Robotik kodlama etkinliklerinin öğrencilerin robotik kodlama tutumlarına ve yenilikçi düşünmelerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of robotic coding activities on students' attitudes toward robotic coding and innovative thinking
- Tez No: 1009117
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bireysel yenilikçilik, Eğitsel robot, Individual innovativeness, Educational robot
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul dışı öğrenme ortamlarında gerçekleştirilmek üzere geliştirilen robotik kodlama etkinliklerinin öğrencilerin robotik kodlamaya yönelik tutumları ile yenilikçi düşünme düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından işbirlikli eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Çalışma, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde eğitim alan ortaokul ve lise düzeyindeki 18 öğrenci ile yürütülmüştür. Nicel veriler Robotik Kodlama Tutum Ölçeği ve Yenilikçi Düşünme Ölçeği aracılığıyla toplanmış; nitel veriler gözlem notları, araştırmacı günlüğü, video kayıtları ve öğrenci ürünleri yoluyla elde edilmiştir. Nicel veriler istatistiksel analizlerle, nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular: Yenilikçi düşünme düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu; robotik kodlama tutumunda ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşmadığını göstermektedir. Cinsiyete göre yapılan analizlerde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin problem çözme, yaratıcı düşünme, iş birliği süreçlerinde gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonuçları, okul dışı öğrenme ortamlarında yürütülen robotik kodlama etkinliklerinin öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini desteklediğini göstermektedir. Bu doğrultuda robotik kodlama etkinliklerinin farklı öğrenme ortamlarında yaygınlaştırılması ve eğitim programlarına daha etkin biçimde entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effects of robotics coding activities developed for implementation in out-of-school learning environments on students' attitudes toward robotics coding and their innovative thinking levels. Method: A collaborative action research design was employed in this study. The research was conducted with 18 middle and high school students at DENEYAP Technology Workshops. Quantitative data were collected using the Robotics Coding Attitude Scale and the Innovative Thinking Scale, while qualitative data were gathered through observation notes, researcher journals, video recordings, and student products. Quantitative data were analyzed using statistical techniques, and qualitative data were analyzed through content analysis. Findings: The results indicated a statistically significant increase in innovative thinking levels, whereas no statistically significant difference was found in robotics coding attitudes. Analyses conducted based on gender revealed no significant differences. Qualitative findings demonstrated improvements in students' problem-solving, creative thinking, and collaboration processes. Conclusions and Recommendations: The findings suggest that robotics coding activities conducted in out-of-school learning environments contribute to the development of students' 21st-century skills. Accordingly, it is recommended that robotics coding activities be expanded across different learning settings and more effectively integrated into educational programs.