DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE LOJİSTİK 4.0: AMAZON VE GETİR ŞİRKET ÖRNEKLERİ KARŞILAŞTIRMASI
LOGISTICS 4.0 IN THE WORLD AND IN Türkiye: COMPARISON OF AMAZON AND GETIR COMPANY EXAMPLES
  1. Tez No: 1008406
  2. Yazar: BÜŞRA SUNMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Sanayi Devrimleri, Endüstri 4.0, Lojistik 4.0, Dijital Dönüşüm, Tedarik Zinciri Yönetimi, Logistics, Industrial Revolutions, Industry 4.0, Logistics 4.0, Digital Transformation, Supply Chain Management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tez, lojistik faaliyetlerin sanayi devrimleri sürecindeki tarihsel gelişimini ve Endüstri 4.0 ile birlikte ortaya çıkan dijital dönüşümün lojistik sektörüne etkilerini kapsamlı biçimde incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, lojistiğin üretim sistemleri içerisindeki rolünün teknolojik ilerlemeler doğrultusunda nasıl yeniden şekillendiğini ortaya koymak ve Lojistik 4.0 uygulamalarının işletmelere sunduğu stratejik katkıları hem kuramsal hem de uygulamalı boyutlarıyla değerlendirmektir. İlk bölümde sanayi devrimleri kronolojik bir perspektifle ele alınmış, her dönemin üretim ve lojistik süreçlerine etkileri analiz edilmiştir. Bu çerçevede lojistiğin başlangıçta üretimi destekleyen bir unsur iken zamanla stratejik bir fonksiyon haline geldiği ortaya konulmuştur. Özellikle Endüstri 4.0 ile birlikte lojistik, dijitalleşme ve otomasyon sayesinde üretim kararlarının şekillendirilmesinde aktif bir rol üstlenmiştir. İkinci bölümde lojistik kavramı tarihsel gelişimi, türleri ve işletmeler açısından stratejik önemi bağlamında tartışılmıştır. Lojistiğin yalnızca operasyonel bir faaliyet değil, aynı zamanda işletmelerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir yönetim alanı olduğu vurgulanmıştır. Bu bağlamda lojistik süreçlerin etkin yönetimi, maliyetlerin azaltılması, teslimat sürelerinin kısaltılması ve müşteri memnuniyetinin artırılması açısından kritik bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde Endüstri 4.0'ın temel bileşenleri ve bu dönüşümün lojistik sektörüne yansıması olan Lojistik 4.0 yaklaşımı incelenmiştir. Dijital teknolojilerin entegrasyonu ile gerçek zamanlı veri yönetimi, otomasyon ve tedarik zinciri entegrasyonunun önemi vurgulanmış; Türkiye'deki mevcut uygulamalar da bu çerçevede değerlendirilmiştir. Lojistik 4.0'ın sunduğu avantajların yanı sıra yüksek yatırım maliyetleri, veri güvenliği sorunları ve nitelikli iş gücü ihtiyacı gibi zorluklar da ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde Amazon ve Getir örnekleri üzerinden vaka analizi yapılmıştır. Amazon'un küresel ölçekte veri analitiği ve otomasyon temelli lojistik modeli ile Getir'in hız ve esneklik odaklı dijital lojistik yaklaşımı karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma, farklı ölçek ve stratejik hedeflere sahip işletmelerin Lojistik 4.0 uygulamalarını farklı biçimlerde hayata geçirebildiğini göstermektedir. Lojistik 4.0 yalnızca teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda işletmelerin rekabet stratejilerini ve değer zincirlerini yeniden şekillendiren kapsamlı bir dönüşüm süreci olarak değerlendirilmektedir. Bu dönüşüm, işletmelere operasyonel verimlilik ve müşteri memnuniyeti sağlarken, aynı zamanda sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeleri için kritik bir stratejik araç olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This thesis comprehensively examines the historical development of logistics activities throughout the industrial revolutions and the effects of the digital transformation that emerged with Industry 4.0 on the logistics sector. The main purpose of the study is to reveal how the role of logistics within production systems has been reshaped in line with technological advancements and to evaluate the strategic contributions offered by Logistics 4.0 applications to businesses from both theoretical and practical perspectives. In the first chapter, the industrial revolutions are discussed from a chronological perspective, and the effects of each period on production and logistics processes are analyzed. Within this framework, it is demonstrated that logistics, which was initially an element supporting production, has gradually become a strategic function over time. Especially with Industry 4.0, logistics has assumed an active role in shaping production decisions through digitalization and automation. In the second chapter, the concept of logistics is discussed in the context of its historical development, types, and strategic importance for businesses. It is emphasized that logistics is not only an operational activity but also a management field that directly affects the competitiveness of businesses. In this context, the effective management of logistics processes is evaluated as a critical factor in terms of reducing costs, shortening delivery times, and increasing customer satisfaction. In the third chapter, the fundamental components of Industry 4.0 and the Logistics 4.0 approach, which is the reflection of this transformation in the logistics sector, are examined. The importance of real-time data management, automation, and supply chain integration through the integration of digital technologies is emphasized, and the current practices in Türkiye are also evaluated within this framework. In addition to the advantages offered by Logistics 4.0, challenges such as high investment costs, data security issues, and the need for a qualified workforce are also presented. In the fourth chapter, a case analysis is conducted through the examples of Amazon and Getir. Amazon's global logistics model based on data analytics and automation is compared with Getir's speed- and flexibility-oriented digital logistics approach. This comparison demonstrates that businesses with different scales and strategic objectives can implement Logistics 4.0 applications in different ways. Logistics 4.0 is evaluated not only as a technological innovation but also as a comprehensive transformation process that reshapes the competitive strategies and value chains of businesses. While this transformation provides businesses with operational efficiency and customer satisfaction, it also stands out as a critical strategic tool for achieving sustainable competitive advantage.