Millet Kütüphanesindeki Ali Emiri Manzum 776 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-metin-MESTAP'a göre tasnif)
Poetry collection which is at Ali Emiri Manzum no. 776 in Millet Library (Review-text-classification according to MESTAP)
- Tez No: 1008778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAVAKLIYAZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, Eski Türk edebiyatı, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi, Türk dili ve edebiyatı, Court poem, Old Turkish literature, Systematic Classification Project of Journals, Turkish language and literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Klasik Türk edebiyatının temel metin kaynakları arasında yer alan bir şiir mecmuasının incelenmesini, metninin hazırlanmasını ve MESTAP'a göre muhteva tahlilini konu edinmektedir. Çalışmanın odağını, Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum Eserler Koleksiyonu 776 numaralı mecmua oluşturur. Söz konusu mecmua; şair çeşitliliği, divanlarda bulunmayan şiirler içermesi ve dönemin edebî zevkini yansıtması bakımından kıymetlidir. Çalışmanın hedefi, bu mecmuanın içeriğini sistematik yöntemlerle incelemektir. Çalışmamızda, önce mecmuanın tanıtımına ve incelenmesine; ardından transkripsiyonlu metne yer verilmiştir. Çalışmanın temel metodolojik dayanağı, mecmuaların sunduğu karmaşık veriyi standartlaştırmak ve dijital ortamda karşılaştırılabilir kılmak amacıyla geliştirilen MESTAP (Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi) ilkeleri olmuştur. Mecmuadaki şiirler, varak/beyit numarası, mahlas, nazım şekli, içerik gibi ölçütler dikkate alınarak MESTAP parametreleri doğrultusunda titizlikle tasnif edilmiştir. Bu sayede mecmuanın barındırdığı edebî mirasın sistematik dökümü yapılarak araştırmacıların istifadesine sunulmuştur. İnceleme sonucunda, mecmuada 114 şaire ait şiirlerin bulunduğu tespit edilmiştir. En çok seçilen nazım şekli gazeldir. Bâkî, Fuzûlî, Nâbî, Nedîm, Nef'î, Sünbül-zâde Vehbî, Taşlıcalı Yahyâ gibi usta şairlerin şiirlerinin yanı sıra literatürde nadiren rastlanan Abdî, Âdem, Cinânî, Dürrî, Emîn, Fâ'iz, Hilmî, Râmî, Resîm, Şerîf, Veysî gibi mahlas sahiplerinin şiirleri de gün yüzüne çıkarılmıştır. Sonuç olarak; AE Mnz 776 yer numarasında kayıtlı bu mecmuanın edebî verisini kapsamlı bir şekilde sunarak, Klasik Türk edebiyatı araştırmaları için faydalı bir kaynak oluşturabilmeyi amaçladık. Çalışmamızda kullandığımız MESTAP metodolojisiyle mecmua incelemelerine katkı sağlayabilmeyi hedefledik.
Özet (Çeviri)
This study examines a poetry anthology that is among the fundamental textual sources of Classical Turkish literature, prepares its text, and analyzes its content according to MESTAP (Systematic Classification of Periodicals Project). The focus of the study is the anthology numbered 776 in the Verse Works of Ali Emiri Collection of the National Library. This anthology is valuable in terms of the diversity of poets, the inclusion of poems not found in divans, and its reflection of the literary tastes prevalent at the time. The aim of the study is to examine the content of this anthology using systematic methods. Our study first introduces and examines the collection, followed by the transcribed text. The fundamental methodological basis of the study is the principles of MESTAP (Systematic Classification of Periodicals Project), developed to standardize the complex data provided by collections and make it comparable in a digital environment. The poems in the periodical were meticulously classified according to MESTAP parameters, taking into account criteria such as folio/couplet number, pen name, verse form, and content. In this way, a systematic inventory of the literary heritage contained in the periodical was made available to researchers. As a result of the literary analysis, the review found that the periodical contained poems by 114 poets. The most frequently chosen verse form is the ghazal. Alongside poems by master poets such as Bâkî, Fuzûlî, Nâbî, Nedîm, Nef'î, Sünbül-zâde Vehbî, Taşlıcalı Yahyâ, poems by poets rarely encountered in the literature, such as Abdî, Âdem, Cinânî, Dürrî, Emîn, Fâ'iz, Hilmî, Râmî, Resîm, Şerîf, Veysî, have also been brought to light. In conclusion, by presenting a comprehensive overview of the literary content of this journal, registered under catalogue number AE Mnz 776, we aimed to create a useful resource for research into Classical Turkish literature. Through the MESTAP methodology employed in our study, we sought to contribute to the field of journal analysis.