EDTA ve kitosan ile son irrigasyondan sonra kullanılan farklı apikal tamir materyallerinin apikal mikrosızıntıya etkisinin lazer taramalı konfokal mikroskopla incelenmesi
Investigation of the effects of different apical repair materials used after final irrigation with EDTA and chitosan on apical microleakage using laser scanning confocal microscopy
- Tez No: 1008584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA FUNDAOĞLU KÜÇÜKEKENCİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biodentine, Chitosan, Confocal Laser Microscopy, EDTA, Endocem MTA Premixed Regular, Microleakage, MTA Repair HP, TotalFill BC RRM Fast Set Putty
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı s_müle ed_lm_ş _mmatür d_şlerde farklı _rr_gasyon solüsyonları ve dört farklı apikal tamir materyalinin ap_kal mikrosızıntıya etkisini konfokal lazer taramalı mikroskopla (KLTM) karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 96 adet insan maksiller daimi kesici diş kullanıldı. Örnekler mine-sement sınırından dekorone edildi. Kök kanalları T-Endo Must resiprokal sistem kullanılarak 40/.04 apikal çapa kadar şekillendirildi. Açık apeks modeli oluşturmak amacıyla apikal foramenler #1–6 Peeso Reamer frezler ile genişletildi. Preparasyon süresince her alet değişiminde kanallar 2 mL %2,5 sodyum hipoklorit (NaOCl) ile irrige edildi. Örnekler son irrigasyon protokolüne göre üç ana gruba ayrıldı: distile su, %17 EDTA ve %0,2 kitosan (her gruba 5 mL). Her ana grup, kullanılan kök ucu tamir materyaline göre dört alt gruba (n = 8) ayrıldı. Biodentine, MTA Repair HP, TotalFill BC RRM Fast Set Putty (T-FSP) ve Endocem MTA Premixed Regular (EMPR) üretici talimatlarına uygun şekilde hazırlanarak kök ucuna 4 mm kalınlığında yerleştirildi. Kanalların geri kalanı güta perka ve AH Plus kanal patı ile soğuk lateral kondensasyon tekniği kullanılarak dolduruldu ve kanal ağızları cam iyonomer siman ile kapatıldı. Kök ucu bölgesi hariç tüm kök yüzeyleri iki kat oje ile kaplandı. Örnekler 48 saat %0,2 Rodamin B boyasında bekletildikten sonra bukkolingual yönde longitudinal kesitler alındı. Kesitler konfokal lazer taramalı mikroskop (KLTM) altında incelendi ve görüntüler ImageJ yazılımı ile analiz edilerek mikrosızıntı değerleri mm cinsinden ölçüldü. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi, varyansların homojenliği ise Levene testi ile değerlendirilmiştir. Faktörlerin ana etkileri ve etkileşimleri Hizalanmış Sıra Dönüşümü (Aligned Rank Transform, ART) ANOVA yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı farklılıkların belirlenmesi amacıyla Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Tüm istatistiksel analizler SPSS v30 ve R yazılımı (ARTool paketi) kullanılarak gerçekleştirilmiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Mikrosızıntı değerleri üzerinde hem kullanılan irrigasyon solüsyonlarının hem de kök ucu dolgu materyallerinin istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu saptandı. İrrigasyon solüsyonları karşılaştırıldığında, kitosan grubunda elde edilen mikrosızıntı değerlerinin EDTA ve distile su gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlendi (p<0.05). EDTA grubunun mikrosızıntı değerleri ise distile su grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p<0.05). Kök ucu dolgu materyalleri açısından yapılan değerlendirmede, en düşük mikrosızıntı değerlerinin T-FSP grubunda elde edildiği, bunu sırasıyla Biodentine, MTA Repair HP ve EMPR gruplarının izlediği saptandı (p<0.05). Solüsyon–materyal etkileşimi incelendiğinde, kitosan ile T-FSP kombinasyonunun IV diğer tüm kombinasyonlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük mikrosızıntı değerleri gösterdiği belirlendi (p<0.05). En yüksek mikrosızıntı değeri, EMPR'ın distile su ile birlikte kullanıldığı grupta saptanmıştır (p<0.05) Sonuç: Mikrosızıntı üzerinde hem kullanılan irrigasyon solüsyonlarının hem de apikal tamir materyallerinin istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelgmeler: Biodentine, EDTA, Endocem MTA Premixed Regular, Kitosan, Konfokal Lazer Mikroskop, Mikrosızıntı, MTA Repair HP, TotalFill BC RRM Fast Set Putty
Özet (Çeviri)
Agm: The aim of this study was to evaluate the effects of different irrigation solutions and four different apical repair materials on apical microleakage in simulated immature teeth using confocal laser scanning microscopy. Matergals and Methods: A total of 96 human permanent maxillary incisors were used in this study. The specimens were decoronated at the cementoenamel junction. Root canals were prepared up to size 40/.04 apical diameter using the T-Endo Must reciprocating system. To create an open apex model, the apical foramina were enlarged with #1–6 Peeso reamer burs. During preparation, the canals were irrigated with 2 mL of 2.5% sodium hypochlorite (NaOCl) after each instrument change.The specimens were randomly divided into three main groups according to the final irrigation protocol: distilled water, 17% EDTA, and 0.2% chitosan (5 mL for each group). Each main group was further subdivided into four subgroups (n = 8) based on the root-end repair material used. Biodentine, MTA Repair HP, TotalFill BC RRM Fast Set Putty (T-FSP), and Endocem MTA Premixed Regular (EMPR) were prepared according to the manufacturers' instructions and placed at the root end with a thickness of 4 mm. The remaining portions of the canals were obturated using gutta-percha and AH Plus sealer with the cold lateral condensation technique. The canal orifices were sealed with glass ionomer cement. All root surfaces, except for the apical region, were coated with two layers of nail varnish. The specimens were immersed in 0.2% Rhodamine B dye for 48 hours and subsequently sectioned longitudinally in a buccolingual direction. The sections were examined under a confocal laser scanning microscope (CLSM). The obtained images were analyzed using ImageJ software, and microleakage values were measured in millimeters (mm). The normality of the data was assessed using the Shapiro–Wilk test, and homogeneity of variances was evaluated using Levene's test. The main effects of factors and their interactions were analyzed using the Aligned Rank Transform (ART) ANOVA model. When significant effects were detected, pairwise comparisons were performed using Tukey's HSD posthoc test. All statistical analyses were conducted using SPSS v30 and R software (ARTool package), and statistical significance was set at p < 0.05. Results: Both the irrigation solutions and the root-end filling materials were found to have statistically significant effects on microleakage values. When the irrigation solutions were compared, the microleakage values obtained in the chitosan group were significantly lower than those in the EDTA and distilled water groups (p < 0.05). The microleakage values of the EDTA group were also significantly lower than those of the distilled water group (p < 0.05). Regarding the root-end filling materials, the lowest microleakage values were observed in the T-FSP group, followed by Biodentine, MTA Repair HP, and EMPR, respectively (p < 0.05). Evaluation of the 2 solution–material interaction revealed that the combination of chitosan and T-FSP exhibited significantly lower microleakage values compared with all other combinations (p < 0.05). The highest microleakage value was detected in the group in which EMPR was used in combination with distilled water (p < 0.05). Conclusgon: Both the _rr_gat_on solut_ons and the ap_cal repa_r mater_als used were found to have stat_st_cally s_gn_f_cant effects on ap_cal m_croleakage.