Ordu ve Samsun illerinden seçilen çakıldak fındık çeşidi klonlarının ıssr yöntemi ile moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of çakildak hazelnut variety clones selected from Ordu and Samsun provinces by issr method
- Tez No: 1009186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çakıldak, ISSR, Moleküler, Karakterizasyon, Ordu, Samsun, Fındık, Markörler, Moleküler karakterizasyon, Characterization, Çakıldak, ISSR, Molecular, Ordu, Samsun, Hazelnut, Markers, Molecular Characterisation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Ordu ve Samsun illerinde yaygın olarak yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin moleküler olarak tanımlanması amaçlanmıştır. Bitkisel materyal olarak Ordu ilinin Gürgentepe, Fatsa ve Altınordu ilçeleri ile Samsun ilinin Terme ve Çarşamba ilçelerinden seçilen 39 Çakıldak genotipi (klonu) ile standart Çakıldak çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada ISSR (Inter Simple Sequence Repeat) moleküler karakterizasyon yöntemi kullanılmıştır. Moleküler analizlerde fındık konusunda önceki çalışmalarda polimorfik olduğu belirlenen 17 adet ISSR primeri kullanılmıştır. Primerlerin, polimorfizm oranı ortalaması %54.35 olarak belirlenmiştir. Primer başına ortalama bant sayısı 4.30 olarak belirlenirken, polimorfik bant sayısı ortalaması ise 2.88 olmuştur. En fazla bant üreten primer 8 bant ile (CAC)6 primeri olurken en az bant üreten ise 2 bant ile HVH(CA)7T primeri olmuştur. En yüksek polimorfik bant sayısı 8 polimorfik bant ile (CAC)6 primerinden, en az polimorfik bant sayısı ise (AG)7YC primerinden elde edilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen benzerlik matrisine göre standart Çakıldak çeşidine (ÇAK) en yakın benzerlik oranının 0.93 değeri ile OÇ4 klonunda olduğu görülürken en düşük benzerlik oranına sahip klonun ise 0.73 katsayı ile OÇ1 klonunun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to molecularly characterize the 'Çakıldak' hazelnut cultivar, which is widely cultivated in Ordu and Samsun provinces. Thirty-nine 'Çakıldak' genotypes (clones) selected from the Gürgentepe, Fatsa, and Altınordu districts of Ordu province and the Terme and Çarşamba districts of Samsun province, along with the standard 'Çakıldak' cultivar, were used as plant materials. The ISSR (Inter Simple Sequence Repeat) molecular characterization method was employed in the study. Seventeen ISSR primers, which were reported to be polymorphic in previous hazelnut studies, were utilized in the molecular analyses. The average polymorphism rate of the primers was determined to be 54.35%. The mean number of bands per primer was 4.30, while the mean number of polymorphic bands was 2.88. The primer yielding the highest number of bands was (CAC) 6 with 8 bands, whereas the primer yielding the lowest number was HVH(CA) 7T with 2 bands. The highest number of polymorphic bands was obtained from the (CAC)6 primer with 8 polymorphic bands, while the lowest number was observed in the (AG)7YC primer. According to the similarity matrix obtained at the end of the study, the closest similarity ratio to the standard 'Çakıldak' cultivar (ÇAK) was found in the OÇ4 clone with a value of 0.93, while the clone with the lowest similarity ratio was determined to be the OÇ1 clone with a coefficient of 0.73.