Deniz taşımacılığında liman performansı ve yeşil lojistik
Port performance and green logistics in maritime transportation
- Tez No: 1008673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU UĞURLU KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Denizcilik, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Transportation, Marine, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ARAS, CRITIC yöntemi, ARAS, CRITIC method
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Küresel ticaretin büyük kısmı denizyolu ile gerçekleştiğinden limanlar, uluslararası tedarik zincirlerinin stratejik düğüm noktalarıdır. Artan ticaret hacmi, gemi boyutlarındaki büyüme ve sürdürülebilirlik baskıları; liman performansının operasyonel, ekonomik, lojistik ve çevresel boyutlarıyla birlikte ölçülmesini zorunlu kılmaktadır. Performans değerlendirmeleri geleneksel olarak kapasite, gemi bekleme/çevrim süreleri, verimlilik, maliyet, hizmet kalitesi gibi göstergelere dayanırken; günümümüz koşulları ekonomik baskılar nedeniyle lojistik kabiliyetler ile sürdürülebilirlik baskıları nedeniyle emisyon ve enerji verimlilik gibi genel anlamda yeşil liman uygulamalarını giderek daha fazla liman performans verileri haline getirmeye başlamıştır. Bu tez, liman performansının geleneksel göstergelerine ilave olabilecek modern verilerin neler olabileceğini tespit etmeye çalışarak bu alana dair özgün bir yöntem ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda liman performansına etkisi olabileceği değerlendirilen veriler, performans karşılaştırmasında kriter olarak ele alınmış ve kriterlerin ağırlıkları CRITIC ÇKKV yöntemiyle objektif biçimde belirlenmiştir. Müteakiben, Avrupa ülkelerininin ortalama liman performansları ARAS ÇKKV yöntemiyle üstünlük sıralmasına tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since a large portion of global trade takes place by sea, ports are strategic nodal points in international supply chains. Increasing trade volume, growth in ship sizes, and sustainability pressures necessitate measuring port performance across operational, economic, logistical, and environmental dimensions. While performance evaluations have traditionally relied on indicators such as capacity, ship waiting/cycle times, efficiency, cost, and service quality, current economic pressures have led to a growing emphasis on logistical capabilities, and sustainability pressures have led to a greater focus on emission and energy efficiency, particularly green port practices, as port performance data. This thesis aims to identify what modern data can supplement traditional port performance indicators and to develop a unique methodology in this field. To this end, data considered to have an impact on port performance were used as criteria in performance comparisons, and the weights of these criteria were objectively determined using the CRITIC Multi-Criteria Decision Making (MCDM) method. Subsequently, the average port performance of European countries was ranked using the ARAS MCDM method.