Transuda ve eksuda: Enzim aktivitelerinin vücut sıvılarında araştırılması
- Tez No: 6415
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KURAL GÜLBAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Vücut sıvıları, transuda, eksuda, enzimler, spektrofotometre, Body fluids, transudate, exudate, enzymes, spectrophotometry
- Yıl: 1988
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu çalışmada vücut sıvılarının (plevra, asit, BOS) transuda ve eksuda olarak ayırımında, laktik dehidrogenaz (LDH), alkalen fosfataz (ALP), amilaz, aspartat aminotransferaz (ÂSAT), ve alanın aminotransferaz (ALAT) aktivitelerinin önemi araştırılmıştır. Çalışma, 64 vücut sıvısı ile yapılmıştır. Vücut sıvılarının transuda ve eksuda ayırımında; protein, PSP/TSP, dansite ve rivalta testi değerlerinden yararlanılmıştır. Vücut sıvılarından elde edilen LDH, ALP,- amilaz, ASAT ve ALAT bulgularının istatistiksel analizinde; LDH çok ileri düzeyde farklılık göstermiştir (p < 0.001). ALP, amilaz, ASAT ve ALAT farklı bulunmuştur (p < 0.05). Bu çalışma ile vücut sıvılarının transuda ve eksuda -ayırımında LDH dışında söz konusu öteki enzimlerin aktivite değerlerinin yararı olamayacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated the importance of the enzymes lactid; dehydrogenase (LDH), alcalinepiios- fatase (ALP), amilase, aspartate aminotransaminase (ASAT), alanin aminotransaminase (ALAT) in the differantiation of body fluids (plevra, ascides, cerebrospinal fluid) being transudate and exudate. The trail had been carried on 64 body fluids. It is used the valuer of protein, PSP/TSP, dansity, and rivalta test in differantiation of body fluids whether they are transudate or exudate. The enzymes LDH, ALP, amilase, ASAT and ALAT, which are purified from body fluids are statistically analysed and the enzyme LDH had been found to be significantly different (p < 0.001). ALP, amilase, ASAT and ALAT were also found to be different (p < 0.05). It is concluded in this study that the enzyme activity valuer other than LDH will not be usefull in deciding of body fluids as they are transudate or exudate.