Acil serviste sepsis tanısı alan hastalarda septik ensefalopati ve hastane içi mortalite değerlendirmede yatak başı ultrasonografi ile optik sinir kılıfı çapı ve inferior vena cava çapı ölçümlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of bedside ultrasonographic optic nerve sheath diameter and inferior vena cava measurements in the assessment of sepsis-associated encephalopathy and in-hospital 30-day mortality in patients diagnosed with sepsis in the emergency department
- Tez No: 1009130
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Sepsis ilişkili ensefalopati, Acil servis, Optik sinir kılıf çapı, İnferior vena cava, Yatak başı ultrasonografi, Hasta başı ultrasonografi, İntrakraniyal basınç, Volüm durumu, Hastane içi mortalite, Sepsis, Sepsis-associated encephalopathy, Optic nerve sheath diameter, Inferior vena cava, Bedside ultrasonography, Point-of-care ultrasound, Intracranial pressure, Volume status, In-hospital mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Sepsis, enfeksiyona karşı gelişen düzensiz konak yanıtı sonucunda yaşamı tehdit eden organ disfonksiyonu ile seyreden ve acil servis pratiğinde erken tanı ile risk sınıflamasının kritik önem taşıdığı bir klinik tablodur. Bu çalışmada sepsis tanısı, acil servise başvuru sırasında şüpheli veya kanıtlanmış enfeksiyon varlığında, enfeksiyona bağlı geliştiği düşünülen akut organ disfonksiyonunun saptanması esasına göre değerlendirildi. Organ disfonksiyonu, Sepsis-3 tanımı doğrultusunda bazal duruma göre SOFA skorunda en az 2 puanlık artış olması ile tanımlandı. Sepsis ilişkili ensefalopati, merkezi sinir sistemi enfeksiyonu olmaksızın sepsis sırasında gelişen yaygın beyin disfonksiyonu olarak tanımlanmakta ve bilinç değişikliği, deliryum veya GKS'de düşme ile klinik olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada, acil serviste sepsis tanısı alan erişkin hastalarda sepsis ilişkili ensefalopati varlığı ile yatak başı ultrasonografi kullanılarak ölçülen optik sinir kılıf çapı ve inferior vena cava çapı/kollapsibilite indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya dahil edilen hastalarda demografik veriler, vital bulgular, GKS, bilinç durum değişikliği, laboratuvar parametreleri, optik sinir kılıf çapı ölçümleri, inferior vena cava çapı ve kollapsibilite indeksi, idrar çıkışı ve klinik sonlanımlar kaydedildi. Optik sinir kılıf çapı intrakraniyal basınç artışının non-invaziv bir göstergesi olarak, inferior vena cava ölçümleri ise hastaların intravasküler volüm durumunu değerlendirmek amacıyla kullanıldı. Elde edilen ultrasonografik ve klinik veriler doğrultusunda sepsis ilişkili ensefalopati, olası intrakraniyal basınç değişiklikleri, volüm durumu ve hastane içi mortalite arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflendi. Bu çalışma ile acil serviste sepsis hastalarının erken dönemde nörolojik ve hemodinamik açıdan değerlendirilmesinde yatak başı ultrasonografinin klinik karar sürecine katkısının ortaya konulması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a clinical cONSDition characterized by life-threatening organ dysfunction resulting from a dysregulated host response to infection, in which early diagnosis and risk stratification are of critical importance in emergency department practice. In this study, the diagnosis of sepsis was evaluated based on the presence of suspected or confirmed infection at emergency department admission together with acute organ dysfunction considered to be attributable to infection. Organ dysfunction was defined, in accordance with the Sepsis-3 definition, as an increase of at least 2 points in the SOFA score compared with the baseline status. Sepsis-associated encephalopathy is defined as diffuse brain dysfunction occurring during sepsis in the absence of central nervous system infection and may clinically present with altered mental status, delirium, or a decrease in the GCS score. This study aimed to evaluate the relationship between the presence of sepsis-associated encephalopathy and bedside ultrasonographic measurements of optic nerve sheath diameter and inferior vena cava diameter/collapsibility index in adult patients diagnosed with sepsis in the emergency department. Demographic characteristics, vital signs, GCS scores, presence of altered mental status, laboratory parameters, optic nerve sheath diameter measurements, inferior vena cava diameter, urine output, and clinical outcomes were recorded for the included patients. Optic nerve sheath diameter was used as a non-invasive indicator of increased intracranial pressure, whereas inferior vena cava measurements were used to assess intravascular volume status. Based on the ultrasonographic and clinical data obtained, the study sought to investigate the relationship among sepsis-associated encephalopathy, possible changes in intracranial pressure, volume status, and in-hospital mortality. This study aimed to determine the potential contribution of bedside ultrasonography to the clinical decision-making process in the early neurological and hemodynamic evaluation of patients with sepsis in the emergency department.