Chiari malformasyonu tanısı ile suboksipital dekompresyon cerrahisi uygulanan pediatrik hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective review of pediatric patients diagnosed with chiari malformation and undergoing suboxipital decompression surgery
- Tez No: 1008810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Chiari Malformasyonu, Retrospektif, Suboksipital Dekompresyon Cerrahisi, Chiari Type I malformation, Retrospective, Suboccipital Decompression Surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Chiari malformasyonu tanısı ile suboksipital dekompresyon cerrahisi uygulanmış pediatrik hastaların klinik ve radyolojik özelliklerini retrospektif olarak değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 2010–2024 yılları arasında üçüncü basamak bir merkezde cerrahi tedavi uygulanmış 78 pediatrik hasta dahil edilmiştir. Demografik veriler, başvuru semptomları, preoperatif ve postoperatif görüntüleme bulguları, Chiari Severity Index (CSI) ve Chiari Outcome Scale (COS) skorları analiz edilmiştir. Tonsiller herniasyon derinliği, siringomiyeli varlığı ve kraniyoservikal morfometrik parametreler arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Hastaların %61,5'i kızdır ve medyan yaş 12,5 yıl olarak belirlenmiştir. En sık başvuru nedeni suboksipital baş ağrısıdır (%61,6). CM Tip 1 hastalarında siringomiyeli oranı %34,2 olarak saptanmıştır. Siringomiyelisi bulunan hastalarda tonsiller herniasyon miktarı anlamlı derecede daha yüksek ölçülmüştür (p=0,042). Tonsillerin C1 düzeyine göre yerleşimi ile siringomiyeli varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,516). Tonsiller herniasyon miktarı ile siringomiyelinin kraniokaudal, anteroposterior ve bikoronal boyutları arasında anlamlı korelasyon izlenmemiştir. CSI dağılımı siringomiyeli varlığına göre anlamlı farklılık göstermiştir (p=0,005). Cerrahi teknikler karşılaştırıldığında COS skorları açısından anlamlı fark saptanmış (p=0,003) ve en yüksek skorlar izole suboksipital dekompresyon grubunda elde edilmiştir. Siringomiyelide postoperatif gerileme oranları teknikler arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Preoperatif CSI düzeyi ile postoperatif COS skorları arasında güçlü ilişki bulunmuştur (p<0,001). Sonuç olarak, pediatrik CM Tip 1 hastalarında tonsiller herniasyon miktarı siringomiyeli varlığı ve artmış klinik şiddet ile ilişkili görünmektedir; ancak herniasyon derinliği siringomiyelinin boyutsal özelliklerini tek başına açıklamamaktadır. Morfometrik parametreler yapısal özellikleri yansıtırken klinik tabloyu doğrudan belirlememektedir. Cerrahi planlama sürecinde anatomik ölçümler, siringomiyeli varlığı ve klinik şiddet birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to retrospectively evaluate the clinical and radiological characteristics of pediatric patients who underwent suboccipital decompression surgery for Chiari malformation. A total of 78 pediatric patients who received surgical treatment at a tertiary referral center between 2010 and 2024 were included. Demographic data, presenting symptoms, preoperative and postoperative imaging findings, Chiari Severity Index (CSI), and Chiari Outcome Scale (COS) scores were analyzed. The relationships between tonsillar herniation depth, the presence of syringomyelia, and craniocervical morphometric parameters were assessed using statistical methods. Of the patients, 61.5% were female, and the median age was 12.5 years. The most common presenting symptom was suboccipital headache (61.6%). The rate of syringomyelia among patients with CM Type 1 was 34.2%. Patients with syringomyelia had significantly greater tonsillar herniation depth (p = 0.042). No significant association was found between the position of the tonsils relative to the C1 level and the presence of syringomyelia (p = 0.516). There was no significant correlation between tonsillar herniation depth and the craniocaudal, anteroposterior, or biconal dimensions of syringomyelia. The distribution of CSI scores differed significantly according to the presence of syringomyelia (p = 0.005). Comparison of surgical techniques demonstrated a significant difference in COS scores (p = 0.003), with the highest scores observed in the isolated suboccipital decompression group. Postoperative regression rates of syringomyelia did not differ significantly among surgical techniques. A strong association was identified between preoperative CSI level and postoperative COS scores (p < 0.001). In conclusion, in pediatric patients with CM Type 1, the extent of tonsillar herniation appears to be associated with the presence of syringomyelia and greater clinical severity; however, herniation depth alone does not explain the dimensional characteristics of the syrinx. Morphometric parameters reflect structural features but do not directly determine clinical presentation. Surgical planning should integrate anatomical measurements, the presence of syringomyelia, and clinical severity for individualized decision-making.