Ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin matematiğe karşı oluşturduğu duygular ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki
The relationship between 5th grade students' emotions towards mathematics and their problem-solving skills
- Tez No: 1009001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ÖÇAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Problem solving
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin matematiğe karşı oluşturduğu duyguları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma grubu, Ağrı ili merkezine bağlı iki devlet okulunda öğrenim görmekte olan amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş 123 beşinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada öğrencilerin matematiğe karşı oluşturduğu duyguları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada nitel verilerin toplanması amacıyla“Yapılandırılmış Problem Çözme Formu (YPÇF)”kullanılmış ve elde edilen veriler sayısallaştırılarak problem çözme puanı elde edilmiştir. Nicel verileri toplamak için ise“Matematik Duygular Ölçeği (AEQ-M)”kullanılmıştır. AEQ-M ise 5'li Likert tipi ölçekten oluşmaktadır ve öğrenciler 1 (kesinlikle katılmıyorum)- 5 (kesinlikle katılıyorum) aralığında olan değerlerden kendilerine uygun olan seçeneği işaretleyerek çalışmayı tamamlamışlardır. Elde edilen verilerin analizinde Jamovi 2.7.16 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin matematiğe yönelik duyguları ile problem çözme becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the emotions developed by middle school fifth-grade students toward mathematics and their problem-solving skills. The study group consists of 123 fifth-grade students selected through convenience sampling method, currently enrolled in two state schools in the city center of Ağrı. In the study, a correlational survey model was employed to investigate the relationship between the emotions students developed toward mathematics and their problem-solving skills. To collect qualitative data, the“Structured Problem Solving Form (SPSF)”was utilized, and the data obtained were quantified to generate a problem-solving score. To collect quantitative data, the“Achievement Emotions Questionnaire-Mathematics (AEQ-M)”was used. The AEQ-M consists of a 5-point Likert-type scale, and students completed the study by marking the options most suitable for them, ranging from 1 (strongly disagree) to 5 (strongly agree). The Jamovi software 2.7.16 was used for the analysis of the data gathered. As one of the main results of the research, no significant relationship was found between students' emotions toward mathematics and their problem-solving skills.