Stabılıty and convergence of a ratıo-dependent prey-predator model wıth fear and refuge effect
Oran bağimli av-avci modelinin korku ve siğinmaetki̇si̇yle bi̇rli̇kte kararliliği ve yakinsakliği
  1. Tez No: 1008799
  2. Yazar: BEYZA ACUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYMA BİLAZEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asimptotik kararlılık, Asymptotic stability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ekosistem dinamiklerini daha iyi anlamak amacıyla korku etkisi ve av sığınağı mekanizmalarını içeren oran-bağımlı av-avcı modelleri incelenmiştir. Leslie'nin oran-bağımlı formülasyonu temel alınarak, korku ve sığınak etkilerinin dahil edildiği genişletilmiş modeller oluşturulmuştur. İç denge noktasının varlığı ve yerel kararlılığı, Jacobian matrisine dayalı lineerleştirme teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Teorik sonuçları desteklemek amacıyla nümerik simülasyonlar gerçekleştirilmiş ve korku ile sığınak mekanizmalarının geçici dinamikler üzerindeki etkileri, uzun vadeli birlikte var olma dengesinin korunmasıyla birlikte ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, bu mekanizmaların sistemi kararsızlaştırmadan biyolojik gerçekçiliği artıran dengeleyici tamponlar olarak işlev gördüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates ratio-dependent predator--prey models incorporating fear effects and prey refuge mechanisms to better understand ecosystem dynamics. Starting from Leslie's ratio-dependent formulation, extended models are constructed by introducing behavioral responses and refuge effects. The existence and local stability of the interior equilibrium are analyzed using Jacobian matrix techniques. Numerical simulations support the theoretical results and illustrate how fear and refuge mechanisms influence transient dynamics while preserving long-term coexistence. The results indicate that these mechanisms act as stabilizing buffers that enhance the biological realism of predator--prey interactions without destabilizing the system.