Ordu ili ekoturizmini geliştirmede aracı kuruluşların rolü: Dematel ve Copras yöntemleriyle en ideal seyahat acentası seçimi
The role of intermediary organization in devoloping ecotourism in Ordu province: Selection of the most ideal travel agency with Dematel and Copras methods
- Tez No: 1008665
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AKYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekoturizm, Aracı Kuruluşlar, Seyahat Acentası, Ordu ili Ekoturizmi, Tourism, Ecotourism, Intermediary Organizations, Travel Agency, Ordu Province Ecotourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı Ordu ili ekoturizminin turistik talebinin sürdürebilir şekilde gelişiminin sağlanması için en ideal seyahat acentasının özelliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Ordu ili ekoturizminin daha fazla turistik talep sağlaması için seyahat acentalarının etkin kullanım yöntemlerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Çalışmada Ordu ili uluslararası nitelikte olan A sınıfı dört seyahat acenta yöneticisi ile görüşme yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, Dematel ve Copras yöntemleri ile analiz edilmiştir. Dematel yöntemi ile yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgularda“Ticari güvenirlilik”kriteri ekoturizm kapsamında çalışacak olan seyahat acentaları için en önemli kriter olarak belirlenmiştir. Bu kriterin ardından önem sırasına göre“Bilgi işlem altyapısı, Ulaşım Hizmetleri, Hizmet Kalitesi, İletişim, Fiyat ve Vize işlemleri”kriterleri belirlenmiştir. Copras yöntemi ile yapılan analizler sonucunda ekoturizm kriterlerine uygun en ideal seyahat acentası olarak 7 numaralı acenta tespit edilmiştir. En ideal seyahat acentasının ekoturizm kapsamında ticari güvenirlilik başta olmak üzere bilgi işlem alt yapısı ve ulaşım hizmetleri konusunda ön plana çıktığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Ordu ili ekoturizmi geliştirmek için seyahat acentaları ile işbirilği içinde çalışılması ve ticari güvenirliliklerinin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the characteristics of the ideal travel agency to ensure the sustainable development of ecotourism demand in Ordu province. The study also aims to determine effective methods for utilizing travel agencies to increase ecotourism demand in Ordu province. Interviews were conducted with managers of four A-class international travel agencies in Ordu province. The data obtained from these interviews were analyzed using the Dematel and Copras methods. The Dematel analysis revealed that“Commercial reliability”was the most important criterion for travel agencies operating within the ecotourism sector. Following this, the criteria“Information technology infrastructure, Transportation Services, Service Quality, Communication, Price, and Visa processing”were determined in order of importance. The Copras analysis identified agency number 7 as the most ideal travel agency meeting the ecotourism criteria. It was determined that this ideal travel agency excelled in commercial reliability, information technology infrastructure, and transportation services within the ecotourism sector. The study concludes that, in order to develop ecotourism in Ordu province, it is recommended to work in cooperation with travel agencies and increase their commercial reliability .