SPONTAN GERİLEYEN PREMATÜRE RETİNOPATİSİNDE UZUN DÖNEM OKÜLER BİYOMETRİ VE REFRAKSİYONUN PREMATÜRE RETİNOPATİSİ GELİŞTİRMEMİŞ PREMATÜRELERLE KARŞILAŞTIRILMASI
Long-Term Ocular Biometric and Refractive Outcomes in Children With Spontaneously Regressed Retinopathy of Prematurity: A Comparison With Premature Children Without Retinopathy of Prematurity
  1. Tez No: 1008237
  2. Yazar: MUHAMMED ENES BÜYÜKBAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI VURAL, UZMAN SELİN ŞİMŞEK ALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, spontan regresyon, oküler biyometri, aksiyel uzunluk, miyopi, refraksiyon, AL/CR oranı, Retinopathy of prematurity, spontaneous regression, ocular biometry, axial length, myopia, refraction, AL/CR ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Spontan gerileyen prematüre retinopatisi (PR) öyküsü olan okul çağı çocuklarında uzun dönem oküler biyometrik, refraktif ve korneal parametreleri değerlendirmek; elde edilen bulguları prematüre doğmuş ancak PR gelişmemiş olgularla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göz Hastalıkları Kliniği'nde retrospektif ve prospektif bileşenli gözlemsel klinik araştırma olarak tasarlandı. Okul çağı döneminde oftalmolojik değerlendirmesi tamamlanmış toplam 122 göz çalışmaya dahil edildi. Olgular PR öyküsüne göre dört gruba ayrıldı: Kontrol (PR gelişmemiş prematüre, n=42), Evre 1 PR (n=40), Evre 2 PR (n=27) ve Evre 3 PR (n=13). Tüm gruplar lazer fotokoagülasyon, intravitreal anti-VEGF enjeksiyonu veya vitreoretinal cerrahi uygulanmamış olgulardan oluşturuldu. Sikloplejik refraksiyon, IOLMaster ile aksiyel uzunluk (AL), ön kamara derinliği (ACD), beyazdan beyaza kornea çapı (WTW), Scheimpflug tabanlı keratometri ve topografik parametreler değerlendirildi. İstatistiksel analizde Kruskal-Wallis testi, Bonferroni düzeltmeli post-hoc karşılaştırmalar ve çok değişkenli lineer regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Dört grup arasında sferik değer, silindirik değer ve sferik eşdeğer (SE) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,172). Ancak çok değişkenli regresyon analizinde Evre 3 PR varlığı, gestasyonel yaş ve doğum ağırlığı kontrol edildikten sonra sferik eşdeğer üzerinde bağımsız miyopik etki gösterdi (B=−3,143, %95 GA: −4,735 – −1,551, p<0,001). Aksiyel uzunluk açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p=0,012); Evre 3 PR grubunda aksiyel uzunluk kontrol ve Evre 1 PR grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Regresyon analizinde de Evre 3 PR aksiyel uzunluk üzerinde bağımsız pozitif etki gösterdi (B=1,307, %95 GA: 0,698– 1,916, p<0,001). AL/CR oranı dört grup arasında anlamlı farklılık gösterdi (p=0,040); Evre 2 ve Evre 3 PR gruplarında daha yüksek bulunmakla birlikte, Bonferroni düzeltmeli post-hoc analizde ikili karşılaştırmalarda anlamlılık sınırına ulaşmadı. IOLMaster K1 değeri PR gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksek eğilim x gösterdi (p=0,031). ACD, CCT ve topografik astigmatizma açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Hafif evre spontan gerileyen PR olgularında (Evre 1 ve Evre 2) okul çağı refraktif ve biyometrik parametreler, PR gelişmemiş prematüre olgulara büyük ölçüde benzer seyretmektedir. Buna karşın Evre 3 PR öyküsü olan çocuklarda tedavi uygulanmamış olsa dahi miyopik refraktif eğilim ve aksiyel biyometrik farklılıklar daha belirgin olabilmektedir. Bu nedenle spontan gerileyen PR olgularının uzun dönem takibinde hastalığın ulaştığı en ileri evre dikkate alınmalı; özellikle Evre 3 PR öyküsü olan çocuklarda sikloplejik refraksiyon, aksiyel uzunluk ve AL/CR oranının birlikte değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate long-term ocular biometric, refractive, and corneal parameters in school-age children with a history of spontaneously regressed retinopathy of prematurity (ROP) and to compare these findings with preterm-born children who did not develop ROP. Materials and Methods: This observational clinical study with retrospective and prospective components was conducted at the Department of Ophthalmology, University of Health Sciences Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. A total of 122 eyes of school-age children were included. Subjects were divided into four groups according to their ROP history: Control (preterm without ROP, n=42), Stage 1 ROP (n=40), Stage 2 ROP (n=27), and Stage 3 ROP (n=13). All cases had spontaneously regressed without laser photocoagulation, intravitreal antiVEGF injection, or vitreoretinal surgery. Cycloplegic refraction, axial length (AL), anterior chamber depth (ACD), white-to-white corneal diameter (WTW), IOLMasterbased keratometry, and Scheimpflug-based topographic parameters were assessed. Statistical analysis included the Kruskal-Wallis test, Bonferroni-corrected post-hoc comparisons, and multivariable linear regression. Results: No statistically significant difference was found among the four groups in spherical value, cylindrical value, or spherical equivalent (SE) (p=0.172). However, multivariable regression analysis revealed that Stage 3 ROP independently predicted a more myopic SE after controlling for gestational age and birth weight (B=−3.143, 95% CI: −4.735 – −1.551, p<0.001). Axial length differed significantly across groups (p=0.012), with the Stage 3 ROP group showing significantly greater AL than both the control and Stage 1 ROP groups on post-hoc analysis. Regression analysis confirmed Stage 3 ROP as an independent predictor of greater AL (B=1.307, 95% CI: 0.698– 1.916, p<0.001). The AL/CR ratio was significantly different across groups (p=0.040), with higher values in the Stage 2 and Stage 3 ROP groups, though pairwise Bonferronicorrected comparisons did not reach significance. IOLMaster K1 values showed a trend toward higher readings in ROP groups compared to controls (p=0.031). No xii significant differences were observed in ACD, central corneal thickness, or topographic astigmatism. Conclusion: In mild spontaneously regressed ROP (Stages 1 and 2), school-age refractive and biometric outcomes largely resemble those of preterm children without ROP. However, children with a history of Stage 3 ROP may exhibit a more pronounced myopic refractive tendency and axial biometric differences even without treatment. Therefore, in the long-term follow-up of spontaneously regressed ROP, the maximum disease stage should be taken into account. In children with a history of Stage 3 ROP in particular, concurrent assessment of cycloplegic refraction, axial length, and AL/CR ratio is recommended.