Toll benzeri reseptör 7 varyantlarının şiddetli COVİD-19 geçiren bireylerde hastalık süreci ile olan ilişkisinin araştırılması
Research of the relationship of toll-like-receptor 7 variants with the disease process in individuals with severe COVID-19
  1. Tez No: 1008932
  2. Yazar: ERCÜMENT ÖZKEÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMMAM SİPAHİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Reseptörler-toll like, Tek nükleotid polimorfizmi, Varyantlar, Receptors-toll like, Single nucleotide polymorphism, Variants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
Özet
“Toll Benzeri Reseptör 7 varyantlarının şiddetli Covid-19 geçiren bireylerde hastalık süreci ile olan ilişkisinin araştırılması”. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Edirne, 2026. Giriş ve Amaç: Toll benzeri reseptör 7 (Toll-Like Receptor 7, TLR7), bağışıklık sisteminde kritik işlevlere sahip olan Toll benzeri reseptörler ailesinin bir üyesidir. İnsanlarda X kromozomunun 12.8–12.82 bölgesinde yer alan bu gen, kodladığı protein aracılığıyla doğuştan gelen bağışıklıkta patojenlerin tanınması ve immün yanıtın başlatılmasında temel rol üstlenir. Çalışmamızda Covid-19 tanısı almış, hastalığı şiddetli veya hafif geçirmiş hasta grupları ile hastalık tanısı konmamış, negatif tetkik sonucu olan ve Covid-19 uyumlu semptomları olmayan kontrol grubundan oluşan gönüllü bireylerde TLR7 geninde TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008), TLR7 IVS1 +1817 G/T, TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) tek nokta polimorfizmleri ve TLR7 c.2129 – 2132del mutasyonu delesyonu araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda üç grup oluşturulmuştur: (i) hastalığı şiddetli geçirmiş bireyler, (ii) hastalığı hafif geçirmiş bireyler ve (iii) kontrol grubu. TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008), gen polimorfizmini incelemek amacıyla PZR yöntemi kullanılmıştır ve ürünlere ApoI restriksiyon enzimi ile kesim işlemi yapılmıştır. TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009), gen polimorfizmini incelemek amacıyla PZR yöntemi kullanılmıştır ve ürünlere NlaIII restriksiyon enzimi ile kesim işlemi yapılmıştır. TLR7 IVS1 +1817G/T, gen polimorfizmini incelemek amacıyla PZR yöntemi kullanılmıştır ve ürünlere Hpy188I restriksiyon enzimi ile kesim işlemi yapılmıştır. TLR7 c.2129_2132del, gen delesyonunu incelemek amacıyla PZR yöntemi kullanılmıştır ve ürünler %30' luk poliakrilamid jelde yürütülmüştür. Bulgular: ANOVA testi sonucunda p<0,05 elde edilmesi, gruplar arasında TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) polimorfizmi açısından hastalığın geçirilme şiddeti bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunduğunu göstermektedir (F(2,267) = 8,063, p<0,05). ANOVA testi sonucunda p>0,05 elde edilmesi, gruplar arasında TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008) polimorfizmi açısından hastalığın geçirilme şiddeti bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir (F(2,267) =0,599, p>0,05). ANOVA testi sonucunda p<0,05 elde edilmesi, gruplar arasında TLR7 IVS1 +1817 G/T polimorfizmi açısından hastalığın geçirilme şiddeti bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir (F(2,267) =6,428, p<0,05). ANOVA testi sonucunda p<0,05 elde edilmesi, gruplar arasında TLR7 c.2129_2132del mutasyonu açısından hastalığın geçirilme şiddeti bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunduğunu göstermektedir (F(2,267) =3,797, p=0,024). Sonuç: TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) polimorfizmi için çalışma sonuçları klinik bulgular ve ön değerlendirme sonucunda beklenen sonuçlar ile gözlenen sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç olduğunu göstermiştir. TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008) polimorfizmi için çalışma sonuçları klinik bulgular ve ön değerlendirme sonucunda beklenen sonuçlar ile gözlenen sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığını göstermiştir. TLR7 IVS1 +1817 A/G polimorfizmi için çalışma sonuçları klinik bulgular ve ön değerlendirme sonucunda beklenen sonuçlar ile gözlenen sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç olduğunu göstermiştir. TLR7 c.2129-2132Del mutasyonu için çalışma sonuçları gruplar arasında anlamlı bir fark olabileceğini gösterse de hangi gruplar arasında bu farkın olduğunu belirleyebilmek amacıyla yaptığımız post-hoc testler bu farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirleyemedi.
Özet (Çeviri)
“Investigation of the Relationship Between Toll Like Receptor 7 Variants and the Disease Course in Individuals with Severe COVID-19,”Doctoral Dissertation, Department of Biophysics, Institute of Health Sciences, Trakya University, Edirne, 2026. Background and Aim: Toll-like receptor 7 (TLR7) is a member of the Toll-like receptor family, which plays a critical role in the immune system. Located on the X chromosome at region 12.8–12.82, this gene encodes a protein essential for pathogen recognition and the initiation of innate immune responses. In this study, genetic variations of the TLR7 gene were examined in volunteer individuals, including patients diagnosed with Covid-19 who experienced either severe or mild disease, as well as a control group consisting of individuals with negative test results and no Covid-19-compatible symptoms. The variations analyzed comprised the TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008) single nucleotide polymorphism, the TLR7 IVS1 +1817 G/T single nucleotide polymorphism, the TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) single nucleotide polymorphism, and the TLR7 c.2129–2132del mutation (deletion). Material and Methods: In our study, three groups were formed: (i) individuals who experienced severe disease, (ii) individuals who experienced mild disease, and (iii) the control group. To investigate the TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008) gene polymorphism, the PZR method was used, and the products were digested with the ApoI restriction enzyme. To examine the TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) gene polymorphism, the PZR method was applied, and the products were digested with the NlaIII restriction enzyme. For the TLR7 IVS1 +1817 G/T gene polymorphism, PZR was performed, and the products were digested with the Hpy188I restriction enzyme. To analyze the TLR7 c.2129_2132del gene deletion, the PZR method was used, and the products were electrophoresed on a 30% polyacrylamide gel. Results: The results of the ANOVA test with p < 0,05 indicate that there is a statistically significant difference among the groups in terms of disease severity with respect to the TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) polymorphism (F(2,267) = 8,063, p < 0,05). In contrast, the ANOVA test result with p > 0,05 shows that there is no statistically significant difference among the groups regarding disease severity in relation to the TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008) polymorphism (F(2,267) = 0,599, p > 0,05). The ANOVA test result with p < 0,05 further demonstrates that there is a statistically significant difference among the groups in terms of disease severity with respect to the TLR7 IVS1 +1817 G/T polymorphism (F(2,267) = 6,428, p < 0,05). Finally, the ANOVA test result with p < 0,05 indicates that there is a statistically significant difference among the groups regarding disease severity in relation to the TLR7 c.2129_2132del mutation (F(2,267) = 3,797, p = 0,024). Conclusion: For the TLR7 IVS2-151 A/G (rs179009) polymorphism, the study results demonstrated a statistically significant association between the expected outcomes based on clinical findings and preliminary evaluation and the observed outcomes. In contrast, for the TLR7 Gln11Leu A/T (rs179008) polymorphism, the study results indicated no statistically significant difference between the expected and observed outcomes. Regarding the TLR7 IVS1 +1817 A/G polymorphism, the study results revealed a statistically significant association between the expected outcomes based on clinical findings and preliminary evaluation and the observed outcomes. For the TLR7 c.2129–2132Del mutation, although the study results suggested that there might be a significant difference among the groups, the post-hoc tests performed to determine between which groups this difference existed were unable to identify the specific groups involved.