Erken Cumhuriyet döneminde metresler ve metreslik
Mistresses and mistresshood in the early Republican period
  1. Tez No: 1008644
  2. Yazar: UMUT AÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER OBUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet tarihi, Sosyal tarih, Toplumsal cinsiyet, Republic history, Social history, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tez, erken Cumhuriyet Türkiye'sinde“metreslik”olgusunu aile, cinsellik ve ahlâk rejimi ekseninde inceleyerek, nikâh dışı birliktelikleri bireysel bir tercih ya da“ahlaki sapma”kategorisinin ötesinde; hukuk, idare ve toplumsal cinsiyet siyasetinin kesiştiği bir alan olarak ele almaktadır. Çalışma, 1920'ler ve 1930'lar boyunca devlet politikaları ile basın söylemi üzerinden metresliğin nasıl tanımlandığını, hangi araçlarla düzenlenip denetlendiğini ve aile, evlilik, bekârlık ve fuhuş tartışmaları içinde nasıl konumlandırıldığını sorgulamaktadır. Çalışma ağırlıklı olarak dönemin süreli yayınlarına dayanmaktadır: Cumhuriyet, Akşam, Vakit, Milliyet, Kurun, Son Posta, Son Saat, Ulus, İkdam ve Tan gibi gazetelerin haber ve köşe yazıları söylem çözümlemesine tabi tutulmuş; bunlar Resmî Gazete'de yayımlanan kanun ve talimatnameler, TBMM Zabıt Cerideleri, Dahiliye ve Maliye Vekâletlerinin düzenlemeleri ile Osmanlı ve Cumhuriyet arşiv belgeleriyle birlikte okunmuştur. Elde edilen bulgular, metresliğin yalnızca mahrem bir ilişki biçimi değil, aileyi toplumun temeli olarak kuran modernleştirici projenin sınandığı ve tahkim edilmeye çalışıldığı bir düğüm noktası hâline geldiğini göstermektedir. İktidarın yasal ve idari müdahaleleri, matbuatın kullandığı dil ve adlandırmalar ile mizah ve nasihat köşelerinde üretilen popüler ahlâk söylemi, metresliği aile, çocuk, namus, refah rejimi ve nüfus idaresiyle kesişen bir“toplumsal risk alanı”olarak kodlar. Tez, metreslik olgusunu bu çok katmanlı denklem içinde izleyerek erken Cumhuriyet'in toplumsal cinsiyet rejimi ve modernleşme sürecine ilişkin tartışmalara özgün bir tarihsel-söylemsel katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the phenomenon of“mistresshood”in the early Republican era of Turkey within the framework of family, sexuality, and morality, viewing non-marital unions beyond the category of individual choice or“moral deviation”as a field where law, administration, and gender politics intersect. The study explores how mistresshood was defined through state policies and press discourse during the 1920s and 1930s, the tools by which it was regulated and controlled, and how it was positioned within discussions of family, marriage, celibacy, and prostitution. The study is based mainly on the periodicals of the period: News and columns of newspapers such as Cumhuriyet, Akşam, Vakit, Milliyet, Kurun, Son Posta, Son Saat, Ulus, İkdam and Tan were subjected to discourse analysis; these were read together with the laws and regulations published in the Official Gazette, the Turkish Grand National Assembly Minutes Journals, the regulations of the Ministries of Internal Affairs and Finance, and Ottoman and Republic archive documents. The findings demonstrate that mistresshood became not merely a form of intimate relationship but a pivotal point where the modernizing project that established the family as the foundation of society was tested and attempted to be strengthened. The government's legal and administrative interventions, the language and nomenclature used by the press, and the popular moral discourse generated in humor and advice columns coded mistresshood as a“social risk area”intersecting with family, children, honor, the welfare regime, and civil registry. By tracing the phenomenon of mistresshood within this multilayered equation, the thesis aims to offer a unique historical-discursive contribution to discussions on the gender regime and modernization process of the early Republic.