Uyuşmazlıkların alternatif çözüm yolları bağlamında vergi uyuşmazlıklarının çözümünde Kamu Denetçiliği Kurumunun etkinliği
Effectiveness of the Ombudsman Institution in the resolution of tax disputes in the context of alternative dispute resolution methods
  1. Tez No: 1008803
  2. Yazar: ASUTAN TURAN KUBUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLHUN AYAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Kamu Denetçiliği Kurumu, Vergi uyuşmazlıkları, Efficiency, Ombudsman Institution, Tax conflicts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Kökleri Osmanlı İmparatorluğuna dayanan ve ilk olarak İsveç'te kurulan Ombudsmanlık bugün pek çok ülkede bir uyuşmazlık çözüm yolu ve hak arama kurumu olarak kurulmuş ve benimsenmiştir. Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu kadük olan ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Kanun sonrasında nihayet 2012 yılında Anayasal bir kurum kurulmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışların hukuka, hakkaniyete ve iyi yönetim ilkelerine uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmak üzere kurulmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu ya da yaygın kullanılan ismi ile Ombudsmanlık Kurumu kurulduğu ülkelerin toplumsal, hukuki, siyasi ve kültürel yapısına göre farklılık göstermekte, uzmanlık alanlarına göre ayrılabilmekte ve etkinlik düzeyi değişmektedir. Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu genel görevli şikâyet başvuru kurumu olup, vergi için özel görevli uzmanlaşmış bir ombudsmanlık oluşturulmamıştır. Vergi mevzuatının karmaşıklığı, sık sık değişen mevzuat nedeniyle mükellef ile vergi idareleri karşı karşıya kalabilmektedir. Vergi uyuşmazlıklarında bir yandan kamu alacağının hazineye intikali gecikirken diğer taraftan mükelleflerin hakları ihlal edilebilmektedir. Bu çalışmada uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek çözüm yolları ve alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının vergi uyuşmazlıklarında uygulanabilirliği ve Kamu Denetçiliği Kurumunun vergi uyuşmazlıklarında etkinliği Kurumun verileri ile değerlendirilecektir. Çalışmada ayrıca Kurumun vergi uyuşmazlıklarında etkinliğini sağlamak üzerine öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The Ombudsman, whose roots date back to the Ottoman Empire and were first established in Sweden, has been established and adopted in many countries today as a dispute resolution and legal action institution. In Turkey, the Ombudsman Institution was finally established as a constitutional institution in 2012 after the Law that rendered the Ombudsman Institution obsolete and was annulled by the Constitutional Court. The Ombudsman Institution was established to examine, investigate, and make recommendations to the administration regarding all acts and procedures, attitudes, and behaviors of the administration regarding their compliance with law, equity, and the principles of good governance. The Public Ombudsman Institution, or Ombudsman Institution as it is commonly known, varies according to the social, legal, political, and cultural structure of the countries in which it is established, and can be divided according to its areas of expertise, and its level of effectiveness varies. In Turkey, the Public Ombudsman Institution is a general complaint application institution, and a specialized ombudsman institution specifically for tax matters has not been established. The complexity of tax legislation and the frequent changes in legislation can lead to conflicts between taxpayers and tax administrations. In tax disputes, while the transfer of public receivables to the treasury is delayed, the rights of taxpayers may be violated. This study will evaluate the applicability of alternative dispute resolution methods to tax disputes and the effectiveness of the Public Ombudsman Institution in tax disputes, using the Institution's data. The study will also offer suggestions on how to improve the Institution's effectiveness in resolving tax disputes.