Yağlı ve kuru yenidoğan masajının hiperbilirubinemi ve konforu üzerine etkisi
The effect of oil and dry neonatal massage on hyperbilirubinemia and comfort
  1. Tez No: 1009046
  2. Yazar: MERAL GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN KADİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, konfor, term yenidoğan, yağlı ve kuru yenidoğan masajı, Comfort, hyperbilirubinemia, term newborn, oil and dry neonatal massage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yağlı ve kuru yenidoğan masajının hiperbilirubinemi ve konfor üzerine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Paralel gruplu randomize kontrollü deneysel tipteki bu araştırma, Ocak 2023–Şubat 2026 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini yenidoğan yoğun bakım ünitesinde fototerapi tedavisi alan 97 term yenidoğan oluşturmuştur (kontrol: s=33, yağlı masaj: s=33, kuru masaj: s=31). Veriler Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu, Yenidoğan Takip Formu ve Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği (YKDÖ) ile toplanmıştır. Bilirubin düzeyleri, defekasyon sayısı, fizyolojik parametreler ve konfor düzeyi belirlenen zaman noktalarında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Shapiro Wilk normallik testi, Q-Q grafikleri, Mann-Whitney U testi, Wilcoxon Signed Ranks Test, Kruskal Wallis H testi Ki Kare ve Exact Ki Kare testleri kullanılmıştır. Karşılaştırmalarda p<0.05 istatistiksel olarak önemli kabul edilmiştir. Etik ilkelere uyulmuştur. Bulgular: Kontrol grubunda transkutan bilirubin düzeyleri masaj gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur (p≤0.001). Defekasyon sayılarının kontrol grubundaki yenidoğanlarda daha düşük, yağlı masaj grubundaki yenidoğanlarda ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p≤0.001). Kontrol, kuru masaj ve yağlı masaj gruplarındaki yenidoğanlarda fizyolojik parametreler normal aralıktaydı. Konfor düzeyinin kuru masaj grubunda daha yüksek olduğu saptanmıştır (p≤0.001). Yenidoğanların distres düzeyleri ilk ölçümde kuru ve yağlı masaj gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuş, ancak ikinci ölçümde gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Ağrı ölçüm sınıflamasında grupları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Sonuç: Araştırmada yağlı ve kuru masajın yenidoğanların bilirubin düzeyini azalttığı, yağlı masajda defekasyon sayısının en fazla arttığı, fzyolojik parametrelerin normal sınırlarda olduğu, konfor düzeyinin ise en fazla kuru masajda arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Yenidoğan bakımının desteklenmesinde güvenli ve düşük maliyetli bir uygulama olarak hiperbilirubinemisi olan yenidoğanlarda rutin bakıma masaj uygulaması entegre edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effect of oil and dry neonatal massage on hyperbilirubinemia and comfort. Material and method: This parallel-group randomized controlled trial was conducted between January 2023 and February 2026. The study sample consisted of 97 term newborns receiving phototherapy treatment (control: n=33, oil massage: n=33, dry massage: n=31). Data were collected using the Newborn Information Form, Newborn Follow-up Form, and Newborn Comfort Behavior Scale (NCBS). Bilirubin levels, number of defecations, physiological parameters, and comfort level were assessed at specified time points. Descriptive statistics, the Shapiro Wilk normality test, Q-Q plots, the Mann-Whitney U test, the Wilcoxon Signed Ranks Test, the Kruskal Wallis H test, the Chi-Square test, and the Exact Chi-Square test were used to evaluate the data. Comparisons were considered statistically significant at p<0.05. Ethical principles were adhered to. Results: Transcutaneous bilirubin levels were found to be higher in the control group compared to the massage groups (p≤0.001). The number of defecations was found to be lower in newborns in the control group and higher in newborns in the oil massage group (p≤0.001). Physiological parameters were within the normal range in newborns in the control, dry massage, and oil massage groups. Comfort levels were found to be higher in the dry massage group (p≤0.001). The distress levels of newborns were found to be higher in the dry and oil massage groups compared to the control group in the first measurement, but no significant difference was observed between the groups in the second measurement. No statistically significant difference was found between the groups in the pain measurement classification (p>0.05). Conclusion: The study found that both oil and dry massage reduced bilirubin levels in newborns, with oil massage increasing the number of bowel movements the most, physiological parameters remaining within normal limits, and comfort levels increasing the most with dry massage. As a safe and low-cost practice to support newborn care, massage can be integrated into routine care for newborns with hyperbilirubinemia.