Postmenopozal kadınlarda yüksek yoğunluklu fonksiyonel egzersiz programının menopozal semptomlar, fiziksel performans ve ikili görev performansı üzerine etkisi
The effects of a high-intensity functional exercise program on menopausal symptoms, physical performance, and dual-task performance in postmenopausal women
- Tez No: 1008809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Postmenopoz, yüksek yoğunluklu fonksiyonel egzersiz, fiziksel performans, ikili görev performansı, menopozal semptomlar, Postmenopause, high-intensity functional exercise, physical performance, dual-task performance, menopausal symptoms
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlarda yüksek yoğunluklu fonksiyonel egzersiz programının menopozal semptomlar, fiziksel performans ve ikili görev performansı üzerine etkilerini incelemektir. Çalışma, 50-65 yaş aralığında 40 postmenopozal kadın dahil edildi. Katılımcılar yüksek yoğunluklu fonksiyonel egzersiz (YYFE) grubu ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba randomize edildi. Olguların başlangıçta sosyodemografik (yaş, medeni durum, eğitim durumu, menopoza girme yaşı, postmenopoz yılı, sigara kullanımı) ve vücut kütle indeksi (vki), bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı gibi antropometrik ölçümleri değerlendirildi. Katılımcıların fiziksel performansları denge testi, yürüme testi (sn) ve otur-kalk testleri gibi alt parametrelere sahip kısa fiziksel performans bataryası (KFPB) ile değerlendirildi. Menopoz semptomların şiddetini belirlemek için Menopozal Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ) ile menopozun yaşam kalitesi üzerine etkileri değerlendirilmiştir. İkili görev performansı, 4 m yürüme ve 30 sn otur-kalk testleri sırasında eş zamanlı bilişsel görev uygulanarak değerlendirilmiştir. Katılımcılar motor görevi gerçekleştirirken aynı zamanda belirtilen harf ile başlayan meyve-sebze isimlerinin söylemeleri istendi ve ikili görev maliyeti hesaplandı. Değerlendirmeler eğitim başında ve 8 haftanın sonunda yapıldı. YYFE grubundaki katılımcılar haftada üç kez 30 dakikalık grup seanslarına katıldı. Kontrol grubundaki postmenopozal kadınlara ilk seansta fizyoterapist eşliğinde öğretilen düşük ve orta yoğunluklu egzersizler 8 hafta boyunca haftanın üç günü ev programı olarak verildi. Eğitim sonunda KFPB denge testi gruplar arasında fark yoktu KFPB 4 m yürüme, sandalye otur-kalk ve toplam KFPB puanlarında YYFE grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu (p<0,001). İkili görev maliyeti değerlendirmelerinde, 30 sn otur-kalk ve 4 m yürüme testlerinde YYFE grubunda anlamlı düzeyde daha düşük ikili görev maliyeti bulundu (p<0,001). Menopozal Semptomlar Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) sonuçlarına göre, somatik, psikolojik ve toplam puanlar açısından YYFE grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu (p<0,001). Fakat ürogenital semptomlar alt boyutunda anlamlı bir fark saptanmadı. Eğitim sonrası MÖYKÖ vazomotor, psikososyal ve fiziksel semptomlar alt boyutları ile MÖYKÖ toplam puanları YYFE grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (p<0,001). MÖYKÖ cinsel sorunlar alt boyutu açısından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,360). Çalışmamızın sonucunda, postmenopozal kadınlarda YYFE programının fiziksel performansı ve ikili görev performansını geliştirdiği, menopozal semptomların etkilerini azalttığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of a high-intensity functional exercise (HIFE) program on menopausal symptoms, physical performance, and dual-task performance in postmenopausal women. The study included 40 postmenopausal women aged 50–65 years. Participants were randomized into two groups: the high-intensity functional exercise (HIFE) group and the control group. At baseline, sociodemographic characteristics (age, marital status, education level, age at menopause, duration of postmenopause, and smoking status) and anthropometric measurements, including body mass index (BMI), waist circumference, hip circumference, and waist-to-hip ratio, were assessed. Physical performance was evaluated using the Short Physical Performance Battery (SPPB), which consists of balance, walking time (s), and chair stand tests. The severity of menopausal symptoms was assessed using the Menopause Rating Scale (MRS), and the impact of menopause on quality of life was evaluated using the Menopause-Specific Quality of Life Questionnaire (MENQOL). Dual-task performance was assessed during the 4-m walking and 30-second chair stand tests by simultaneously performing a cognitive task. While performing the motor task, participants were asked to name fruits and vegetables starting with a specified letter, and dual-task cost was calculated. Assessments were conducted at baseline and after the 8- week intervention period. Participants in the HIFE group attended group exercise sessions three times per week for 30 minutes. The control group received low- and moderate-intensity exercises taught by a physiotherapist during the first session and continued the program as a home-based exercise regimen three times per week for eight weeks. After the intervention, no significant difference was found between groups in the SPPB balance test. However, statistically significant differences were observed in favor of the HIFE group in the 4-m walking test, chair stand test, and total SPPB scores (p<0.001). In dual-task cost evaluations, significantly lower dual-task cost was found in the HIFE group during both the 30-second chair stand and 4-m walking tests (p<0.001). According to the Menopause Rating Scale results, statistically significant differences were observed in favor of the HIFE group in the somatic, psychological, and total scores (p<0.001), whereas no significant difference was found in the urogenital subscale. Post-intervention MENQOL results showed significantly lower scores in the HIFE group compared to the control group in the vasomotor, psychosocial, and physical symptom subscales, as well as in the total MENQOL score (p<0.001). No statistically significant difference was found between groups in the MENQOL sexual problems subscale (p=0.360). In conclusion, this study demonstrated that a high-intensity functional exercise program improves physical performance and dual-task performance and reduces the impact of menopausal symptoms in postmenopausal women.