COVİD-19 pandemisi çocuk yoğun bakımda aşı ile önlenebilir hastalıkların insidansını değiştirdi mi?
Did the COVID-19 pandemic change the incidence of vaccine-preventable diseases in the pediatric intensive care?
- Tez No: 1009121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKEM KOÇOĞLU BARLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hastalıkları, Child diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Aşı ile önlenebilir hastalıklar, yaygın bağışıklama programlarına karşın pediatrik popülasyonda çocuk yoğun bakım ünitesi yatışlarının ve önlenebilir mortalite-morbiditenin önemli bir bölümünü oluşturmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde Mart 2015-Mart 2025 tarihleri arasında aşı ile önlenebilir hastalık tanısıyla yatan olguların sıklığını ve klinik özelliklerini belirlemek; COVID-19 öncesi ve sonrası dönemler arasındaki farklılıkları değerlendirmek ve olguların aşılanma durumlarını saptamak amaçlanmıştır. Çalışmaya çocuk yoğun bakım ünitesinde aşı ile önlenebilir hastalık tanısıyla takip edilen 1 ay-18 yaş aralığındaki toplam 66 olgu dahil edilmiştir. Olguların aşılanma durumları tam aşılı, kısmi aşılı, aşısız olarak sınıflandırılmış, gruplar COVID-19 öncesi dönem (Mart 2015-Mart 2020) ve COVID-19 sonrası dönem (Mart 2020-Mart 2025) olarak ikiye ayrılmış ve her iki grup arasındaki klinik farklar istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmada COVID-19 öncesi ve sonrası gruplar arasında aşı ile önlenebilir hastalık olgularının dağılımında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,014). COVID-19 sonrası grup olguları sayıca fazla olmasına rağmen PRISM III skorlarının daha düşük saptanması (p=0,002), bu olguların daha yüksek bir pH değeri ile (p=0,014); daha düşük bir prokalsitonin değeri ile (p=0,004); daha düşük bir kreatinin değeri ile (p=0,024) ve daha yüksek bir albumin değeri ile (p=0,026) başvurmuş olması klinik şiddet ağırlığı açısından daha hafif bir tabloyla başvurduklarının göstergesidir. Bu durum aynı grupta inotrop tedavi kullanımındaki azalma (p=0,008) ve mekanik ventilasyon ihtiyacındaki belirgin düşüş (non-invaziv mekanik ventilasyon için p=0,016; invaziv mekanik ventilasyon için p<0,001) ile de desteklenmiştir. Tüm bu bulgular yoğun bakım yatış süresi ve hastane yatış süresinin COVID-19 sonrası grupta daha kısa olmasına yol açmıştır (yoğun bakım yatış süresi için p=0,016; hastane kalış süresi için p=0,031). COVID-19 öncesi grupta mortalite oranı %17,39 iken COVID-19 sonrası grupta %6,98'e gerilemiş, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır (p=0,227). Tüm olguların %9,09'u kısmi aşılı, %54,55'i aşısız olarak saptanmış olup en sık aşısızlık durumu %42,86 ile influenza aşısında bulunmuştur. Gruplar arasında aşılanmama nedeni açısından istatistiksel anlamlılık saptanmamıştır (p=0,090). Bu çalışma COVID-19 pandemisi sonrasında çocuk yoğun bakımda aşı ile önlenebilir hastalık insidansında artış olduğunu saptamış, fakat pandemi sonrası yatan olguların daha hafif klinik tabloda başvurduğunu, daha az yoğun bakım destek tedavileri gerektirdiğini bu durumun da yoğun bakım ve hastane yatış süresi ile mortaliteye pozitif yönde katkı sağladığını bulmuştur. Öte yandan çalışmamız, aşısız hasta grubunun ağırlıklı olarak ulusal aşı takvimi kapsamında bulunmayan aşılara karşı korumasız bireylerden oluştuğunu ortaya koyarak halk sağlığı politikalarının bu durumu düzeltmek adına yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Vaccine-preventable diseases continue to account for a significant proportion of pediatric intensive care unit admissions and preventable mortality-morbidity despite widespread immunization programs. This study aimed to determine the frequency and clinical characteristics of patients admitted to the pediatric intensive care unit of İstanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital with a diagnosis of vaccine-preventable disease between March 2015 and March 2025, to evaluate differences between pre- and post-COVID-19 periods, and to assess the vaccination status of the cases. A total of 66 patients aged 1 month to 18 years followed in the pediatric intensive care unit with a vaccine-preventable disease diagnosis were included. Vaccination status was classified as fully vaccinated, partially vaccinated, or unvaccinated, and cases were divided into pre-COVID-19 (March 2015–March 2020) and post-COVID-19 (March 2020–March 2025) groups. A statistically significant difference was found in the distribution of vaccine-preventable disease cases between the two periods (p=0.014). Although the post-COVID-19 group had a greater number of cases, patients in this group presented with significantly lower Pediatric Risk of Mortality III scores (p=0.002), higher pH (p=0.014), lower procalcitonin (p=0.004), lower creatinine (p=0.024), and higher albumin levels (p=0.026), collectively indicating milder clinical severity at admission. This was further supported by reduced inotrope use (p=0.008) and a marked decrease in mechanical ventilation requirements, both noninvasive (p=0.016) and invasive (p<0.001). These findings were accompanied by significantly shorter pediatric intensive care unit and hospital length of stay in the post-COVID-19 group (p=0.016 and p=0.031, respectively). Mortality rate declined from 17.39% in the pre-COVID-19 group to 6.98% in the post-COVID-19 group, although this difference did not reach statistical significance (p=0.227). Across all cases, 9.09% were partially vaccinated and 54.55% were unvaccinated, with influenza vaccine representing the most common unvaccinated disease category at 42.86%. No statistically significant difference was identified between groups regarding reasons for non-vaccination (p=0.090). This study demonstrated an increase in vaccine-preventable disease incidence in the pediatric intensive care unit following the COVID-19 pandemic; however, patients admitted in the post-pandemic period presented with milder clinical profiles, required fewer intensive care interventions, and had shorter lengths of stay, all of which contributed positively to mortality outcomes. Furthermore, the findings revealed that the unvaccinated patient group consisted predominantly of individuals who had not received vaccines outside the scope of the national immunization schedule, highlighting the need for restructuring public health policies to address this gap.