Atopik dermatit tanılı çocuklarda hastalık şiddeti ile büyüme arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between disease severity and growth in children with atopic dermatitis
- Tez No: 1009116
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇE CAN KURU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, besin kısıtlaması, büyüme, çocuk, hastalık şiddeti, uyku bozukluğu, Atopic dermatitis, Child, Diet, Elimination, Growth, Severity of Illness Index, Sleep Wake Disorders
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, atopik dermatit (AD) tanılı çocuklarda hastalık şiddeti ile büyüme parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve AD grubu ile sağlıklı kontrollerin büyüme parametreleri açısından karşılaştırılması amaçlandı. Ayrıca uyku bozukluğu, besin kısıtlaması, tedavi özellikleri ve eşlik eden atopik hastalıkların büyüme üzerindeki olası etkileri araştırıldı. GEREÇ ve YÖNTEM: Kesitsel olgu-kontrol tipindeki bu çalışmaya AD tanılı çocuklar ile yaş ve cinsiyet açısından benzer sağlıklı kontroller dahil edildi. Boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), baş çevresi ve üst orta kol çevresi ölçüldü; bu parametrelere ait standart sapma skoru“standard deviation score”(SDS) Olcay Neyzi ve DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) referanslarına göre hesaplandı. AD grubunda hastalık şiddeti“Eczema Area and Severity Index”(EASI) ile değerlendirildi. Besin kısıtlaması, uyku bozukluğu, tedavi öyküsü, hastalık süresi ve eşlik eden atopik hastalıklar kaydedildi. İstatistiksel analizlerde grup karşılaştırmaları, korelasyon, lineer regresyon ve lojistik regresyon yöntemleri kullanıldı. BULGULAR: AD tanılı çocuklarda EASI skoru ile boy SDS, kilo SDS, VKİ SDS ve baş çevresi SDS arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hasta ve kontrol grupları arasında boy, kilo, VKİ, baş çevresi, hedef boy, üst orta kol çevresi ve bunlara ait SDS değerleri açısından anlamlı fark gösterilemedi. Doğum ağırlığının Boy SDS ile bağımsız ve pozitif ilişkili olduğu bulundu. Besin kısıtlaması ve uyku bozukluğu sıklığı AD grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Ancak bu değişkenler ile büyüme parametreleri arasında anlamlı ilişki gösterilemedi. Tedavi alan ve almayan hastalar arasında da büyüme parametreleri açısından anlamlı fark saptanmadı. SONUÇ: Bu çalışmada AD tanılı çocuklarda hastalık şiddeti ile büyüme parametreleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Bununla birlikte, uyku bozukluğu ve besin kısıtlamasının AD'li çocuklarda daha sık görülmesi, bu hastaların büyüme ve genel çocuk sağlığı açısından çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: To evaluate the relationship between disease severity and growth parameters in children with atopic dermatitis (AD) and to compare growth parameters between children with AD and healthy controls. In addition, the possible effects of sleep disturbance, dietary restriction, treatment characteristics and accompanying atopic diseases on growth were investigated. MATERIALS AND METHODS: This cross-sectional case-control study included children with AD and age- and sex-matched healthy controls. Height, weight, body mass index (BMI), head circumference, and mid-upper arm circumference were measured and standard deviation scores (SDS) for these parameters were calculated according to Olcay Neyzi and World Health Organization reference standards. Disease severity in the AD group was assessed using the Eczema Area and Severity Index (EASI). Dietary restriction, sleep disturbance, treatment history, disease duration and accompanying atopic diseases were recorded. Group comparisons, correlation analyses, linear regression and logistic regression methods were used for statistical analysis. RESULTS: No significant association was found between EASI score and height SDS, weight SDS, BMI SDS or head circumference SDS in children with AD. No significant differences were found between the patient and control groups in terms of height, weight, BMI, head circumference, target height, mid-upper arm circumference or the SDS values of these parameters. Birth weight was independently and positively associated with height SDS. The frequencies of dietary restriction and sleep disturbance were significantly higher in the AD group than in the control group. However, no significant association was found between these variables and growth parameters. No significant differences in growth parameters were found between patients who received treatment and those who did not.CONCLUSION: In this study, no significant association was found between disease severity and growth parameters in children with AD. However, the higher frequency of sleep disturbance and dietary restriction in children with AD suggests that these patients should be evaluated comprehensively in terms of growth and general child health.