Simülasyona dayalı psikososyal bakım becerisi geliştirme programının onkoloji hemşirelerinin psikososyal bakim yetkinlikleri ve profesyonel yaşam kalitesine etkisi
The effect of the simulation-based psychosocial care skills development program on the psychosocial care competencies and professional quality of life of oncology nurses
  1. Tez No: 1008811
  2. Yazar: TÜLAY DEMİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikososyal Bakım Yetkinliği, Profesyonel Yaşam Kalitesi, Simülasyona Dayalı Eğitim, Onkoloji Hemşireliği, Psychosocial Care Competence, Professional Quality of Life, Simulation-Based Education, Oncology Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı'nın (SDBBGP) onkoloji hemşirelerinin psikososyal bakım yetkinlikleri ve profesyonel yaşam kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programına (SDBBGP), Standart Psikososyal Bakım Eğitimine (SPBE) ve Kontrol grubuna toplam 51 onkoloji hemşiresi (SDBBGP grubu: 17, SPBE grubu: 17, Kontrol grubu: 17) alınmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği (PBYÖDÖ), Profesyonel Yaşam Kalitesi Ölçeği (PYKÖ), Öğrenmede Öğrenci Memnuniyeti ve Özgüven Ölçeği, Simülasyon Tasarım Ölçeği (STÖ) kullanılarak toplanmış, simülasyona dayalı eğitim sonrası çözümleme oturumunda onkoloji hemşirelerinin görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırmada, psikososyal bakım yetkinliği açısından gruplar arası karşılaştırmada, izlemde Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı (SDBBGP) toplam puan ortalaması, semptom tanılama ve bilgiyi kullanma alt boyut puan ortalamaları kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı (SDBBGP) ve Standart Psikososyal Bakım Eğitimi (SPBE) arasında fark saptanmamıştır. Psikososyal Bakım Yetkiniliği Ölçeği (PBYÖDÖ) alt boyut analizleri sonucunda, Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı (SDBBGP) grubunda müdahale alt boyutunda, Standart Psikososyal Bakım Eğitimi (SPBE) ve kontrol grubuna göre fark olduğu saptanmıştır. Profesyonel Yaşam Kalitesi Ölçeği (PYKÖ) alt boyutlarında gruplar arası fark saptanmazken, Standart Psikososyal Bakım Eğitimi (SPBE) grubunda merhamet yorgunluğu eğitim sonrası azalıp izlemde yeniden artış göstermiştir. Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı (SDBBGP), Standart Psikososyal Bakım Eğitimi (SPBE) grubu eğitimlerinin psikososyal bakım yetkinliği üzerinde olumlu etkileri olduğu, özellikle tanılama alt boyutunda gruplar arasında zamansal farkların incelendiği grup x zaman etkileşiminde, kontrol grubuna kıyasla daha fazla gelişim gösterdiği görülmüşken, profesyonel yaşam kalitesi üzerinde her iki eğitim porgramının istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı (SDBBGP) grubunda öğrenme memnuniyeti/özgüven ve simülasyon tasarım puanları yüksek düzeyde bulunmuştur. Sonuç olarak; Simülasyona Dayalı Psikososyal Bakım Becerisi Geliştirme Programı (SDBBGP) onkoloji hemşirelerinin psikososyal bakım yetkinliklerini artırmada etkili bir eğitim yöntemidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled experimental design to determine the effect of the Simulation-Based Psychosocial Care Skills Development Program (SDBBGP) on the psychosocial care competencies and professional quality of life of oncology nurses. A total of 51 oncology nurses were included in the study and assigned to the Simulation-Based Psychosocial Care Skills Development Program (SBPSDP) group, the Standard Psychosocial Care Education (SPCE) group, and the control group (SBPSDP group: 17, SPCE group: 17, control group: 17). Data were collected using the Personal Information Form, the Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale (PCCSAS), the Professional Quality of Life Scale (PQLS), the Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale, and the Simulation Design Scale (SDS). In addition, the opinions of the oncology nurses were evaluated during the debriefing session following the simulation-based training. In terms of psychosocial care competence, between-group comparisons showed that, at follow-up, the SBPSDP group had higher mean total scores and higher mean scores on the symptom identification and use of knowledge subdimensions than the control group. However, no significant difference was found between the SBPSDP and SPCE groups. According to the subdimension analyses of the Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale, the SBPSDP group showed a significant difference in the intervention subdimension compared with the SPCE and control groups. Although no between-group differences were found in the subdimensions of the Professional Quality of Life Scale (PQLS), compassion fatigue in the SPCE group decreased after the training and increased again at follow-up. Both the SBPSDP and SPCE interventions were found to have positive effects on psychosocial care competence. In particular, in the group × time interaction analysis examining temporal differences between groups, the intervention groups showed greater improvement than the control group, especially in the diagnosis subdimension. However, neither training program had a statistically significant effect on professional quality of life. In the SBPSDP group, learning satisfaction/self-confidence and simulation design scores were found to be high. In conclusion, the Simulation-Based Psychosocial Care Skills Development Program (SBPSDP) is an effective educational method for improving the psychosocial care competencies of oncology nurses.