağırlıklı olarak masaüstü sistemlere odaklanmakta olup, mobil platformlar için optimize edilmiş çözümler sınırlı kalmaktadır. Çalışmada, Android platformunda TensorFlow Lite ile optimize edilmiş ses dönüşüm modelleri geliştirilmiş ve bu modellerin gerçek zamanlı performansı değerlendirilmiştir. Geliştirilen prototip uygulama, gerçek zamanlı ses kaydı, AI tabanlı ses işleme pipeline'ı, optimize buffer yönetimi ve kapsamlı performans metrikleri (gecikme, ses kalitesi, ağ performansı) toplama sistemlerini içermektedir. Araştırma, ses dönüşümü ve VoIP teknolojilerini birleştirerek kullanıcıların mobil cihazlarında ek donanıma ihtiyaç duymadan seslerini anlık olarak dönüştürebilmelerini hedeflemektedir. Araştırma sonuçları, optimize edilmiş modellerin mobil cihazlarda gerçek zamanlı ses dönüşümü için beklenen performans kriterlerine yakın bir performans sağladığını göstermektedir. Gecikme süresi ile cihaz donanımı ve model karmaşıklığı arasında doğrudan bir ilişki tespit edilmiştir. VoIP üzerinden iletim sırasında ses kalitesinde ölçülebilir bir bozulma gözlemlenmiş, ancak konuşmacı kimliği değiştirme ve ses rengi dönüştürme açısından kabul edilebilir doğruluk düzeyi elde edilmiştir. Bu çalışma, mobil ses dönüşüm uygulamaları için uygulamaya dönük bir temel oluşturmakta ve iletişim teknolojileri ile yapay zekâ destekli ses işleme alanlarına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research presents an artificial intelligence-based approach for real-time voice conversion on mobile devices and low-latency transmission over the internet. Real-time voice conversion in mobile environments poses a significant technical challenge due to limited computational resources and low-latency requirements. Existing studies primarily focus on desktop systems, while optimized solutions for mobile platforms remain limited. In this study, voice conversion models optimized with TensorFlow Lite on the Android platform were developed, and the real-time performance of these models was evaluated. The developed prototype application includes real-time audio recording, an AI-based audio processing pipeline, optimized buffer management, and comprehensive performance metrics (latency, audio quality, network performance) collection systems. The research aims to enable users to convert their voices instantly on mobile devices without requiring additional hardware by combining voice conversion and VoIP technologies. The research results demonstrate that the optimized models provide performance close to the expected performance criteria for real-time voice conversion on mobile devices. A direct relationship was identified between latency and device hardware and model complexity. Measurable degradation in audio quality was observed during transmission over VoIP; however, an acceptable level of accuracy was achieved in terms of speaker identity modification and voice timbre conversion. This study establishes a practical foundation for mobile voice conversion applications and contributes to the fields of communication technologies and AI-assisted audio processing.