Türkmeneli defin geleneği ve mezar taşları
Burial traditions and gravestones in Turkmeneli
  1. Tez No: 1008960
  2. Yazar: IBRAHIM MUSTAFA TAHER QASSAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmeneli, Mezar Taşları, Defin Geleneği, Kerkük, Turkmeneli, Gravestones, Burial Traditions, Kirkuk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Türkmeneli Defin Geleneği ve Mezar Taşları Ölüm, insanlık tarihi boyunca insan zihnini meşgul eden, anlamı ve mahiyeti tam olarak çözümlenememiş bir olgudur. Ölümle birlikte ortaya çıkan defin gelenekleri, mezar biçimleri ve bu uygulamaların tarihsel süreç içerisinde geçirdiği değişimler, kültürel antropoloji açısından büyük önem taşımaktadır. Milletlerin inanç sistemleri ve yaşadıkları coğrafi çevre, ölümün algılanışı ile ölümle ilişkili geleneklerin biçimlenmesinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Türk milleti de diğer milletlerde olduğu gibi, inanç yapısı ve coğrafi koşulların etkisiyle şekillenmiş kendine özgü ölüm ve defin geleneklerine sahiptir. Bu geleneklerin başında defin âdeti ile buna bağlı olarak gelişen mezar kültürü yer almaktadır. Tarihsel süreç boyunca çeşitli değişim ve dönüşümler geçiren bu uygulamalar, günümüzde de farklı biçimlerde varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmada eski Türk gelenekleri, Türk dünyasının gelenekleri ve Türkmeneli bölgesindeki gelenekler ele alınmaktadır. Bu çalışma giriş, dört bölüm ve bir ekler kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde defin gelenekleri, Türk tarihinde defin, ölüm öncesi, ölüm sırası ve ölüm sonrası ele alınmıştır. İkinci Bölümde eski Türkler Kültüründe taziye geleneği, Çağdaş Türk Kültüründe taziye ve başsağlığı, Taziye yemeği, Ağıt ve mevlit işlenmiştir. Üçüncü bölüm Türk tarihinde yas, Türk Dünyasında yas geleneği, Anma günleri ve kurban çalışılmıştır. Dördüncü bölümde Mezar ve Mezar taşı, eski Türklerden günümüze kadar olan süreci ele alınmıştır. Ekler bölümünde Türkmeneli bölgesinden derlediğim mezarlık ve mezar taşı fotoğrafları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Burial Traditions and Gravestones in Turkmeneli Death is a phenomenon that has occupied the human mind throughout history and whose meaning and nature have not been fully resolved. The burial traditions that emerge following death, the forms of graves, and the transformations these practices have undergone throughout historical processes hold significant importance from the perspective of cultural anthropology. The belief systems of societies and the geographical environments in which they live play a decisive role in shaping the perception of death as well as the traditions associated with it. Like other nations, the Turkish nation possesses its own distinctive death and burial traditions, shaped by its belief system and geographical conditions. Among these traditions, burial practices and the grave culture that developed in connection with them occupy an important place. Although these practices have undergone various transformations and changes throughout history, they continue to exist today in different forms. This study examines the traditions of the ancient Turks, the customs of the broader Turkic world, and the practices observed in the Turkmeneli region. The study consists of an introduction, four chapters, and an appendix section. In the first chapter, burial traditions are discussed within the context of Turkish history, including the periods before death, at the moment of death, and after death. The second chapter focuses on the tradition of condolence in ancient Turkish culture, condolence and expressions of sympathy in contemporary Turkish culture, condolence meals, laments, and the recitation of mevlid. The third chapter examines mourning in Turkish history, mourning traditions in the Turkic world, commemorative days, and sacrificial practices. The fourth chapter addresses graves and gravestones, examining their development from the early Turkic period to the present day. The appendix section includes photographs of cemeteries and gravestones collected from the Turkmeneli region.