2010-2025 yılları arası takip ettiğimiz mikozis fungoidesli hastalarda evrelere göre kaşıntı skorlaması, total IgE ve eozinofil sayısının prognostik öneminin değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic significance of pruritus severity, total IgE levels, and eosinophil counts by disease stage in patients with mycosis fungoides followed between 2010 and 2025
  1. Tez No: 1009062
  2. Yazar: FİRDEVS TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Eozinofil, İmmunglobulin E, Kaşıntı, Mikozis Fungoides, Prognoz, Sağkalım, Eosinophils, Immunoglobulin E, Mycosis Fungoides, Prognosis, Pruritus, Survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2010-2025 yılları arasında kliniğimizde takip edilen Mikozis fungoides (MF) hastalarında, hastalık evrelerine göre kaşıntı şiddeti, total IgE ve periferik kan eozinofil sayısının prognostik açıdan öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın yöntemi klinik tabanlı, retrospektif tek merkezlidir. Ocak 2010-Aralık 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği'ne başvuran klinik, histopatolojik ve/veya immünohistokimyasal olarak MF tanısı alan hastaların yaşı, cinsiyeti, tanı anındaki yaşı, hastalık tümör-nod-metastaz-kan (TNMB) evresi, MF varyantı, MF klinik evresi, hasta takip süresi, takiplerdeki klinik gidişat (klinik veya patolojik progresyon, stabil seyir ve klinik veya patolojik regresyon ve ölüm) total IgE, periferik kan eozinofil sayısı, ß-2-mikroglobulin (B2M) ve laktat dehidrojenaz (LDH) değerleri ve vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirilen kaşıntı skoru verileri kaydedilmiştir. Erken ve ileri evre hastalarda VAS kaşıntı skoru, total IgE ve periferik kan eozinofili, LDH, B2M düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bu değişkenlerin hastalık sağkalımı üzerindeki etkisi ve bağımsız prognostik etkilerinin olup olmadığı Cox regresyon analizi ile araştırılmıştır. İstatistiksel analizler Jamovi 2.6.19.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizlerde anlamlılık p<0.01 ve p<0.05 düzeylerinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların evrelere göre VAS kaşıntı skoru ve laboratuvar parametreleri karşılaştırıldığında total IgE, VAS skoru ve B2M değerinin erken evre grubunda ileri evre grubunda olanlara göre düşük olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p<0,05). Sağkalım süresi üzerinde VAS skoru, total IgE düzeyi, eozinofil düzeyi ve hastalık evresinin etkilerini değerlendirmek amacıyla Cox orantısal risk regresyon analizi uygulanmıştır. Tek değişkenli analizlerde, total IgE düzeyi, eozinofil düzeyi ve hastalık evresi ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p değerleri sırasıyla 0.037, <0.001, <0.001). Çok değişkenli Cox regresyon analizinde ise yalnızca hastalık evresinin sağkalımın bağımsız belirleyicisi olduğu görülmüştür (p<0.001). VAS skoru, total IgE ve eozinofil düzeyleri çok değişkenli modelde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İleri evre hastalıkla ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde VAS skoru ve B2M ileri evre ile anlamlı ilişkili bulunmuştur (p değerleri sırasıyla 0.043, 0.041). Sonuç: Hastalık evresinin prognozda en önemli faktör olduğunu, ileri evre hasta grubunda sağkalım oranlarının düştüğünü ve prognoz üzerinde evrenin bağımsız etkili olduğunu saptadık. Total IgE yüksek olan hasta grubunda sağkalım oranlarının daha düşük olduğunu ancak prognoz üzerindeki etkisinin bağımsız olmadığı saptanmıştır. Periferik kan eozinofilisi yüksek olan hasta grubunda sağkalım oranlarının daha düşük olduğu ancak prognoz üzerindeki etkisinin bağımsız olmadığı saptanmıştır. Kaşıntı MF'te sık görülen bir semptom olup çalışmamızda kaşıntı şiddeti ileri evre ile anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur ancak VAS skoru sağkalımı etkilememektedir. Total IgE, periferik kan eozinofil ve VAS skoru faktörlerinin prognoz üzerine etkisini saptamak için prospektif, daha geniş hasta popülasyonu içeren çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to evaluate the prognostic significance of pruritus severity, total IgE levels and peripheral blood eosinophil counts according to disease stage in patients with Mycosis fungoides (MF) followed at our clinic between 2010 and 2025. Materials and Methods: This was a retrospective, single-center, clinic-based study. Between January 2010 and December 2025, data were recorded for patients who presented to the Dermatology Clinic of Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital and received a clinical, histopathological and/or immunohistochemical diagnosis of MF. These data included age, sex, age at diagnosis, Tumor-Node-Metastasis-Blood (TNMB) stage of the disease, MF variant, clinical stage of MF, patient follow-up period, clinical course during follow-up (clinical or pathological progression, stable course, clinical or pathological regression, and death), total IgE levels, peripheral blood eosinophil counts, ß-2 microglobulin (B2M) and lactate dehydrogenase (LDH) levels and pruritus score assessed by visual analog scale (VAS). VAS pruritus score, total IgE, and peripheral blood eosinophil counts, LDH, and B2M levels were compared between early- and advanced-stage patients. The effects of these variables on survival and their independent prognostic effects were investigated using Cox regression analysis. Statistical analyses were performed using Jamovi version 2.6.19.0. Significance was considered at p<0.01 and p<0.05. Results: When VAS pruritus scores and laboratory parameters were compared according to disease stage, total IgE, VAS score, and B2M levels were found to be statistically significantly lower in the early-stage group compared to the advanced-stage group (p=0,001; p<0,05). Cox proportional hazards regression analysis was applied to evaluate the effects of VAS score, total IgE levels, eosinophil levels, and disease stage on survival. In univariate analyses, a statistically significant relationship was found between total IgE levels, eosinophil levels, disease stage, and survival (p=0.037, <0.001, and <0.001, respectively). In multivariate Cox regression analysis, only disease stage was found to be an independent predictor of survival (p<0.001). VAS score, total IgE, and eosinophil levels were not statistically significant in the multivariate model. Logistic regression analysis was performed to identify factors associated with advanced-stage disease. In multivariate analysis, VAS score and B2M were found to be significantly associated with advanced-stage disease (p= 0.043 and 0.041, respectively). Conclusion: We found that disease stage is the most important prognostic factor, with decreased survival rates in the advanced-stage patients, and that stage has an independent effect on prognosis. The study found that survival rates were lower in patients with higher total IgE levels; however, this was not an independent prognostic factor. The study found that survival rates were lower in patients with higher peripheral blood eosinophil counts; but this was not an independent prognostic factor. Pruritus is a common symptom in MF, and in our study, pruritus severity was found to be significantly associated with disease stage; however, the VAS score didn't affect survival. Prospective studies with larger patient populations are needed to determine the impact of total IgE levels, peripheral blood eosinophil count, and VAS scores on prognosis.