Rüzgar enerjisi santrali için yer seçim analizi : Giresun ili örneği
Site selection analysis for wind power plant: The case of Giresun provi̇nce
- Tez No: 1009189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, Rüzgar santralleri, Rüzgar türbinleri, Tesis yer seçimi, Yenilenebilir enerji, Geographical information systems, Wind plants, Wind turbines, Site selection, Renewable energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacı ve enerjide dışa bağımlılığının azaltılması gerekliliği doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgâr enerjisinin etkin kullanımına yönelik olarak Giresun ili için rüzgâr enerji santrali (RES) yer seçim analizi gerçekleştirilmiştir. Giresun ili genelinde faal durumda olan RES yatırımlarının bulunmaması, ilin rüzgâr enerjisi potansiyelinin bilimsel ve mekânsal yöntemlerle değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, Giresun ili sınırları içerisinde RES kurulumu açısından potansiyel taşıyan ve teknik açıdan uygun alanların belirlenmesidir. Bu doğrultuda Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) birlikte kullanılmış, analizler ArcGIS 10.5 yazılımı aracılığıyla yürütülmüştür. Reclassify, Euclidean Distance ve Weighted Overlay analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Analiz sürecinde rüzgâr hızı, arazi kullanımı, yerleşim alanlarına uzaklık ve yükseklik gibi RES yer seçimini etkileyen temel kriterler dikkate alınmıştır. Elde edilen uygunluk haritası; uygun değil, az uygun, orta uygun, uygun ve çok uygun olmak üzere beş sınıfa ayrılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, RES kurulumu açısından uygun alanların genel olarak ilin orta ve güneydoğu kesimlerinde yoğunlaştığı, dağlık ve engebeli alanlarda ise kısıtların daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çok uygun alanların sınırlı olması, Giresun ili genelinde RES yatırımlarının planlı ve seçici bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen uygunluk haritaları, Giresun ili için rüzgâr enerjisi yatırımlarına yönelik ilk mekânsal rehber niteliği taşımakta olup, karar vericiler için önemli bir karar destek aracı sunmaktadır. CBS ve AHP'nin birlikte kullanıldığı bu yaklaşımın, benzer özellikteki bölgelerde gerçekleştirilecek RES yer seçim çalışmalarında etkili ve uygulanabilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, in line with Turkey's increasing energy needs and the necessity to reduce its dependence on foreign energy sources, a wind energy power plant (WEP) site selection analysis was conducted for Giresun province, focusing on the effective use of wind energy, one of the renewable energy sources. The absence of active wind energy plant investments throughout Giresun province necessitates the evaluation of the province's wind energy potential using scientific and spatial methods. In this context, the main objective of the study is to identify areas within the borders of Giresun province that have potential for WPP installation and are technically suitable. To this end, Geographic Information Systems (GIS) and the Analytic Hierarchy Process (AHP) were used together, and the analyses were performed using ArcGIS 10.5 software. The Reclassify, Euclidean Distance, and Weighted Overlay analysis methods were utilized. During the analysis process, key criteria affecting RES site selection, such as wind speed, land use, distance from residential areas, and elevation, were taken into account. The suitability map obtained has been divided into five classes: unsuitable, slightly suitable, moderately suitable, suitable, and highly suitable. Upon examining the results, it was determined that areas suitable for wind energy plant installation are generally concentrated in the central and southeastern parts of the province, while restrictions are greater in mountainous and rugged areas. Furthermore, the limited number of highly suitable areas indicates that wind energy investments in Giresun province should be evaluated with a planned and selective approach. The suitability maps obtained serve as the first spatial guide for wind energy investments in Giresun province and provide an important decision support tool for decision-makers. This approach, which combines GIS and AHY, has been found to be effective and applicable in WPP site selection studies to be carried out in regions with similar characteristics.