Postnatal gelişim sürecindeki evcil kedi (Felis catus) testislerinde apoptoz ve otofaji ile ilişkili bazı proteinlerin ekspresyon ve lokalizasyonlarının araştırılması
Investigation of the expression and localization of some proteins related with apoptosis and autophagy in the testes of the domestic cat (Felis catus) during postnatal development
- Tez No: 1008888
- Danışmanlar: PROF. DR. NARİN LİMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Veterinary Medicine, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Evcil Kedi, Otofaji, Testis, Apoptosis, Domestic Cat, Autophagy, Testis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Memeli testislerinde spermatogenez, oldukça karmaşık, çok adımlı bir biyolojik süreçtir ve bu süreçte apoptoz ve otofajinin rol oynadığı gösterilmiştir. Bununla birlikte kediyi de içine alan çoğu evcil memeli testisinin gelişim sürecinde apoptoz ve otofaji ile ilişkili proteinlerin ekspresyon ve lokalizasyonlarına ilişkin veriler bulunmadığından bu proteinlerin spermatogenezdeki işlevi büyük ölçüde belirsizliğini korumaktadır. Bu tezde evcil kedi testislerinde apoptoz ve otofajinin postnatal spermatogenez süreci ile steroidogenezin düzenlenmesine aracılık edip etmediği araştırıldı. Bu amaçla yavru ve erişkin dönemde bulunan evcil erkek kedilerin testislerinde apoptozun intrinsik yolunun düzenlenmesinde görev alan Bcl-2 ailesi proteinlerinden antiapoptotik Bcl-2 ve proapoptotik Bax proteinleri ile otofaji sinyal yolağının çeşitli basamaklarını düzenleyen AMPK, mTOR, ULK1, TSC2, Beclin, LC3 ve p62 proteinlerinin ekspresyonları ve lokalizasyonları Western blot analizi ile immünohistokimya ve immünofloresan boyama metotları kullanılarak incelendi. Testis örnekleri, yavru dönemindeki (2-3 ay) ve yetişkinlik dönemindeki (1-3 yıl) 10'ar adet kastre edilmiş erkek kedilerden toplandı. Western blot analiz sonuçları kedi testislerinde antiapoptotik Bcl-2 ve proapoptotik Bax proteinleri ile otofajik yolağa ait proteinleri ve bunları fosforile formlarının yapısal olarak ifade edildiklerini doğruladı. Yavru döneminde Bcl-2, AMPKα1/2, p-AMPKα1/2 (Thr183/172), p-ULK1(Ser467), p-ULK1(Ser467)/ULK1, Beclin-1, p-Beclin-1(Ser90/93/96) ve p62'nin göreceli miktarları erişkindekinden yüksek olduğu tespit edildi (P < 0,01). Bununla birlikte erişkin dönemde ise Bax, p-AMPKα1/2 (Thr183/172)/AMPKα1/2, ULK1, mTOR, p-mTOR(Thr2446), TSC2, p-TSC2(Ser1387), p-TSC2(Ser1387)/TSC2, p-Beclin-1(Ser15), p-Beclin-1(Ser15)/Beclin-1, p-Beclin-1(Ser90/93/96)/Beclin-1, LC3I, LC3II ve LC3II/LC3I'in göreceli miktarları yavrudakinden önemli ölçüde yüksek bulundu (P < 0,01). Bu bulgular apoptoz ve otofaji ile ilişkili proteinlerin ekspresyonlarının cinsel olgunluğa bağlı olarak değiştiğini ortaya koydu. İmmün boyanma sonuçları incelenen tüm proteinlerin Sertoli ve Leydig hücreleri ile germ hücrelerinde bulunduğunu ve germ hücrelerinde spermatogenez aşamasına özgü bir lokalizasyon örneği sergilediğini gösterdi. Bax hariç diğer proteinlerin özellikle spermiyogenez aşamasındaki spermatidlerde yoğunlaşmış olduğu ve geç uzamış spermatidlerde bu proteinlerden TSC2 ve p-TSC2 (Ser1387) 'nin kuyruğunun ana parçasında diğerlerinin ise orta parçasında bulundukları tespit edildi. Bunların yanı sıra Bcl-2 ve m-TOR'un yuvarlak spermatidlerde (Sa, Sb1) akrozomal vezikül ve akrozomal granülde bulunduğu gözlendi. Bir diğer bulgu da peritübüler miyoid hücrelerin Bax-pozitif olmasıydı. Sonuç olarak tüm bulgular kedilerde yavru ve erişkin kedi testislerinde apoptoz ve otofaji ile ilişkili proteinlerin ekspresyonlarının cinsel olgunluğa ve testis hücre tiplerine bağlı olarak değiştiğini ve bu proteinlerin testiküler apoptoz ve otofajiyi düzenleyerek spermatogenezde, özellikle spermiyogenez aşamasında, akrozom biyogenezinde ve steroidogenezde rol oynadıklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Spermatogenesis in mammalian testes is a highly complex, multistage biological process in which apoptosis and autophagy have been shown to play a role. However, since data on the expression and localization of apoptosis and autophagy-related proteins in the developmental process of most domestic mammalian testes, including cats, are lacking, the functions of these proteins in spermatogenesis remain largely unclear. This thesis aims to investigate the regulatory roles of apoptosis and autophagy in postnatal spermatogenesis and steroidogenesis in domestic cat testes. For this purpose, the expression and localization of anti-apoptotic Bcl-2 and pro-apoptotic Bax proteins from the Bcl-2 family, which are involved in the regulation of the intrinsic apoptosis pathway, and AMPK, mTOR, ULK1, TSC2, Beclin, LC3, and p62 proteins, which regulate various steps of the autophagy signaling pathway, in the testes of domestic male cats in juvenile and adult stages were investigated using Western blot analysis, immunohistochemistry, and immunofluorescence staining methods. Testis samples were collected from 10 castrated male cats at the juvenile (2–3 months) and adult (1–3 years) stages. Western blot analysis results confirmed the constitutive expression of anti-apoptotic Bcl-2 and pro-apoptotic Bax proteins, as well as proteins belonging to the autophagic pathway and their phosphorylated forms, in domestic cat testes. Relative amounts of Bcl-2, AMPKα1/2, p-AMPKα1/2 (Thr183/172), p-ULK1 (Ser467), p-ULK1/ULK1, Beclin-1, p-Beclin-1 (Ser90/93/96), and p62 proteins were higher in juvenile cats than in adults (P < 0.01). Conversely, in adult cats, relative abundance of Bax, p-AMPKα1/2/AMPKα1/2, ULK1, mTOR, p-mTOR (Thr2446), TSC2, p-TSC2 (Ser1387), p-TSC2/TSC2, p-Beclin-1 (Ser15), p-Beclin-1 (Ser15)/Beclin-1, p-Beclin-1 (Ser90/93/96)/Beclin-1, LC3I, LC3II, and LC3II/LC3I proteins were significantly higher than in juveniles (P < 0.01). These findings revealed that the expression of apoptosis- and autophagy-related proteins changes depend on sexual maturity. Immunostaining results showed that all examined proteins were present in Sertoli cells, Leydig cells, and germ cells, displaying a spermatogenic stage-specific localization pattern during spermatogenesis in germ cells. Except for Bax, the other proteins were primarily localized in spermatids during spermiogenesis. In late-elongated spermatids (Sd2), TSC2 and p-TSC2 (Ser1387) were detected in the principal piece of the tail, while the other proteins were localized in the midpiece. In addition, Bcl-2 and m-TOR were observed in the acrosomal vesicle and acrosomal granule of round spermatids (Sa, Sb1). Another finding was that peritubular myoid cells were positive for Bax. In conclusion, all findings indicate that the expression of apoptosis- and autophagy-related proteins in juvenile and adult cat testes varies according to sexual maturity and testicular cell types, and that these proteins appear to play a crucial role in spermatogenesis particularly spermiogenesis, acrosome biogenesis, and steroidogenesis by regulating testicular apoptosis and autophagy.