Antalya bölgesi'nde dağılım gösteren beyaz sokar balığı (siganus rivulatus forsskål & niebuhr ,1775)'nın populasyon parametrelerinin tahmini
Estimation of population parameters of marbled spinefoot (siganus rivulatus forsskål & niebuhr,1775) distributed in the antalya region
- Tez No: 1008464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP SAMSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Sokar Balığı, Siganus rivulatus, Yaş, Büyüme, Üreme Doğu Akdeniz, Marbled Spinefoot, Siganus rivulatus, Age, Growth, Reproduction, Eastern Mediterranean
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Doğu Akdeniz'in Antalya kıyılarında, Aralık 2023-Kasım 2024 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmada, beyaz sokar balığı (Siganus rivulatus Forsskål & Niebuhr, 1775)'nın Von Bertalannfy Büyüme Denklermi (VBBD) parametreleri, ölüm oranları ve işletme oranları tahmin edilmiştir. Araştırma süresince incelenen 800 adet beyaz sokar balığının 422 adeti (%52.75) dişi, 378 adeti (%47.28) erkek bireylerden oluşmaktadır. Dişi ve erkek bireylerde minimum ve maksimum toplam boy değerleri sırasıyla 7.3-30.0 cm ve 6.2-22.5 cm iken; yine erkek ve dişi bireylerde minimum ve maksimum ağırlık değerlerinin sırasıyla 4.60-350.10 g ve 3.10-176.10 g olduğu saptanmıştır. Eşey oranı genel olarak 1:1.12 olup yaş dağılımı 1-10 arasında değişmektedir. Dişi ve erkek bireyler için boy-ağırlık ilişkisi denklemleri sırasıyla W=0.0166*L2.9033, W=0.0162*L2.9102 şeklinde, büyüme tipi ise negatif allometrik olarak belirlenmiştir. Von Bertalanffy boyca ve ağırlıkça büyüme parametreleri dişi bireyler için L∞=47.20 cm, K=0.0751 yıl-1, t0=-2.1861 yıl, W∞=1202.44 g; erkek bireyler için ise L∞=33.83 cm, K=0.1285 yıl-1, t0=-1.7978 yıl, W∞=457.18 g olarak tahmin edilmiştir. Anlık Toplam Ölüm Katsayısı Z=0.515 yıl-1, Doğal Ölüm Katsayısı M=0.207 yıl-1, Avlanma Ölüm Katsayısı F=0.308 yıl-1 ve İşletme Oranı E=0.598 yıl-1 olarak saptanmıştır. Beyaz sokar balıklarında yumurtlama, GSİ ve olgunluk safhalarına göre Haziran-Ağustos arasında gerçekleşmektedir. İlk cinsi olgunluk boyu dişiler için 13.8 cm, erkekler için 14.2 cm olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some growth characteristics of the marbled spinefoot (Siganus rivulatus Forsskål & Niebuhr, 1775) in Antalya Region were studied between December 2023 and November 2024 years. The examinated 800 Siganus rivulatus sample includes 422 (52.75%) female and 378 (47.28%) male specimens. The total length range for females and males was 7.3-30.0 cm and 6.2-22.5 cm. respectively; and the weight range for females and males was 4.60-350.10 g and 3.10-176.10 g respectively. Sex ration in whole population is around 1:1.12, and the minimum and maximum ages ranged from 1 to 10. The length-weight relationship equations for females and males individuals were determined as W=0.0166*L2.9033, W=0.0162*L2.9102, respectively, and the growth type was determined as negative allometric. The Von Bertalanffy growth parameters in length and weight were computed as L∞=47.20 cm, K=0.0751 year-1, t0=-2.1861 year, W∞=1202.44 g for females, and L∞=33.83 cm, K=0.1285 year-1, t0=-1.7978 year, W∞=457.18 g for males. Instantaneous mortality coefficient, natural mortality, fishing mortality coefficient and exploitation rate were estimated of marbled spinefoot as Z=0.515 year-1, M=0.207 year-1, F=0.308 year-1 and E=0,598 year-1, respectively. According to GSI and maturity stages, the spawning time of marbled spinefoot occurred between June and August. Lengths at first sexual maturity were found as 13.8 cm for females and 14.2 cm for males.