Türk baskıresim sanatına bir bakış: Bedri Rahmi Eyüboğlu
AN OVERVIEW OF TURKISH PRINTMAKING ART:BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU
- Tez No: 1009135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ŞENGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Protest baskıresim, Türk özgün baskı sanatı, Protest printmaking, Turkish original print art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türk baskıresim sanatının tarihsel gelişimini ve bu gelişim içinde Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun özgün konumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Baskıresmin çoğaltılabilir yapısı, sanatın daha geniş kitlelerle buluşmasını mümkün kılarken, Eyüboğlu'nun üretimi bu potansiyeli Anadolu kültürüyle beslenen güçlü bir görsel dile dönüştürmüştür. Çalışmada öncelikle baskıresmin tanımı, temel teknikleri ve Türkiye'deki kurumsal/akademik gelişim çizgisi ele alınmıştır. Ardından Eyüboğlu'nun yaşamı, sanat eğitimi, atölye pratiği ve disiplinlerarası üretim yaklaşımı (resim, mozaik, duvar resmi, seramik ve özellikle baskıresim) değerlendirilmiştir. Araştırma yöntemi; literatür taraması, görsel çözümleme ve seçilmiş eserler üzerinden tematik/biçimsel incelemeye dayanmaktadır. Eyüboğlu'nun baskıresimlerinde çizgi-leke dengesi, renk kullanımı, kalıp-yüzey ilişkisi ve motif düzenleri; Anadolu'nun halk sanatı kaynaklarıyla ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Ayrıca sanatçının eğitimci kimliği ve öğrencileri üzerindeki etkisi, baskıresmin Türkiye'de yaygınlaşmasına katkısı bağlamında tartışılmıştır. Sonuç olarak tez, Eyüboğlu'nun yerel kültürel öğeleri modern bir estetikle birleştiren yaklaşımının Türk baskıresim sanatında hem teknik hem de anlatı düzeyinde yenilikçi bir yön açtığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical development of Turkish printmaking and analyzes Bedri Rahmi Eyüboğlu's distinctive position within this trajectory. As a reproducible medium, printmaking enables art to reach wider audiences; Eyüboğlu transformed this potential into a powerful visual language shaped by Anatolian cultural sources. The study outlines major techniques and the institutional and academic dynamics that influenced printmaking in Türkiye, then discusses Eyüboğlu's life, studio practice, and interdisciplinary production. The methodology relies on a literature review, visual analysis, and thematic/formal examination of selected works. Key aspects such as line–tone balance, color strategies, plate–surface relationships, and motif arrangements are interpreted in relation to folk art references and broader Anatolian motif repertoires. Overall, the thesis argues that Eyüboğlu's ability to merge local cultural elements with a modern aesthetic introduced an innovative direction in Turkish printmaking—both technically and narratively—while contributing to cultural transmission.