Çocuk ve ergenler arasında zayıflık prevalansı: Büyük veri analizi
Prevalence of underweight among children and adolescents: A big data analysis
  1. Tez No: 1008920
  2. Yazar: RABİA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıflık, çocuk, ergen, vücut kitle indeksi, küresel sağlık, Underweight, child, adolescent, body mass index, global health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklar ve ergenlerde zayıflık prevalansının 1990–2022 yılları arasında yaş, cinsiyet, coğrafi bölge ve ülke gelir düzeyine göre zamansal eğilimlerini büyük veri analizi yaklaşımıyla incelemek ve küresel eşitsizlikleri ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma, ekolojik ve tekrarlayan kesitsel tasarıma sahip bir büyük veri analizidir. Veriler, Dünya Sağlık Örgütü Global Health Observatory ve NCD Risk Factor Collaboration veri setlerinden elde edilmiştir. Zayıflık, yaşa ve cinsiyete özgü vücut kitle indeksi z-skorunun −2 standart sapmanın altında olması olarak tanımlanmıştır. Analizler, 5–9 ve 10–19 yaş gruplarında kız ve erkekler için gerçekleştirilmiş; veriler yıl, bölge ve ülke gelir düzeyine göre değerlendirilmiştir. Bulgular tanımlayıcı istatistikler ve eğilim analizleri ile sunulmuştur. Bulgular: 1990–2022 döneminde zayıflık prevalansının küresel düzeyde azaldığı, ancak bu azalmanın bölgeler ve gelir grupları arasında homojen olmadığı belirlenmiştir. En yüksek prevalans Güney Asya ve Sahra Altı Afrika'da saptanmıştır. Tüm yaş gruplarında erkeklerde prevalansın kızlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Ergenlerde prevalans çocuklara göre daha düşük olmakla birlikte, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde riskin sürdüğü bulunmuştur. Sonuç: Zayıflık prevalansı küresel ölçekte azalsa da bölgesel ve sosyoekonomik eşitsizlikler devam etmektedir. Bu durum, okul çağı çocukları ve ergenleri kapsayan, cinsiyete duyarlı ve yaşam döngüsü temelli beslenme politikalarının gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the temporal trends in the prevalence of underweight among children and adolescents between 1990 and 2022 by age, sex, geographic region, and country income level using a big data analysis approach, and to reveal global inequalities. Method: This research is a big data analysis with an ecological and repeated crosssectional design. Data were obtained from the World Health Organization Global Health Observatory and the NCD Risk Factor Collaboration datasets. Underweight was defined as a body mass index z-score below −2 standard deviations according to age and sex. Analyses were conducted for girls and boys aged 5–9 and 10–19 years, and data were evaluated by year, region, and country income level. Findings were presented using descriptive statistics and trend analyses. Results: The findings indicated that the prevalence of underweight decreased globally between 1990 and 2022; however, this decline was not homogeneous across regions and income groups. The highest prevalence was observed in South Asia and SubSaharan Africa. In all age groups, the prevalence was higher in males than in females. Although the prevalence was lower in adolescents compared to children, the risk persisted, particularly in low- and middle-income countries. Conclusion: Although the prevalence of underweight has decreased globally, regional and socioeconomic inequalities persist. These findings highlight the need for gendersensitive and life-course-based nutrition policies targeting school-age children and adolescents.