Genç voleybolcularda eksentrik egzersizin musculus triceps surae kas mimarisi, kas kuvveti ve performansa etkisi
The effect of eccentric exercise on muscle architecture, muscle strength, and performance of the triceps surae muscle in young volleyball players
- Tez No: 1008303
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM UFUK ŞAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Anatomy, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Eksentrik egzersiz, Kas kuvveti, Kas mimarisi, Triceps surae, Vertikal sıçrama, Eccentric exercise, Muscle strength, Muscle architecture, Triceps surae, Vertical jump
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi ve Klinik Anatomi Bilim Dalı
Özet
GENÇ VOLEYBOLCULARDA EKSENTRİK EGZERSİZİN MUSCULUS TRICEPS SURAE KAS MİMARİSİ, KAS KUVVETİ VE PERFORMANSA ETKİSİ Bu çalışmanın amacı genç kadın voleybolcularda triceps surae kas grubuna uygulanan eksentrik egzersizlerin kas mimarisi, kas kuvveti ve fonksiyonel performans parametreleri üzerindeki etkilerini incelemekti. Çalışmaya 26 genç kadın voleybolcu gönüllü olarak katıldı ve rastgele olarak egzersiz (n=14) ve kontrol (n=12) gruplarına ayrıldı. Egzersiz grubuna 8 hafta süreyle eksentrik plantar fleksiyon egzersizleri uygulandı, kontrol grubuna ise yalnızca rutin antrenman programı devam ettirildi. Kas mimarisi değerlendirmeleri ultrasonografi ile gastrocnemius medialis, gastrocnemius lateralis ve soleus kaslarında yapıldı. Kas kuvveti el dinamometresi ile ölçüldü. Fonksiyonel performans için ise vertikal sıçrama testleri (squat jump, countermovement jump, block jump, and attack jump) ve ileri tek bacak sıçrama testi uygulandı. Egzersiz grubunda dominant gastrocnemius medialis kasında kas kalınlığı ve lif uzunluğunda, non-dominant gastrocnemius lateralis kasında ise kas kalınlığı ve pennasyon açısında anlamlı artışlar saptandı (p<0.05). Soleus kasında anlamlı değişiklik gözlenmedi. Kontrol grubunda ise yalnızca non-dominant gastrocnemius lateralis kasında lif uzunluğu anlamlı olarak arttı (p<0.05) onun dışında kas mimarisi parametrelerinde anlamlı farklılık saptanmadı. Egzersiz grubunda vertikal sıçrama testlerinde anlamlı gelişmeler belirlendi (p<0.05). Eksantrik egzersizlerin genç voleybolcularda triceps surae kas mimarisinde özellikle dominant gastrocnemius medialis ve non-dominant gastrocnemius lateralis kasında adaptif değişikliklere yol açtığı ayrıca fonksiyonel sıçrama performansını artırarak sporcu performansına katkı sağladığı görüldü. Bu bulgular, eksantrik egzersizlerin hem performans geliştirme hem de yaralanma riskini azaltma amacıyla antrenman programlarına entegre edilmesinin faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF ECCENTRIC EXERCISE ON TRICEPS SURAE MUSCLE ARCHITECTURE, MUSCLE STRENGTH, AND PERFORMANCE IN YOUNG VOLLEYBALL PLAYERS The aim of this study was to investigate the effects of eccentric exercise applied to the triceps surae muscle group on muscle architecture, strength, and functional performance parameters in young female volleyball players. Twenty-six athletes voluntarily participated in the study and were randomly assigned to an exercise group (n=14) and a control group (n=12). The exercise group performed eccentric plantar flexion training for eight weeks, while the control group continued with their routine training program only. Muscle architecture was assessed using ultrasonography in the gastrocnemius medialis, gastrocnemius lateralis, and soleus muscles. Muscle strength was measured with a hand-held dynamometer, and functional performance was evaluated using vertical jump tests (squat jump, countermovement jump, block jump, and attack jump) as well as the single-leg hop for distance test. In the exercise group, significant increases were observed in muscle thickness and fascicle length of the dominant gastrocnemius medialis, and in muscle thickness and pennation angle of the non-dominant gastrocnemius lateralis (p<0.05). No significant changes were detected in the soleus. In the control group, only fascicle length of the non-dominant gastrocnemius lateralis increased significantly (p<0.05), while no other architectural parameters showed meaningful differences. Additionally, significant improvements were found in vertical jump performance in the exercise group (p<0.05). These findings indicate that eccentric training can induce adaptive changes in triceps surae muscle architecture, particularly in the dominant gastrocnemius medialis and non-dominant gastrocnemius lateralis, while also enhancing functional jump performance and contributing to overall athletic performance. The results suggest that integrating eccentric exercises into training programs may be beneficial both for performance enhancement and for reducing injury risk in young volleyball players.