Dinleme ve konuşma becerilerine yönelik orta-ileri seviye Çince materyal geliştirime
Development of listening and speaking materials for intermediate-advanced level Chinese
  1. Tez No: 1008309
  2. Yazar: REYHAN ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA ÜNAL CHIANG
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Çince, İhtiyaç belirleme, Language education, Chinese, Needs assessment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, lisans düzeyinde B2-C1 seviyesinde Çince öğrenen öğrenicilerin ve öğreticilerin ihtiyaçlarına uygun, alan yazında yapılmış çalışmaları ve dil öğretim yöntemlerini yansıtan, var olan materyal eksikliğinin giderilmesine katkı sağlayabilecek, sözel beceri öğretimine yönelik bir ders aracı örneği hazırlanmasını amaçlamaktadır. Bu süreçte nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanılmasıyla karma yöntemden yararlanılmıştır. Veriler anket ve yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Elde edilen bulgular güncel, Türk öğrenicilere yönelik, ders dışında da öğrenicileri destekleyecek, kaygıyı azaltacak, öğrenici özerliğini destekleyen, odaklanma ve akıcılık konusunda yardımcı, ders süresinin verimli kullanılmasına yardımcı olacak, dijital bir ders aracına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Konuşma ve dinleme becerilerinin birbirlerini tamamlayıcı rolleri hem yapılan alanyazın taramalarıyla hem de öğretici ve öğrenicilerden elde edilen verilerle görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, öğrenici ve öğreticilerden elde edilen bulgulara dayalı ihtiyaçlar ile alanyazındaki materyal geliştirme, dil öğrenimi ve öğretimi çalışmaları doğrultusunda belirlenen tasarım ilkeleri temel alınarak geliştirilmiştir. Ulaşılabilirlik, ilgi çekicilik, dil çerçevelerine uygunluk, çeşitlilik, esneklik, yenilik, ulaşılabilir zorluk, farklı öğrenme türlerine, bireysel farklılıklara, doğal iletişime ve Türk öğrenicilere uygunluk, öğrenici merkezlilik gibi tasarım ilkeleri doğrultusunda yapılandırılmıştır. Ders materyali, bilgisayar destekli dil öğrenimi, ters yüz sınıf modeli ve iletişimsel yaklaşım ilkeleri doğrultusunda özgün araçlardan, dijital platformlardan ve yapay zekâdan yararlanarak tasarlanmış ve sözel beceriye yönelik dersler için bir materyal önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop an example of a course tool for the teaching of oral skills that is suitable for the needs of learners and instructors learning Chinese at the B2–C1 level at the undergraduate level, reflects studies in the literature and language teaching methods, and contributes to addressing the existing lack of materials. In this process, a mixed-methods approach was employed through the combined use of qualitative and quantitative methods. The data were collected through questionnaires and semi-structured interviews. The findings indicate a need for a digital course tool that is up-to-date, targeted at Turkish learners, supports learners outside the classroom, reduces anxiety, promotes learner autonomy, assists with focus and fluency, and contributes to the efficient use of class time. The complementary roles of speaking and listening skills were observed both through the literature review and the data obtained from instructors and learners. Based on these results, the course tool was developed on the basis of needs derived from the findings obtained from learners and instructors, as well as design principles determined in line with studies on material development, language learning, and language teaching in the literature. The course tool was structured according to design principles such as accessibility, attractiveness, alignment with language frameworks, variety, flexibility, innovation, achievable difficulty, suitability for different learning types, individual differences, natural communication, and Turkish learners, as well as learner-centeredness. The course material was designed by making use of original tools, digital platforms, and artificial intelligence in line with the principles of computer-assisted language learning, the flipped classroom model, and the communicative approach, and a material proposal for courses focusing on oral skills is presented.