Plevral patolojilerin tanısında torasik ultrasonografi ile bilgisayarlı toraks tomografisinin geçerliliği: Malign plevral patoloji tayininde kriterler
Validity of thoracic ultrasonography and computed tomography in the diagnosis of pleural pathologies: Criteria for the identification of malignant pleural pathologies
- Tez No: 1008394
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER METİNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Malign plevral efüzyon, bilgisayarlı toraks tomografisi, torasik ultrasonografi, Malignant pleural effusion, computed tomography of the thorax, thoracic ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez klinik, radyolojik ve laboratuvar analizlerle kesin tanı konulamayan, bu nedenle invaziv işlem endikasyonu oluşan hastalarda, TUS ve BTT değerlendirmesi ile malign plevral patoloji kaygısını ön plana çıkaracak bulguların saptanması, yeterince yüksek etkinlik ve güvenilirlik değerlerine sahip tanı kriterlerinin geliştirmesi amaçlamıştır. Çalışma 01.01.2020- 05.01.2024 tarihleri arasında retrospektif olarak 01.06.2024-30.01.2025 tarihleri arasında prospektif olarak yürütüldü. Retrospektif kohorta 186 hasta, prospektif kohorta ise 226 hasta dahil edildi. Hastaların demogrofik özellikleri, TUS ve BTT bulguları analiz edildi. BTT bulguları incelendiğinde, masif plevral efüzyon, çepeçevre tutulum, plevra/fissürde nodül, plevral yüzeylerde tutulum MPE'yi öngören değişkenlerdi. Bulgulardan çizilen nomogram grafiği ile oluşturulan puan cetvelinin tanı geçerliliği incelendiğinde duyarlılık %68.47, özgüllük %78.26, doğruluk ise %74.34 idi. TUS bulguları incelendiğinde ise, masif plevral efüzyon, plevra/diyaframda nodül, paryetal plevra ve diyafram kalınlığınında artış maligniteyi öngören değişkenlerdi. Oluşturulan puan cetvelinin tanı geçerliliğinde duyarlılık %82.88, özgüllük %58.26, doğruluk ise %70.35 idi. TUS ve BTT bulgularından oluşturulan birleşik modelde BTT'de masif plevral efüzyon, plevra/fissürde nodül, plevral yüzeylerde tutulum, TUS bulgularında ise plevra/diyaframda nodül, diyafram kalınlığının >4 mm olması maligniteyi öngören değişkenlerdi. Oluşturulan puan cetvelinin tanı geçerliliğinde duyarlılık %80.18, özgüllük %80.00, doğruluk ise %80.09 idi. Sonuç olarak; BTT ve TUS bulgularına dayalı puanlama cetvelinin hem BTT hem de TUS puanlama cetveline göre tanı öngörüsü daha yüksekti. MPE'yi belirlemede oluşturulan TUS ve BTT kriterlerinin özgüllüğü ve duyarlılığı %80 civarındadır. Bu nedenle, daha yüksek tanısal doğruluğa sahip kriterlerin geliştirilebilmesi için, daha geniş hasta popülasyonlarını içeren, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to identify imaging findings that raise suspicion for malignant pleural pathology and to develop reliable and effective diagnostic criteria using thoracic ultrasonography (TUS) and computed tomography of the thorax (CT) in patients without a definitive diagnosis based on clinical, radiological, and laboratory evaluations.The study was conducted retrospectively 01.01.2020-05.01.2024 and prospectively 01.06.2024-30.01.2025. A total of 186 patients were included in the retrospective cohort and 226 patients in the prospective cohort. Demographic characteristics were analyzed. Demographic data and TUS and CT findings were analyzed. CT findings predictive of malignant pleural effusion (MPE) included massive pleural effusion, circumferential pleural involvement, pleural or fissural nodules, and pleural surface involvement, yielding a sensitivity of 68.47%, specificity of 78.26%, and accuracy of 74.34%. TUS findings predictive of malignancy were massive pleural effusion, pleural or diaphragmatic nodules, and increased parietal pleural or diaphragmatic thickness, with a sensitivity of 82.88%, specificity of 58.26%, and accuracy of 70.35%. In the combined TUS–CT model, massive pleural effusion, pleural or fissural nodules, pleural surface involvement on CT, and pleural or diaphragmatic nodules with diaphragmatic thickness >4 mm on TUS were identified as predictive variables. This model demonstrated a sensitivity of 80.18%, specificity of 80.00%, and accuracy of 80.09%. In conclusion, the combined CT and TUS based scoring system showed higher diagnostic predictive value than models based on CT or TUS alone. The diagnostic performance of the developed criteria for MPE was approximately 80%, indicating the need for larger multicenter prospective studies to improve diagnostic accuracy.