Temporomandibular eklem disfonksiyonu olan hastalarda manual terapi tedavi programı etkinliğinin araştırılması : Randomize kontrollü bir çalışma
Investigating the effectiveness of manual therapy treatment program in patients with temporomandibular joint dysfunction : A randomized controlled study
  1. Tez No: 1008885
  2. Yazar: NUMAN YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KURUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Ultrasonografi, Temporomandibular joint, Ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 6 hafta boyunca boyun ve çene eklemine uygulanan manuel terapi uygulamalarının çiğneme kaslarının kas kalınlığı, ağrı basınç eşiği, ağrı, mandibular fonksiyon ve anksiyete düzeyi üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Diş Hekimi tarafından TK-TMD kriterlerine göre redüksiyonlu disk deplasmanı teşhisi koyulan ve fizyoterapiye yönlendirilen 18-50 yaş arası 48 gönüllü kabul edilmiştir. Katılımcılar randomize olarak 2 gruba (24 uygulama (UG) ve 24 kontrol (KG)) ayrılmıştır. Katılımcıların hepsinde çalışma öncesi ve 6 haftalık uygulamanın sonunda Ultrasonografi ile kas kalınlığı, Algometre ile ağrı basınç eşiği (ABE), Vizüel Analog Skala ile ağrı, cetvel ile çene eklem hareket açıklıkları (EHA), Mandibular Fonksiyon Ölçeği (MFÖ) ile çene fonksiyonları , Durumluk ve Sürekli Anksiyete Ölçeği (STAI 1 ve 2) ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB-7) ile anksiyete düzeyi değerlendirilmiştir. UG'deki bireylere manuel terapi ve 6x6 Rocabado egzersizleri, KG'deki bireylere ise sham manuel terapi ve 6x6 Rocabado egzersizleri uygulanmıştır. Bulgular: UG'da kas kalınlığı, ABE, vertikal ve sol lateral EHA, ağrı, MFÖ, STAI 1 ve 2 ile YAB-7'de başlangıç düzeyine göre anlamlı iyileşme gözlemlendi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmada UG'de, KG'ye kıyasla masseter (sağ-sol nötral ve diş sıkma) ve sağ temporalis (nötral ve diş sıkma) kalınlık değişimlerinde, ABE artışlarında, maksimum EHA artışında, ağrı düzeyi azalmasında, MFÖ, STAI 1-2 ve YAB-7 iyileşmelerinde anlamlı değişim gözlemlendi (p<0,05). Tartışma: Boyun ve çene bölgesine egzersize ek uygulanan manuel terapinin kas kalınlığı, ağrı basınç eşiği, maksimum ağız hareket açıklığı, ağrı, mandibular fonksiyon ve anksiyete semptomları önemli düzeyde iyileştirme etkisi bulunmaktadır. TMD'ye sahip vakalarda semptomların azaltılması ve hayat kalitesinin arttırılması için manuel terapi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to investigate the effect of manual therapy applied to the temporomandibular and cervical joints for 6 weeks on muscle thickness of masticatory muscles, pain pressure threshold, range of motion, pain, mandibular function, and anxiety. Materials and Methods: Forty-eight volunteers aged between 18 and 50 years who were diagnosed with disk displacement with reduction by a specialist dentist according to DC-TMD criteria were recruited into the study. Participants were randomized into two groups (24 control (CG) and 24 intervention (IG)). All participants experienced the measurement of masticatory muscle thickness by ultrasound, the measurement of pain pressure threshold (PPT) by algometer, the pain measurement by using a Visual Analog Scale, the jaw joint range of motion (ROM) by using a ruler, the jaw function measurement by using the Mandibular Function Impairment Questionnaire (MFIQ), the anxiety status by using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI 1 and 2) and the Generalized Anxiety Disorder (GAD-7). Participants in IG received a manual therapy session and 6x6 Rocabado Exercises, while the CG participants received sham manual therapy and 6x6 Rocabado Exercises. Findings: In the IG, significant improvements from baseline measurement were noted in muscle thickness, PPT, vertical and left laterotrusion ROM, pain, MFIQ, STAI 1-2 and GAD-7 (p<0,05). Between group comparison reported that, the IG showed significantly larger changes in masseter (right–left; neutral and clenching) and right temporalis (neutral and clenching) thickness, greater increase in PPT, higher improvement in vertical ROM, better in pain sensitivity, and greater improvements in the MFIQ, STAI 1-2 and GAD-7 (p<0,05). Discussion: In addition to exercise, manual therapy implemented to the cervical, and temporomandibular regions showed significant improvements on masticatory muscle thickness, pain pressure threshold, maximum mouth opening, pain, mandibular function, and anxiety symptoms. Manual therapy may be used to reduce symptoms and improve quality of life in cases with TMD.