Gastrointestinal sistem cerrahisi uygulanan hastalarda total parenteral beslenmenin kromatografik temelli metabolomik analizler ile incelenmesi
Chromatography-based metabolomic analysis of total parenteral nutrition in patients undergoing gastrointestinal surgery
  1. Tez No: 1009045
  2. Yazar: DUYGU KONUKLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY SÜSLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz kromatografisi, Kromatografi-yüksek basınçlı-sıvı, Kütle spektroskopisi, Metabolomikler, Parenteral beslenme-total, Gas chromatography, Chromatography-high pressure-liquid, Mass spectroscopy, Metabolomics, Parenteral nutrition-total
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, gastrointestinal sistem cerrahisi sonrası total parenteral beslenme (TPN) uygulanan hastalarda erken dönemde gelişen metabolik yanıtların, metabolomik yaklaşımlar kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, gastrointestinal sistem cerrahisi geçiren ve TPN başlanan 40 hastadan, TPN öncesi ve başlangıcından sonra 24., 48. ve 72. saatlerde alınan plazma örneklerinden gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) ve sıvı kromatografisi/kuadrupol uçuş zamanlı kütle spektrometresi (LC/Q-TOF MS) ile hedeflenmemiş metabolomik analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen metabolomik veriler, TPN'nin ilk 72 saati içerisinde amino asit metabolizması, karbonhidrat ve glikolitik yolaklar ile lipid-karnitin ve safra asidi metabolizmasıyla ilişkili yolaklarda zamana bağlı yönsel değişimler olduğunu göstermiştir. Bulgular, cerrahi sonrası erken dönemde baskın olan katabolik stres metabolizmasından, amino asit havuzlarının yeniden dolma eğilimi gösterdiği ve glukoz bazlı enerji üretimi ile ilişkili metabolik yanıtların gözlendiği daha anabolik ve enerji açısından verimli bir metabolik profile doğru bir geçiş eğilimini göstermektedir. Bu tez çalışmasında ayrıca, esansiyel ve esansiyel olmayan 20 proteinojenik amino asidin eş zamanlı analizine yönelik floresans dedektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-FLD) yöntemi ile yeni ve hızlı bir analitik yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen kromatografik yöntem Uluslararası Harmonizasyon Konseyi (ICH) kılavuzu doğrultusunda valide edilmiş ve farklı ticari TPN formülasyonlarına uygulanmıştır. Sonuç olarak bu tez, gastrointestinal cerrahi sonrası erken dönemde uygulanan TPN'nin sistemik metabolik yanıt üzerindeki etkilerini metabolomik yaklaşımlarla ortaya koymakta ve TPN ürünlerinin amino asit analizine yönelik valide ve uygulanabilir bir analitik yöntem sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to evaluate early metabolic responses in patients receiving total parenteral nutrition (TPN) following gastrointestinal surgery using metabolomic approaches. Within this scope, untargeted metabolomic analyses were performed by gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) and liquid chromatography/quadrupole-time of flight mass spectrometry (LC/Q-TOF MS) on plasma samples collected from 40 patients who underwent gastrointestinal surgery and received TPN, before TPN initiation and at 24, 48, and 72 hours after its initiation. The obtained metabolomic data demonstrated time-dependent directional changes within the first 72 hours of TPN in pathways related to amino acid metabolism, carbohydrate and glycolytic pathways, as well as lipid–carnitine and bile acid metabolism. The findings indicate a tendency toward a transition from the predominantly catabolic stress metabolism observed in the early postoperative period to a more anabolic and energy-efficient metabolic profile, characterized by a tendency toward replenishment of amino acid pools and metabolic responses associated with glucose-based energy production.In addition, a new and rapid analytical method based on high-performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC-FLD) was developed for the simultaneous analysis of 20 proteinogenic amino acids, including both essential and non-essential amino acids. The developed chromatographic method was validated in accordance with the International Council for Harmonisation (ICH) guidelines and applied to different commercial TPN formulations.In conclusion, this thesis elucidates the effects of TPN administered in the early postoperative period following gastrointestinal surgery on systemic metabolic responses using metabolomic approaches and presents a validated and applicable analytical method for amino acid analysis in TPN products.