Sosyal bilgiler dersinde karakter ve değer eğitiminin çizgi romanla öğretimi
Teaching character and value education in social studies lessons with comic books
- Tez No: 1009154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA DÖNMEZ BAYRAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Sosyal bilgiler eğitimi, Sosyal bilgiler öğretimi, Çevrimiçi materyal, Character, Social studies education, Social studies teaching, Online material
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersinde bir materyal olarak kullanılan çizgi romanlar ile değer eğitiminin aktarılmasıdır. Yöntem: Karma yöntem ve beraberinde çakışık paralel desenin tercih edildiği bu çalışmada; ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının farklı okullardan tercih edilmesinden ötürü aynı zamanda; yarı deneysel desenin alt başlıklarından biri olan eş değer olmayan kontrol gruplu desen üzerinde çalışılmıştır. Uygulama süreci 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında; Eskişehir ilinde yer alan biri merkez diğeri taşrada bulunan iki devlet okulunda, beşinci sınıf düzeyinde olan iki ayrı sınıfta yürütülmüştür. Uygulama sürecinin gerçekleştiği sekiz haftalık süreçte kullanılan çizgi roman materyali, web.2.0. aracı olan pixton uygulanması ile araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Sekiz haftalık süreçte başarı testi ve tutum ölçeği araştırmacı ve danışmanı tarafından araştırmaya özel olarak geliştirilmiştir. Hazırlanan çizgi roman materyallerinin sosyal bilgiler dersi öğrenme alanlarına uygun olmasına dikkat edilirken sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan değerler dikkate alınmıştır. Bu bağlamda bazı temel değerler tercih edilmiştir. Bunlar; yardımseverlik, duyarlılık, dayanışma, aile birliğine önem ve sorumluluk değerleridir. Karma yöntemin kullanıldığı çalışmanın nicel veri toplama araçlarını; başarı testi ve tutum ölçeği oluşturmaktadır. Nitel veri toplama aracını ise; açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu oluşturmuştur. Nicel verilerin istatiksel olarak çözümlenmesinde t testi ve ANOVA; nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonuna gelindiğinde elde edilen bulgu; Sosyal Bilgiler dersinde karakter ve değer eğitiminde çizgi romanlardan materyal olarak yararlanmanın öğrencilerden olumlu dönütler sağladığını ortaya çıkartmıştır. Sonuç ve Öneriler: Çalışmanın sonuç ve öneriler bağlamında ise; Sosyal Bilgiler dersinde değerler gibi önemli bir konuda çizgi romanların renkli dünyasından yararlanılması gerektiği önerilirken; öğretmenlere ve araştırmacılara da önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to convey values education through comic books used as a material in Social Studies lessons Method: This study, employing a mixed-methods approach and a coincident parallel design, utilized a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups. Due to the selection of experimental and control groups from different schools, it also employed a non-equivalent control group design, a subcategory of quasi experimental design. The application process was conducted in two separate fifth-grade classes in two public schools in Eskişehir province (one in the city center and the other in a rural area) during the 2024-2025 academic year. The comic book material used during the eight-week application period was prepared by the researcher using the Web 2.0 tool, Pixton. A success test and attitude scale were developed specifically for this research by the researcher and their advisor. While ensuring the comic book materials were appropriate for the learning areas of the Social Studies curriculum, the values included in the Social Studies curriculum were considered. In this context, some fundamental values were chosen: helpfulness, sensitivity, solidarity, importance of family unity, and responsibility. This mixed-methods study used quantitative data collection tools consisting of an achievement test and an attitude scale. The qualitative data collection tool was an interview form composed of open-ended questions. Statistical analysis of quantitative data was performed using t-tests and ANOVA, while content analysis was used for qualitative data. Findings: The study concluded that using comic books as teaching material in character and values education in Social Studies lessons yielded positive feedback from students. Conclusion and Recommendations: The study concludes with a recommendation that the colorful world of comic books should be utilized in Social Studies lessons on an important topic like values, and offers suggestions to teachers and researchers.