Türkiye'de elektronik kamu ihalelerinin kamu yönetimine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impacts of electronic public procurement on public administration in Turkey
  1. Tez No: 1008870
  2. Yazar: ÇAĞATAY SÜZGEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILDIRIM DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ihale, Kamu ihalesi, Elektronic tender, Public bidding
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun Türkiye'deki kamu alım sistemine getirdiği yapısal değişimi, kuramsal ilkeler ve fiilî uygulama arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Kamu alımlarının ekonomik ve yönetsel etkilerinin artması, şeffaflık, rekabet ve eşit muamele ilkelerinin uygulanma düzeyini önemli hâle getirmiştir. Çalışmada, mevzuatın öngördüğü açık ve belli istekliler usulleriyle, idarelerin uygulamada tercih ettikleri yöntemler arasındaki fark analiz edilmiştir. Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) verileri, Kamu İhale Kurumu kararları ve ikincil istatistikler kullanılarak, usul dağılımı, teklif yoğunluğu ve doğrudan temin eğilimleri değerlendirilmiştir. Yöntemsel olarak nitel metin analizi ve ikincil veri çözümlemesi bir arada kullanılmış; kamu alımlarının yalnız teknik değil, yönetişimsel bir süreç olduğu vurgulanmıştır. Bulgular, mevzuatta öngörülen rekabetçi çerçevenin uygulamada istisnalar ve doğrudan temin kullanımı nedeniyle daraldığını göstermektedir. Elektronik sistemin bilgiye erişimi artırmasına rağmen, denetim kapasitesini sınırlı biçimde güçlendirdiği saptanmıştır. OECD ve Dünya Bankası tarafından tanımlanan iyi yönetişim sütunlarıyla Türkiye uygulaması karşılaştırılmış; güçlü mevzuat yapısına karşın, kurumsal kapasite ve etik denetim boyutlarında eksiklikler belirlenmiştir. Sonuç olarak, Kamu İhale Kanunu'nun hedeflediği şeffaflık ve rekabet ilkeleri büyük ölçüde kurumsallaşmakla birlikte, uygulama farklılıkları kamu kaynaklarının etkin kullanımını sınırlamaktadır. Tez, mevzuat ve uygulama arasındaki boşluğun nedenlerine odaklanarak, sistemin iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Turkey's public procurement regime shaped by Public Procurement Law No. 4734 translates its core principles into day-to-day practice. As public spending through procurement expands, procurement design and implementation increasingly determine service quality, administrative capacity, and public trust. The study analyzes the gap between the law's foundational principles—transparency, competition, and equal treatment— and the empirical patterns observed in procurement procedures and oversight mechanisms. Methodologically, it combines qualitative analysis of legal and institutional texts with secondary data analysis based on publicly available statistics, Public Procurement Authority decisions, and indicators derived from the Electronic Public Procurement Platform (EKAP). The research evaluates procedure choices (open tender, restricted tender, negotiated procedures) and the practical reliance on exemptions and direct procurement, considering how these choices shape participation, contestability, and monitoring. The findings suggest that while the legal framework established by Law No. 4734 standardized rules and expanded access to information through digitalization, the competitive structure may be weakened when exceptional routes become frequent or concentrated among specific suppliers. Moreover, although EKAP improves visibility and reduces information asymmetry, the extent to which available data are systematically used for performance monitoring and accountability remains limited. By relating Turkey's experience to governance pillars emphasized in OECD and World Bank frameworks—legal structure, institutional capacity, operational effectiveness, and integrity—the thesis highlights that strong formal rules do not automatically produce consistent outcomes without measurement, enforcement, and analytical capability. The study contributes a consolidated assessment that links legal design to implementation patterns and offers practical policy recommendations to narrow the distance between declared principles and administrative practice, strengthening both value for money and legitimacy in public procurement.