Mesleki kas iskelet hastalıklarından korunma ve ergonomi
Prevention of occupational musculoskeletal disorders and ergonomics
- Tez No: 1009136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME TAPHASANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Demir çelik endüstrisi, Demir çelik sektörü, Ergonomi, Ergonomik riskler, Kas-iskelet hastalıkları, Kas-iskelet sistemi, İş kazaları, Iron steel industry, Iron steel sector, Ergonomics, Ergonomic risks, Musculoskeletal diseases, Musculoskelatal system, Occupational accidents
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
İş kazaları ve meslek hastalıkları günümüzde sanayileşmenin hızlanması, üretim süreçlerinin karmaşıklaşması ve çalışma temposunun artması nedeniyle önemli bir halk sağlığı ve iş gücü kaybı sorunu olarak öne çıkmaktadır. Mesleki kas-iskelet sistemi hastalıkları özellikle ağır sanayi sektöründe çalışanların sağlığını ve işletmelerin verimliliğini olumsuz yönde etkileyen en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu çalışma iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle meydana gelen yaralanma, sakatlanma ve ölümlerin arttığı gerçeğinden hareketle, işyerlerinde ergonomik uygulamaların mesleki kas-iskelet sistemi hastalıklarından korunmaya yönelik etkilerini bütüncül bir şekilde incelendi. Araştırma yöneticilerin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki bilgi, farkındalık ve teknik donanım eksikliğinin, iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri arasında önemli bir yer tuttuğu varsayımına dayanmaktadır. Ergonomik açıdan yetersiz iş tasarımları, uygunsuz ekipman kullanımı ve hatalı çalışma alışkanlıkları bu eksiklikler nedeniyle güvenli ve sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasını zorlaştırmaktadır. Kas-iskelet sistemi özellikle tekrarlayıcı hareketler, zor postürler, ağır yük kaldırma ve uzun süre ayakta çalışma gibi faktörler tarafından önemli ölçüde zarar görmektedir. Daha sonra ulusal ve uluslararası literatür taraması yapılarak ergonomi uygulamalarının çeşitli sektörlerde iş kazaları ve meslek hastalıkları üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalar incelenmiştir. Ağır sanayi ve özellikle demir-çelik sektöründe karşılaşılan risk faktörleri incelenmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde Türkiye ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan demir-çelik sektörü kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Bu İzmir' de bulunan bir demir-çelik fabrikasında yapılan saha çalışması yoluyla elde edilmiştir. Saha çalışmasında gözlem anket ve risk değerlendirme yöntemleri kullanılarak üretim sahalarındaki çalışma koşulları ergonomik olarak incelenmiştir. Ayrıca çalışanların fiziksel tehlikeler ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile ilgili şikayetleri de incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar özellikle üretim alanlarında yüksek risk düzeyi olduğunu göstermektedir. Bu özellikle ergonomik tasarım, uygun yardımcı ekipman ve ergonomik eğitimin yetersizliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Çalışanların büyük bir kısmı bel, sırt ve boyun bölgelerinde ağrı, tutulma ve hareket zorluğu gibi kas-iskelet sistemi sorunları yaşadığı görülmüştür. Bu durumun hem bireysel sağlık sorunlarına hemde iş gücü kaybı düşük verimlilik ve artan iş kazaları riski gibi işletme için olumsuz sonuçlara yol açtığı göstermektedir. Araştırmaya göre mühendislik kontrolleri organizasyonel düzenlemeler ve ergonomik iyileştirme önerileri uygulandığında çalışanların maruz kaldığı risk seviyelerinde önemli ölçüde azalma sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Occupational accidents and diseases have become a significant public health and workforce loss problem today due to the acceleration of industrialization, the increasing complexity of production processes, and the increased pace of work. Occupational musculoskeletal disorders are one of the most important risk factors negatively affecting the health of workers and the productivity of businesses, especially in the heavy industry sector. This study, based on the fact that injuries, disabilities, and deaths due to occupational accidents and diseases are increasing, comprehensively examines the effects of ergonomic practices in workplaces on protection against occupational musculoskeletal disorders. The research is based on the assumption that the lack of knowledge, awareness, and technical equipment regarding occupational health and safety (OHS) among managers and employees plays a significant role among the causes of occupational accidents and diseases. Ergonomically inadequate job designs, inappropriate equipment use, and faulty work habits make it difficult to create safe and healthy working environments due to these deficiencies. The musculoskeletal system is significantly damaged, especially by factors such as repetitive movements, difficult postures, heavy lifting, and prolonged standing. Subsequently, a national and international literature review was conducted to examine studies investigating the effects of ergonomics applications on occupational accidents and diseases in various sectors. Risk factors encountered in heavy industry, particularly in the iron and steel sector, were examined. In the application section of the research, the iron and steel sector, which is of strategic importance to the Turkish economy, was comprehensively examined. This was achieved through fieldwork conducted at an iron and steel factory in Izmir. In the fieldwork, working conditions in production areas were ergonomically examined using observation, surveys, and risk assessment methods. In addition, employees' complaints regarding physical hazards and musculoskeletal disorders were also investigated. The results show that there is a high level of risk, especially in production areas. This arises mainly due to the inadequacy of ergonomic design, appropriate assistive equipment, and ergonomic training. A large proportion of employees experienced musculoskeletal problems such as pain, stiffness, and difficulty in movement in the lower back, back, and neck regions. It has been proven that this situation leads to both individual health problems and negative consequences for the business, such as workforce loss, low productivity, and increased risk of occupational accidents. According to the research implementing engineering controls, organizational arrangements, and ergonomic improvement recommendations can significantly reduce the levels of risk to which workers are exposed.