Gaziantep ilinin Karkamış İlçesinde yaşayan Barak Türkmenleri (Sosyolojik bir yaklaşım)
Living in Karkamiş district of Gaziantep Barak Türkmen (A sociological approach)
- Tez No: 583374
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türkmen, Barak, Kültür, Adet ve Gelenek, Türkmen, Barak, Culture, Custom and Tradition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Araştırma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırma ile ilgili metodolojik bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde, araştırmanın kavramsal çerçevesi ele alınmış ve açıklanmıştır. Araştırmaya konu olan Barak Türkmenleri'nin tarihi serüveni, Barak adının kaynağı, Türk boy sistemindeki yeri ve yaşadıkları coğrafya hakkında bilgi verilmiş, araştırmaya örneklem olan Karkamış ilçesinin tarihi, ekonomik, kültürel ve dini yapısına yer verilmiştir. İkinci bölümde, Barak Türkmenleri'nin dini ve sosyal hayatları ele alınmış, doğum ve çocuk, evlilik ve düğün, ölüm, defin ve taziye konuları üzerinde durularak, bunların etrafında öbekleşen örf, adet, gelenek, görenek ve inanışlara yer verilmiş, Barak kültürünü oluşturan kavram, obje ve olgulara değinilmiştir. Barak Türkmen kültürü içerisinde oda, türkü, ağıt ve hikâye büyük yer kaplamaktadır. Barakların örf, adet ve geleneklerini bugünlere taşımalarında büyük bir etkiye sahip olan bu sözlü kültür öğeleri, bu kültürün gelecek nesillere aktarılmasında da önemli bir yere sahip olacağı düşünülmektedir. Bu çalışma yazılı belgelerden aldığımız bilgiler, sahada yaptığımız mülakatlar ve bölgede yaşayarak müşahede ettiğimiz gözlemlere dayanmaktadır. Mülakat yaptığımız kaynak kişiler, harita ve resimler çalışmanın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research consists of introduction and also two parts. In the introduction, methodological information is given about the research, basic information is discussed and explained. The historical, economic, cultural and religious structure of Karkamis area, is mentioned in the research. In the first chapter, informations are given about the historical adventure of Barak Turkmens, the source of Barak name, its place in the Turkish stature system and the geography they live. In the second part, the religious and social life of Barak Turkmens are discussed and emphasized on birth and children, marriage and wedding, death, burial and condolence issues, which are clustered around the customs, traditions and beliefs are touched, the concepts, objects and phenomena that make up Barak culture are mentioned. Room, folk song, lament and story occupy a large place in Barak Turkmen culture. These objects, which have a great effect on carrying the customs and traditions of Barak to these days; also it is determined that these objects will have an important place in transferring this culture to the future generations. This study is based on the information we receive from the written documents, the interviews we have done in the field and the observations we observe by living in the region. Source persons that we interviewed, maps and tables were added to the end of the study.