DİSMENORE ETKİLENME DÜZEYİNİN GEBELİK ÖNCESİ DOĞUM KORKUSUNA ETKİSİ
The Effect of Dysmenorrhea Impact Level on Fear of Childbirth Before Pregnancy
- Tez No: 1009180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ağrı algısı, dismenore, doğum korkusu, gebelik öncesi dönem, Dysmenorrhea, fear of childbirth, pain perception, pre-pregnancy period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Dismenore Etkilenme Düzeyinin Gebelik Öncesi Doğum Korkusuna Etkisi Amaç: Bu çalışmada, dismenore ile gebelik öncesi dönemde doğum korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, kesitsel tipte bir araştırmadır. Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Güngören Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 18-49 yaş aralığında 114 kadın dahil edildi. Veriler sosyodemografik özellikler formu, Dismenore Etkilenmişlik Ölçeği Revize Formu (DEÖ-R) ve Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği (KGÖ-DKÖ) kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler SPSS 31.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 26,46±6,32 (min:18–maks:48) yıl idi. DEÖ-R bilişsel/duygusal boyut, fizyolojik boyut ve toplam puan ile KGÖ-DKÖ toplam puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla p<0,001; p=0,002; p<0,001). Lisans mezunlarının DEÖ-R Fizyolojik boyut puanları ilkokul/ortaokul mezunlarına göre daha yüksek bulundu (p<0,05). Gelecekte tercih edilen doğum şekline göre DEÖ-R bilişsel/duygusal boyut (p=0,046) ve toplam puan (p=0,047) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Çevrede olumsuz doğum deneyimi varlığına göre KGÖ-DKÖ puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,001). Regresyon analizinde dismenorenin (p=0,002) ve çevrede olumsuz doğum deneyimi varlığının (p=0,030) doğum korkusu üzerinde pozitif yönlü ve bağımsız etkilerinin bulunduğu, yaşın ise doğum korkusu üzerinde negatif yönlü ve bağımsız bir etkiye sahip olduğu saptandı (p=0,045). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, dismenorenin doğum korkusunun önemli belirleyicilerinden biri olduğunu ve doğum korkusunun yalnızca psikososyal faktörlerle değil, aynı zamanda bireyin ağrı deneyimleri ve çevresel etkilerin etkileşimi ile şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Dysmenorrhea Impact Level on Fear of Childbirth Before Pregnancy Aim: This study aimed to examine the relationship between dysmenorrhea and fear of childbirth in the pre-pregnancy period. Materials and Methods: This study was designed as an observational, cross-sectional study. A total of 114 women aged 18–49 years, registered at the Güngören Family Health Center affiliated with the University of Health Sciences Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital, were included in the study. Data were collected using a sociodemographic characteristics form, the Dysmenorrhea Impact Questionnaire-Revised (DIQ-R), and the Fear of Childbirth Prior to Pregnancy Scale (FCPPS). The data were analyzed using SPSS version 31.0. Results: The mean age of the participants was 26.46±6.32 years (min: 18–max: 48). A positive and statistically significant relationship was found between the DIQ-R cognitive/emotional, physiological, and total scores and the FCPPS total score (p<0.001; p=0.002; p<0.001, respectively). The physiological subscale scores of the DIQ-R were significantly higher in participants with a bachelor's degree compared to those with primary/secondary school education (p<0.05). According to the preferred mode of delivery, significant differences were found in the DIQ-R cognitive/emotional subscale (p=0.046) and total scores (p=0.047). A statistically significant difference was also observed in FCPPS scores based on the presence of negative birth experiences in the environment (p=0.001). In regression analysis, dysmenorrhea (p=0.002) and the presence of negative birth experiences in the environment (p=0.030) had positive and independent effects on fear of childbirth, while age had a negative and independent effect (p=0.045). Conclusion: The results of this study indicate that dysmenorrhea is an important determinant of fear of childbirth, and that fear of childbirth is shaped not only by psychosocial factors but also by the interaction of individual pain experiences and environmental influences.