Pamuk'ta (gossypium hirsutum L.) melezleme çalışmalarında kullanılmak üzere belirlenen çeşitlerde morfolojik, fizyolojik ve kalite özelliklerinin incelenmesi
Investigation of morphological, physiological and quality characteristics in cotton (gossypium hirsutum L.) varieties determined to be used in hybridization studies
  1. Tez No: 1008668
  2. Yazar: BÜŞRA GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KARADEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki fizyolojisi, Kalite, Pamuk, Pamuk elyafı, Verim, Plant physiology, Quality, Cotton, Cotton fiber, Yield
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Siirt ilimizin de içerisinde yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak ekimi yapılan 10 pamuk çeşidinde agronomik, fizyolojik ve teknolojik özellikler yönünden farklılıkların araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2025 yılında Diyarbakır iline bağlı Bismil ilçesinde tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada kütlü pamuk verimi, lifverimi, çırçır randımanı, ilk meyve dalı boğum sayısı, bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, koza ağırlığı ve koza kütlü ağırlığı, fizyolojik özelliklerden klorofil miktarı, bitki sıcaklığı, normalize edilmiş fark vejetasyon indeksi değeri, teknolojik özelliklerden iplik olabilirlik indeksi, lif tekdüzeliği, kısa elyaf içeriği, lif mukavemeti, lif inceliği, lif olgunluk değerleri ve nem değerleri incelenmiştir. Yapılan varyans analiz sonuçları; kütlü pamuk verimi, lif verimi, ilk meyve dalı boğum sayısı, meyve dalı sayısı, koza ağırlığı, koza kütlü ağırlığı, bitki sıcaklığı, iplik olabilirlik indeksi, lif uzunluğu, lif tekdüzeliği, kısa elyaf içeriği, esneklik, incelik ve olgunluk özellikleri yönünden çeşitler arasında %1 önem düzeyinde istatistiki farklılıkların olduğuna işaret etmiştir. Koza sayısı ve lif mukavemeti yönünden incelenen çeşitler arasında %5 önem düzeyinde farklılıklar oluşmuştur, öte yandan bitki boyu, odun dalı sayısı, klorofil miktarı, normalize edilmiş fark vejetasyon indeksi ve nem yönünden ise çeşitler arasında önemli bir farklılığın oluşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the differences in agronomic, physiological, and technological characteristics of 10 cotton varieties that are intensively cultivated in the Southeastern Anatolia Region, including Siirt province. The study was carried out in 2025 in Bismil district of Diyarbakır province using a randomized block design with 3 replications. In this study, seed cotton yield, fiber yield, ginning efficiency, number of nodes on the first fruiting branch, plant height, number of monopodial and fruiting branches, number of bolls, boll and seed boll weight, chlorophyll content, plant temperature, normalized difference vegetation index value, spinning consistency index, fiber uniformity, short fiber content, fiber strength, fiber fineness, fiber maturity, and moisture content were examined. The results of the variance analysis indicated significant differences at the 1% significance level among the varieties in terms of seed cotton yield, fiber yield, number of nodes on the first fruiting branch, number of fruiting branches, boll weight, seed boll weight, plant temperature, spinning consistency index, fiber length, fiber uniformity, short fiber content, elongation, fineness, and maturity characteristics. Significant differences were found at the 5% level among the varieties examined in terms of boll number and fiber strength; however, no significant differences were determined between the varieties in terms of plant height, number of monopodial branches, chlorophyll content, normalized difference vegetation index, and moisture content.