Ameliyat sonrası derlenme ünitesinde gelişen komplikasyonların incelenmesi: Prospektif kesitsel çalışma
Evaluation of complications in the post-anesthesia care unit: A prospective cross-sectional study
  1. Tez No: 1008583
  2. Yazar: ZEKERİYA AKÇOMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN KUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif komplikasyonlar, Postoperative complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Postanestezik derlenme ünitesi (PODÜ), hastaların anestezinin akut ve rezidüel etkilerinden kurtulma sürecinin izlendiği ve erken postoperatif komplikasyonların en sık ortaya çıktığı klinik alanlardan biridir. Bu dönemde bulantı-kusma, hemodinamik değişiklikler, solunumsal olaylar, termoregülasyon bozuklukları ve nörolojik semptomlar gibi çeşitli komplikasyonlar gözlenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, PODÜ'de görülen erken postoperatif komplikasyonların sıklığını belirlemek ve bu komplikasyonların hasta, cerrahi ve anesteziye ait faktörler ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem Bu prospektif gözlemsel çalışma, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathanesinde Ağustos–Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya genel anestezi, genel + rejyonal veya yalnızca rejyonal anestezi altında cerrahi girişim uygulanmış ve postoperatif dönemde PODÜ'ye kabul edilen 18 yaş ve üzeri 1487 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, cerrahi ve anesteziye ait verileri kaydedildi. PODÜ izleminde hemodinamik değişiklikler, solunumsal olaylar, postoperatif bulantı-kusma, titreme, idrar retansiyonu, nörolojik semptomlar ve diğer erken komplikasyonlar değerlendirildi. Ağrı düzeyi VAS ile, derlenme durumu ise Modifiye Aldrete skoru ile takip edildi. Bulgular Erken postoperatif komplikasyon görülme sıklığı %31 olarak saptandı. En sık görülen komplikasyon bulantı olup bunu hemodinamik değişiklikler ve solunumsal olaylar izledi. Kadın cinsiyet ve yüksek beden kitle indeksinin komplikasyon gelişimi ile ilişkili olduğu belirlendi. Komorbiditeler açısından kardiyovasküler, solunum sistemi, diyabet ve nörolojik hastalık varlığının komplikasyon gelişimi ile anlamlı ilişki gösterdiği saptandı. Uzamış cerrahi süresi, intraoperatif komplikasyon varlığı ve düşük erken Aldrete skorları komplikasyon gelişimi ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde BKİ, solunum sistemi hastalığı ve intraoperatif komplikasyon varlığı bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç PODÜ'de erken postoperatif komplikasyonlar sık görülmekte olup, bu komplikasyonların gelişiminde hasta özellikleri, komorbiditeler ve perioperatif faktörler birlikte rol oynamaktadır. Riskli hasta gruplarının erken tanınması, etkin analjezi sağlanması ve yakın izlem stratejilerinin uygulanması komplikasyonların önlenmesi ve yönetimi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Post-Anesthesia Care Unit (PACU) is a critical clinical setting where patients recover from the acute and residual effects of anesthesia and where early postoperative complications are most frequently observed. During this period, various complications such as postoperative nausea and vomiting, hemodynamic instability, respiratory events, thermoregulatory disturbances and neurological symptoms may occur. The aim of this study was to determine the incidence of early postoperative complications in the PACU and to evaluate their relationship with patient-, surgical- and anesthesia-related factors. Material and Methods This prospective observational study was conducted at Kocaeli University Faculty of Medicine Operating Room between August and October 2025. A total of 1487 adult patients who underwent surgery under general anesthesia, combined general and regional anesthesia, or regional anesthesia alone and were subsequently admitted to the PACU were included. Demographic characteristics, comorbidities, surgical and anesthesia-related variables were recorded. Early postoperative complications including hemodynamic changes, respiratory events, postoperative nausea and vomiting, shivering, urinary retention and neurological symptoms were evaluated during PACU follow-up. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) and recovery status was monitored with the Modified Aldrete Score. Results The overall incidence of early postoperative complications was found to be 31%. Nausea was the most common complication, followed by hemodynamic alterations and respiratory events. Female sex and higher body mass index were associated with increased complication rates. Cardiovascular disease, respiratory disease, diabetes mellitus and neurological disorders were significantly associated with complication development. Prolonged surgical duration, intraoperative complications and lower early Aldrete scores were also related to postoperative complications. In multivariate analysis, body mass index, respiratory comorbidity and intraoperative complications were identified as independent risk factors. Conclusions Early postoperative complications remain common in the PACU setting. Patient characteristics, comorbidities and perioperative factors collectively influence complication development. Early identification of high-risk patients, effective multimodal analgesia and close postoperative monitoring may contribute to reducing complication burden and improving patient safety in the PACU.