Farklı nikel-titanyum döner alet ve uyumlu güta-perka konlarının uyum ve standardizasyon yönünden karşılaştırılması
  1. Tez No: 1008463
  2. Yazar: NUR NİSA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR İNAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: NiTi eğeler, Muadil güta-perka, Boyutsal uyum, Dental eğeler, Kök kanal tedavisi, NiTi files, Compatible gutta-percha, Dimensional compatibility, Dental files, Root canal therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada farklı nikel-titanyum (NiTi) döner sistemlere ait orijinal güta-perka konları ile bu sistemlere alternatif olarak üretilen muadil güta-perka konlarının ilgili eğelerle çap açısından boyutsal uyumu, konisite değerleri ve ölçüm çizgilerinin standardizasyonlara uygunluğu değerlendirildi. Çalışmada ProTaper Ultimate F2, VDW Rotate 25/.04 ve 25/.06 ile Reciproc Blue R25 NiTi döner eğeleri; bu sistemlere ait orijinal güta-perka konları ile Diadent ve Pearl Endo markalı muadil güta-perka konları kullanıldı. Her grup için 20 güta-perka kon ve 6 eğe olmak üzere örnekler hazırlandı. Ölçümler stereomikroskop altında 20,5× büyütmede elde edilen dijital görüntüler üzerinden ImageJ yazılımı kullanılarak D1, D3, D6 ve D16 seviyelerinde gerçekleştirildi. Güta-perka konları üzerindeki ölçüm çizgilerinin konumsal doğruluğu ise kutu üzerinde belirtilen 16, 18, 20, 22 ve 24 mm referans çizgilerine göre dijital kumpas ile değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi Python 3.8 yazılımı kullanılarak yapıldı. Güta-perka konlarının NiTi döner eğelerle uyumu değerlendirildiğinde en iyi uyumun ProTaper Ultimate F2 grubunda eğe ile orijinal güta-perka konları arasında olduğu, en belirgin uyumsuzluğun ise Rotate 25/.06 eğeleri ile Pearl Endo güta-perka konları arasında bulunduğu belirlendi (p<0,001). Rotate 25/.04 ve 25/.06 sistemlerinde muadil güta-perka konlarının ilgili eğelerle uyumunun orijinal konlara kıyasla daha iyi olduğu gözlendi. Konisite değerlendirmesinde NiTi döner eğelerin nominal konisite değerleriyle uyumlu olduğu, güta-perka konlarında ise marka ve sisteme bağlı değişkenlik bulunduğu saptandı. Ölçüm çizgilerinin değerlendirilmesinde grupların büyük çoğunluğunun tolerans aralığının dışında kaldığı görüldü. İncelenen hem orijinal hem muadil güta-perka konlarının çap ve konisite değerlerinin karşılık geldikleri NiTi eğeler ve nominal değerlerle tam uyum göstermediği, bazı muadil konların belirli sistemlerde orijinal konlara kıyasla daha iyi boyutsal uyum sağlayabildiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the dimensional compatibility of original gutta-percha cones and alternative (compatible) gutta-percha cones produced for different nickel-titanium (NiTi) rotary systems with their corresponding files in terms of diameter, as well as their taper values and the conformity of measurement lines to standardizations. ProTaper Ultimate F2, VDW Rotate 25/.04 and 25/.06, and Reciproc Blue R25 NiTi rotary files were used in the study together with their original gutta-percha cones and compatible cones manufactured by Diadent and Pearl Endo. For each group, 20 gutta-percha cones and 6 files were prepared as samples. Measurements were performed at the D1, D3, D6, and D16 levels using ImageJ software on digital images obtained under a stereomicroscope at 20.5× magnification. The positional accuracy of the measurement lines on the gutta-percha cones was evaluated using a digital caliper according to the reference lines of 16, 18, 20, 22, and 24 mm indicated on the packaging. Statistical analyses were performed using Python 3.8 software. Evaluation of the compatibility between gutta-percha cones and NiTi rotary files showed that the best agreement was observed between the ProTaper Ultimate F2 file and its original gutta-percha cones, whereas the most pronounced mismatch was detected between Rotate 25/.06 files and Pearl Endo gutta-percha cones (p<0.001). In the Rotate 25/.04 and 25/.06 systems, compatible gutta-percha cones demonstrated better dimensional compatibility with the corresponding files compared with the original cones. Taper evaluation revealed that NiTi rotary files were consistent with their nominal taper values, whereas gutta-percha cones exhibited variability depending on brand and system. Assessment of measurement lines indicated that the majority of groups fell outside the tolerance range. Both original and compatible gutta-percha cones demonstrated discrepancies in diameter and taper relative to their corresponding NiTi files and nominal values, although some compatible cones provided better dimensional compatibility than original cones in certain systems.