Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye modernleşmesi ve Sümerbank
Modernization of Turkey in the Early Republican Era and Sumerbank
- Tez No: 1008672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devletçilik, Kurumsallaşma, Modernleşme, Sanayileşme, Sümerbank, Etatism, Institutionalization, Modernization, Sumerbank
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Sümerbank ve faaliyetleri modernleşme kuramı temelinde incelenmiştir. Sümerbank'ın devraldığı yapısal ve ideolojik miras ile gelişimine kaynaklık eden ekonomik, siyasal ve toplumsal dönüşümler modernleşme perspektifi içinde ele alınacaktır. İlk olarak devlet ve toplum alanında meydana gelen modernleşme yaklaşımları incelenerek Sümerbank'ın kuramsal kaynakları tayin edilmiştir. Sonrasında, ekonomi tarihi içerisinde Osmanlı ve Türkiye'de sanayileşme ile ilişkili kurumsal-yapısal ve düşünsel dönüşümler ortaya konulmuştur. Sanayileşmeye kaynaklık eden ideolojik çerçeve ile ilgili olarak, Devletçilik ve Milli İktisat görüşlerinin incelemesi yapılmaya çalışılmıştır. Sümerbank'ın başta ekonomik bir kurum olmasının yanında sosyoekonomik çıktıları ve sağlamış olduğu dışsallıklar tarihsel bir çalışma biçiminde ortaya konmuştur ve modern bir kurum olan Sümerbank'ın faaliyetlerinin modernleşmeci özellikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the activities of Sümerbank covering the years of establishment and development are examined on the basis of modernization theory. Economic, political and social transformations that are the source of the development of Sümerbank along with the structural and ideological heritage taken over will be handled within the perspective of modernization. Afterwards, institutional and structural transformation associated with industrialization in the Ottoman Empire and Turkey in economic history has been revealed. The ideological framework, which is the source of industrialization, has been tried to be conveyed by examining the views of Statism and National Economics. In addition to being an economic institution, Sümerbank's socio-economic outputs and the externalities it provides have been put forward as a historical study. And the modernizing features of Sümerbank, which is a modern institution, have been demonstrated.