Rapport building methods in intelligence interviews:What works and what does not work in eliciting information?
İstihbarat mülakatlarında uyum kurma metotları: Bilgi almakta ne işe yarıyor ve ne işe yaramıyor?
  1. Tez No: 1008308
  2. Yazar: ENGİN SAYIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALP CENK ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Uluslararası İlişkiler, Psychology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülakat, Sorgu, İNİS, Uyum, Uyum Geliştirme, İstihbarat Toplama, Yanıltma Tespiti, Mülakat teknikleri, İstihbarat, Interview, Interrogation, HUMINT, Rapport, Rapport Building, Intelligence Collection, Detection of Deception, Interview techniques, Intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bireyler arası etkileşim, İNİS'in (İnsan Kaynaklı İstihbarat) temel bir bileşenidir ve istihbarat mülakatları bu etkileşimlerin hayati bir parçasını oluşturur. Bu çalışma, istihbarat mülakatları ve İNİS kapsamında yürütülen bilgi toplama faaliyetleriyle ilgili olarak, uyum kurma (rapport building) yöntemlerinin etkinliğini analiz etmeyi amaçlamıştır. Tez yasal ve insani kaygılar göz önüne alınmasa bile, uyum kurma ve bilimsel mülakat metotlarının pragmatik olarak istihbarat toplamaya faydalı olduğu iddia edilmiştir. İlk olarak, görüşme yöntemlerinin tarihsel kullanımını ve farklı uygulamalarını inceleyerek konuya bağlam ve arka plan sağlanmıştır. Ardından, görüşme ve ilişki kurma konularına dair temel kavramlar tanımlanmış ve tartışılmıştır. Bu doğrultuda, ilgili kavramların tanımları ve sınıflandırmaları, uyum kurma (rapport building) yöntemlerinin suçlayıcı (accusatorial) uygulamalarla karşılaştırılması, efektiflik ölçütleri, ölçüm problemleri, uyum kurmaya özgü kişilerarası davranışlar ve bazı görüşme teknikleri ele alınmıştır. Son olarak, yapılandırılmış ilişki kurma (veya bilgi toplama) görüşme yöntemleri incelenmiştir. Bu bölümde Scharff yöntemi, PEACE yöntemi, Delillerin Stratejik Kullanımı (DSK) yöntemi ele alınmakta; bu yöntemlerin bileşenleri ve etkinlik ölçütleri ile gerçek hayatta kullanılabilirlikleri dikkate alınarak yapılmış ampirik araştırmalar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Interaction between individuals is a core component of HUMINT, and intelligence interviews are a vital part of these interactions. This study has aimed to analyse effectiveness rapport building methods with regards to intelligence interviewing and HUMINT collection. It argued that utilising rapport building and scientific methods of interviewing are pragmatically beneficial to intelligence collection, even without humanitarian and legal concerns around it. It firstly has examined historical use of interviewing and different uses of it in order provide context and background. Then proceeded to define and discuss core terms of the interviewing and rapport building. Definitions and classifications of related terminology, comparisons of rapport building methods with coercive practices, criteria of effectiveness, problems of measurement and inter-personal behaviours of rapport building and certain techniques of interviewing were provided to accomplish that. Lastly, thesis discussed on structured rapport building (or information gathering) interviewing methods, Scharff method, PEACE method, Cognitive Interview and Strategic Use of Evidence (SUE) were discussed in the chapter, their components and empirical research about them were discussed with keeping effectiveness criteria and possibility of real-life use of them.