Aşı uygulamalarında aydınlatılmış onam
Informed consent in vaccination applications
  1. Tez No: 1008906
  2. Yazar: YAVUZ YAYLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk özel hukuku, Turkish private law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Aşı ve zorunlu aşı uygulamalarının hem kişisel hem de toplum sağlığının korunması bağlamında ele alınması gerekmektedir. Özellikle çocukluk çağından başlayarak yetişkinlere de uygulanan rutin aşı uygulamaları ve zorunlu aşılar aydınlatılmış rıza çerçevesinde ele alınmalıdır. Bu çalışmada aşı uygulamalarında aydınlatılmış onam konusuna özel hukuk kavramları üzerinden yaklaşılacaktır. Bu tez çalışmasının konusunu oluşturan aşı uygulamalarında aydınlatılmış onam özel hukuktaki ehliyet kavramı çerçevesinde değerlendirilecektir. Özellikle çocuklara ve kısıtlılara aşı yapılabilmesi için aydınlatılmış onamın nasıl alınacağı incelenecektir. Kural olarak, insan vücuduna uygulanan her tıbbi müdahale yaşam hakkı ve bedensel bütünlüğünün ihlalini gündeme getirmektedir. Tıbbi müdahalenin hukuka uygun gerçekleşebilmesi için müdahalenin hastanın aydınlatılarak ardından onamının alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Vaccination and mandatory vaccination practices should be addressed in the context of protecting both personal and public health. Routine vaccination practices and mandatory vaccinations, especially those applied to adults starting from childhood, should be addressed within the framework of informed consent. In this study, the issue of informed consent in vaccination practices will be approached through private law concepts. Informed consent in vaccination practices, which constitute the subject of this thesis, will be evaluated within the framework of the concept of capacity in private law. In particular, how to obtain informed consent for vaccination of children and disabled people will be examined. As a rule, every medical intervention applied to the human body brings up the violation of the right to life and physical integrity. In order for medical intervention to be carried out in accordance with the law, the patient must be informed about the intervention and then his/her consent must be obtained.