Modified plate structures for capacitive wireless power transfer
Kapasitif kablosuz güç aktarımı için modifiye edilmiş plaka yapıları
- Tez No: 1008591
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TİMUR AYDEMİR, DOÇ. DR. MEHMET ZAHİD EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç elektroniği, Power electronics
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son dönemde kablosuz güç aktarımı araştırmalarında kapasitif kablosuz güç aktarımının payı artmaktadır. Bu sistemlerin avantajı esas olarak basit yapılarından kaynaklanmaktadır. Güç levhalar arasında aktarılır ve manyetik alan söz konusu olmadığından manyetik kalkanlamaya gerek yoktur. Aktarılan enerji, plakaların kapasitansına bağlıdır ve plakanın boyutunu değiştirmeden etkin alanını artırmak faydalı olabilir. Bu tez çalışması kapasitif kablosuz güç aktarım sistemleri için levha yapılarını revize etmeye odaklanmıştır. Farklı tasarımlar incelenmiş ve sistemin genel performansına etkileri analiz edilmiştir. Levhaların etkin alanını artırmak için basit bir teknik önerilmektedir. Temel olarak etkin alan, yüzeyin oluklu hale getirilmesiyle artırılmaktadır. Bu yapı elektronik elemanlardan ısıyı dışarı atmak için kullanılan soğutucuların kanatçıklarına benzemektedir. Önerilen teknik dört plakalı yatay bir yapı üzerinde test edilmiştir. Sonuçlar, önerilen yöntemin etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The share of capacitive wireless power transfer in recent research on wireless power transfer has been increasing. The main advantage of these systems lies in their simple structures. The power is transferred between the plates, so there is no need for magnetic shielding, as no magnetic field is involved. The transferred energy depends on the capacitance of the plates, and increasing the effective area of the plate without changing its size can be effective. The thesis focuses on obtaining new plate structures for capacitive wireless power transfer systems. Two designs were studied and analyzed to assess their effects on the overall system. A simple technique is proposed to increase the effective area of plates. Basically, the effective area is increased by grooving the surface, like the fins of heat sinks. The proposed technique has been tested on a four-plate horizontal structure. The results show that the proposed method can be effective.