Pulmoner hipertansiyonu olan olgularda etkilenmiş sol atrial ve sol ventriküler üç boyutlu volümetrik ve iki boyutlu deformasyon mekanikleri değerlerinin klinik, fonksiyonel, nörohümoral ve hemodinamik özelliklerle ilişkisi
The association of left atrial and ventricular strain and volumetric parameters with clinical, biohormonal and haemodynamic data in patients with pulmonary arterial hypertension
  1. Tez No: 1009187
  2. Yazar: TUĞBA AKTEMUR ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR KAYMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: strain, üç boyutlu ekokardiyografi, pulmoner hipertansiyon, BNP, atrial strain, three dimensional echocardiography, pulmonary hypertension, BNP
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
Giriş: Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), yalnızca sağ kalbi değil, aynı zamanda sol atriyum ve sol ventrikül dinamiklerini de etkileyen, pulmoner vasküler yapının progresif bir hastalığıdır. Pulmoner hipertansiyonun seyri sırasında sağ ventrikül ve sağ atriyum dinamiklerindeki değişiklikler iyi tanımlanmış olsa da, hastalık sürecinde sol ventrikül ve sol atriyumun sağ ventrikül yüklenmesine verdiği yanıt henüz net olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmada, pulmoner arteriyel hipertansiyonu olan hastalarda sol atriyal ve sol ventriküler üç boyutlu hacim özellikleri ile iki boyutlu strain özelliklerini ve bunların klinik durum, nörohormonal belirteçler ve sağ kalp kateterizasyonu ile ölçülen invaziv parametrelerle ilişkisini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 55 hasta değerlendirildi. Dışlama kriterleri uygulandıktan sonra 31 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara transtorasik ekokardiyografi ile sağ ve sol kalp kateterizasyonu yapıldı; BNP ve ürik asit düzeyleri değerlendirildi. Hastalar, bir yıllık takip süresinde hastaneye yatış gereksinimi olup olmamasına göre ve triküspit anüler plan sistolik hareketi (TAPSE) ile sağ ventrikül lateral duvar doku Doppler sistolik hız (St) değerlerinin yüksek veya düşük olmasına göre iki gruba ayrıldı. Gruplar hemodinamik, nörohormonal ve ekokardiyografik veriler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya pulmoner arteriyel hipertansiyonu olan 31 hasta dahil edildi. Hastaların 15'i erkekti (%48,4). Çalışma popülasyonunun ortalama yaşı 42,26±15,03 yıl idi. Hastaneye yatırılan hastalarda, hastaneye yatırılmayanlara kıyasla altı dakika yürüme testi mesafesi daha düşüktü [(332,80±135,46) vs. (449,75±73,49), p=0,01]. Hastaneye yatırılan hastalarda BNP düzeyleri daha yüksekti [(145,85 (11,82–688,66)) vs. (36,62 (8,76–880,88)), p=0,02]. Altı dakika yürüme mesafesinin hastaneye yatışı öngörmede anlamlı etkisi olduğu saptandı [p<0,05; GA: 0,64–0,99]. Odds değeri dikkate alındığında, altı dakika yürüme mesafesinin hastaneye yatırılan hastalarda, hastaneye yatırılmayan hastalara kıyasla 0,96 kat etkili olduğu gösterildi. TAPSE değeri düşük olan hastalarda sol atriyal end-sistolik volüm [(15,98±7,40) vs. (25,48±12,31), p=0,01] ve sol atriyal ekspansiyon indeksi [(58,88±42,1) vs. (142,14±73,38), p=0,01] daha düşüktü. St değeri düşük olan hastalarda sol atriyal ejeksiyon fraksiyonu anlamlı olarak daha düşüktü [(0,37±0,13) vs. (0,54±0,13), p=0,001]. Sonuç: TAPSE değeri düşük olan pulmoner arteriyel hipertansiyon hastalarında sol atriyal volüm ve sol atriyal volüm indeksi daha düşük olma eğilimindeydi. BNP ve altı dakika yürüme testi gibi geleneksel parametrelerin, pulmoner arteriyel hipertansiyonu olan hastalarda hastaneye yatışı öngören belirteçler olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pulmonary arterial hypertension (PAH) is a progressive disease of the pulmonary vasculature,that effects not only right heart, but also left atrium and ventricle dynamics. Although right ventricle and atrium dynamic changes on pulmonary hypertension course is well defined, left ventricle and left atrium response to right ventricular overload on disease course is not clearly shown yet. In this study, we aimed to demonstrate left atrial and left ventricular three dimensional volume and two dimensional strain characteristics and their relationship with clinical status , neurohormonal markers and invasive parameters measured by right heart catheterization in patients with pulmonary arterial hypertension. Materials and Methods: 55 patients were applied to this study. After exclusion criteria were applied, 31 patients were enrolled into this study. Transthoracic echocardiography and right and left heart catheterization were performed BNP and uric acid levels are evaluated. Patients were divided into two groups regarding requirement of hospitalization in one year period and regarding high and low tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and right ventricle lateral wall tissue doppler systolic velocity (St) values. Groups were compared in terms of haemodynamical, neurohormonal and echocardiographic data. Results: 31 patients with pulmonary arterial hypertension were enrolled to the study. 15 patients (%48.4) were male.The mean age of study population is 42,26±15,03 .15 of patients were male (48.8%). Hospitalized patients have been reported to have lower six-minute-walking test[(332,80±135,46) vs (449,75±73,49), p:0.01] as compare to those who were not hospitalized. Hospitalized patients have higher levels of BNP levels[(145,85 (11,82;688,66)) vs (36,62 (8,76;880,88)),p:0.02] Six-minutes walking distance have a significant effect on predicting hospitalization[p<0.05; G.A:0.64-0.99)]. Considering the Ods value ,it was illustrated that six -minute walking distance had 0.96 fold effect in hospitalized patients compared to patients who were not hospitalized. patients with lower TAPSE values have lower left atrial end systolic volume[(15,98±7,40)& (25,48±12,31)p:0.01] and lower left atrial expansion index[(58,88±42,1)&( 142,14±73,38),p: 0.01) ]. Left atrial ejection fraction is significantly lower in patients with lower St values [(0,37±0,13) vs (0,54±0,13),p:0.001] Conclusion: Pulmonary arterial hypertension patients with lower TAPSE values tended to have lower left atrial volume and left atrial volume index. The traditional parameters, such as BNP and six minute walking test , have shown to be the predictors of hospitalization in patients with pulmonary arterial hypertension.